Sikring av barn i bil

0-4 år

Kjøp barneforsikring

Siden 70-tallet, hvor barn tilnærmet fikk leke fritt i baksetet, har det skjedd en revolusjon på norske veier. Antall barnedødsulykker har gått ned fra nesten 100 i året til nesten null. Hvordan kan du bidra til å nå målsetningen om null barnedødsulykker i norsk trafikk? Les videre.

De harde fakta

 • Det er i dag lovpålagt å sikre barn i personbil med vekttilpasset sikringsutstyr til de er 135 cm høye.
 • Barn skal sitte bakovervent til de veier 9 kilo eller er 15 måneder gamle.
 • Unnlater man å sikre barn under 15 år gis to prikker i førerkortet.

Nesten halvparten av alle barn under 4 år sitter feil vei

En landsomfattende undersøkelse gjennomført av politiet i samarbeid med Trygg Trafikk og forsikringsselskapet If, viser at 53 prosent av alle barn mellom 1 og 3 år sitter bakovervendt i bilen. 

– Undersøkelsen viser en betydelig forbedring sammenlignet med de første tallene for seks år siden, hvor kun 20 prosent av barna satt riktig vei. Men fortsatt sitter nesten halvparten feil vei, så vi er ikke i mål ennå, sier sjef for Utrykningspolitiet (UP), Runar Karlsen.

Bakovervendt sikring er best

Visste du at bakovervendte bilbarnestoler er fem ganger så sikre som forovervendte? Barn bør derfor sikres bakovervendt så lenge som mulig, helst til de er rundt fire år.

– I en kollisjon kan et forovervendt barn risikere nakkebrudd i stedet for det som kunne endt med et blåmerke. I bakovervendt posisjon blir trykket ved en kollisjon fordelt på hele området fra hodet til baken når ryggen presses inn i stolryggen, sier sikkerhetssjef Jan Olav Nilssen i If.

Hvorfor er det slik?
Sitter ditt barn riktig vei?

Forskning basert på kollisjonstester og reelle ulykker viser at barna helt klart sitter sikrest i bilen ved å sitte bakovervendt: Hodet til mindre barn er stort og tungt i forhold til resten av kroppen, samtidig er muskulatur og beinbygning mindre utviklet enn hos eldre barn og voksne. Når barnets tunge hode kastes frem i en eventuell kollisjon, samtidig som kroppen holdes på plass av selene i barnestolen, blir belastningen og faren for skade høy i forhold til hos eldre barn.

Hvorfor bakovervendt?

Når barnet sitter bakovervendt blir kroppen og hodet presset mot seteryggen ved en frontkollisjon. Kreftene blir derfor fordelt over en større flate slik at belastningen blir mindre. Hode og nakke får liten eller ingen tilbakesleng. I underkant av 50 prosent av alle ulykker er frontkollisjoner, og da gjerne i høy hastighet.

… Og aldri forovervendt?

I forovervendt posisjon vil nakke og hode få stor bevegelse ved frontkollisjon. Nakkemusklene vil kunne få en overstrekking som kan medføre varige mén. Ved en frontkollisjon vil barnet bli presset kraftig mot bilbeltet, og indre skader kan oppstå. Barnet får også en kraftig tilbakesleng med ny belastning på nakke og hode.

Er bøyde ben farlig?

Mange foreldre snur barna tidlig fordi de mener barna sitter ubehagelig hvis de har bena bøyd når de sitter i en bakovervendt barnestol. Barn tar ikke skade av å sitte med bøyde ben, og de synes som oftest ikke det er så ubehagelig heller. Det gjelder her som ellers på biltur med barn; ta gode pauser med jevne mellomrom, og la alle i bilen komme ut og strekke på seg.

Rådene er gitt i samarbeid med Trygg Trafikk.

Leier ut barneseter

If har siden 1993 leid ut nærmere 150 000 barneseter til norske familier. Dette er et viktig ledd i et holdningsskapende arbeid.

– Et av våre viktigste bidrag er at vi kun leier ut stoler for barn under fire år som det er umulig å snu. Da sitter barnet alltid riktig vei i bilen. Bilbarnestolene er også alltid tilpasset barnets alder, slik at stolen vokser med barnet fra det er nyfødt til cirka tiårsalderen. Dette er en tydelig beskjed om at vi tar sikkerhetsarbeidet på alvor, sier Nilssen i If.

Les mer om leie av barnesete

 • Tommel opp

  • Lei barnesete gjennom If, slik at stolen kan vokse sammen med barnet uten ekstra kostnader. Les mer om leie av If bilbarnesete
  • Tips: Det finnes speil som kan festes i seteryggen foran barnet, slik at du som sjåfør kan se det, og ha blikkontakt selv om barnet sitter i baksetet med ryggen mot kjøreretningen. Fås kjøpt i barneutstyrsforretninger.
  • Vi anbefaler ikke at barn som er lavere enn 140 cm sitter i forsete med aktiv airbag
  • Vi anbefaler at barnesikringsutstyr som har vært involvert i ulykker skal byttes ut. Dette for å hindre at utstyr som har tatt skade, og derfor ikke vil fungere optimalt under en kollisjon, brukes til å sikre barn under transport i bil.
 • Tommel ned

  • Å kjøpe brukte barneseter som er brukt mer enn 5 år. Maks levetid er 8-9 år, fordi det kan oppstå såpass stor materialtretthet i plastmaterialene i setet, at setet blir porøst med svekkede støtabsorberende evner.
  • At beltene i barneseter ikke er strammet godt nok rundt barnet.
  • At bilbeltet ligger under armen eller bak ryggen til barnet.
  • At barnesetet er plassert i forsetet foran en airbag som ikke er koblet ut.
  • At monteringsanvisningen ikke er fulgt nøye nok, og setet er løst eller dårlig festet.
  • At selen rundt barnet er vridd.
  • Å ha løse gjenstander i bilen. Små løse gjenstander kan bli til prosjektiler med høy fart og kraft hvis uhellet skulle være ute. Vær for eksempel obs på nettbrett, termos og vesker.
 • Barnesikring hjemme

  Hjemmet ditt er den første verdenen barnet utforsker. Sørg for at hjemmet ditt er et trygt sted å dra på oppdagelsesferd.

  Se hjemmet gjennom et barns øye
 • Hvis ulykken er ute

  Statistikken viser at de fleste skader og ulykker skjer i hjemmet, også for barn. Vær føre var, og sett deg inn i hva du skal gjøre hvis ulykken skjer. 

  Les mer om førstehjelp
 • Hvem bruker Helsetelefonen?

  Både store og små får hjelp og gode råd gjennom Helsetelefonen.

  Vi har mange fornøyde kunder, og har samlet noen historier som kundene våre har fått hjelp med.

  Les historier fra våre fornøyde kunder