Her er familiebilene som passer for deg
Når småbarnsfamilien skal ha bil står gjerne valget mellom en SUV, flerbruksbil eller den klassiske stasjonsvognen. Hvilken bil er det smartest å velge?
- Det viktigste er å definere hvilket behov du har, i kombinasjon med størrelsen på lommeboken. Har du, eller planlegger du ett, to eller tre barn? Du bør eie en nybil i fem-seks år for at den ikke skal bli et tapssluk med tanke på prisen du får når du skal selge, sier fagansvarlig for bilteknisk team i If, Moeen S. Mughal.
Malin Diesen-Kvamme er Ifs ekspert på personforsikring, og mamma til Julia på ni måneder. I tillegg har hun og mannen en blandingshund. I dag kjører familien en vanlig stasjonsvogn. Hun har gjort seg mange erfaringer med barn i bil siden den første bilturen med nyfødt baby.
- Skal vi ha med mye bagasje må vi må ofte ha hunden i bilsele i baksetet. Det er nesten som å ha to barn allerede, hvis man tenker på plassen, sier Malin.
Det er viktig å tenke på at riktig sikring av små barn krever plass i baksetet. Hun er helt klar på at blir det et barn til, må det bli enten en flerbruksbil eller en mindre barnevogn.
- Vi tenkte nok smartere når det gjaldt bilvalg enn vognvalg. Her tenkte vi med hjertet og kjøpte vognen jeg hadde aller mest lyst på. Den er ikke den mest praktiske og antagelig er det den største på markedet. Det er også greit å ha i bakhodet, sier If-Malin.
Sammen med Moeen trekker Malin frem gode og mindre praktiske sider ved de ulike biltypene. De to deler også sine konkrete tips om hva som er lurt å tenke på for småbarnsfamilier som skal kjøpe ny bil. Vi viser også frem de mest populære familiebilene i nybilsalgsstatistikken innenfor de forskjellige kategoriene i fjor.
Dette må du huske på
- Definer behovet ditt nøye. Både reiseseng, barnevogn, klær og annet utstyr krever mye plass.
- Kjøper du ny bil er verditapet på bilen stort de første årene. Det er derfor lurt å ha bilen minst 5-6 år. Skal du ha flere barn, hund eller annet i løpet av denne perioden, kan det være smart å ta høyde for dette.
- Prøv gjerne barnesetet i nybilen for å se at det er plass – både i bredde og i dybden. Har du eller kan du komme til å få behov for tre seter, er det ofte flerbruksbil som gjelder.
- Selv om en ny familiebil skal ha god plass til småbarn og utstyr er det viktig at sjåføren er komfortabel bak rattet. Det er stor forskjell på både sikt rundt bilen og hvor lett de er å manøvrere for eksempel inni et parkeringshus. Sørg derfor å velge en bil som tilfredsstiller dine krav til dette.
- Ikke se deg blind på oppgitte volum på bagasjerom. Den praktiske utformingen av rommet kan være vel så viktig. Det er ikke sikkert dybden betyr like mye om arealet er lite. Også smarte oppbevaringsrom rundt i bilen kan også være kjekt å ha for småbarnsforeldre.
Populære flerbruksbiler:
Ford S-Max (7s), VW Touran (7s), Citroen C4 Picasso (5s) /Grand Picasso (7s). De populære bilene er hentet fra Opplysningsrådet sin salgsstatistikk for 2016.
Pris:
Store prisvariasjoner. Regn med priser fra 310 000 kroner og oppover til 416 000 kroner for en syv-seter.
Husk! Velger du stasjonsvognutgaven av biler i den litt mindre kompaktklassen (også kalt Golf-klassen), får du en litt smalere bil med et litt mindre bagasjerom. Samtidig koster de gjerne 50 000 kroner mindre enn de større stasjonsvognene. Du får med andre ord mye familiebil for pengene, og kan heller kjøpe en skiboks til de gangene du har ekstra plassbehov.
Populære stasjonsvogner:
Mellomklasse stasjonsvogn: VW Passat, Skoda Octavia og Ford Mondeo.
Kompaktklasse, stasjonsvogn: Toyota Auris, VW Golf og Peugeot 308.
De populære bilene er hentet fra Opplysningsrådet sin salgsstatistikk for 2016.
Pris:
De større stasjonsvognene i mellomklassen koster 310 000-320 000 kroner og oppover. For de mindre kompakte stasjonsvognene starter prisene på rundt 260 000 kroner.
Populære SUVer:
Mitsubishi Outlander, Toyta RAV4 og VW Tiguan. De populære bilene er hentet fra Opplysningsrådet sin salgsstatistikk for 2016.
Pris:
Fra rundt 400.000 kroner med firehjulstrekk
I denne guiden har vi valgt å konsentrere oss om det praktiske, prisen og det plassmessige når de med småbarn skal gjøre det som gjerne er deres første nybilkjøp. Vi har valgt ikke å vurdere mer generelle faktorer som hvilke drivlinjer nybilen har (elbil, hybrid/ ladbar hybrid, diesel eller bensin) eller hvor mye du kan forvente at nybilen har tapt seg i verdi den dagen du skal selge den.