Å kjøpe hund

- dette bør du tenke på før du får deg hund

Mange vil kjenne seg igjen i at det er ett liv før, og ett etter man har kjøpt seg hund. Derfor bør du vurdere nøye om du virkelig vil få deg en hund. Du tar ansvar for en levende skapning som er helt avhengig av hvordan du som eier former den, og tar vare på den.

Tips til hva du bør tenke på før du får deg hund

  • En hund lever i 10-12 år-, kan du binde deg så lenge?
  • Har du tid til å ha hund?
  • Har du råd til å ha hund?
  • Hvor skal hunden være når du er på jobb?
  • Er alle i familien enige om å kjøpe hund

Her kommer noen tips til hva du bør tenke på før du kjøper hund. Tipsene kommer fra Irene Ellstrøm som har jobbet med hund siden 1985 og som driver kennelen Yellows i Viksjö nord for Stockholm.

Før jeg kjøper hund – hva bør jeg først tenke på?

Uavhengig av rase, så er det viktig å tenke på om du virkelig har tid og mulighet til å ha en hund. En hund bør ikke være alene mer enn 6-8 timer per dag. Må du være borte fra hunden lenger anbefaler vi at du ordner deg med en hundepasser som kan lufte og se til hunden deler av dagen. Da får hunden både stimuli, selskap og mosjon.

Barn og hund – kan vi forvente at barna hjelper til å passe hunden?

Mitt råd er å ikke legge ansvaret på barna. Joda, de kan gå ut med hunden noen ganger, men ikke legg opp til at barna skal ta en stor del av ansvaret. De er ofte opptatt med skole og andre aktiviteter og skoledagene blir ofte lenger jo eldre barna blir. Jeg tror derimot at barn trives med å ha en hund rundt seg.

Hvilken hunderase skal jeg velge?

Spør deg selv hva slags hund du vil ha: en selskaps-, vakt- eller jakthund. Instinktene varierer fra rase til rase, noe som krever forskjellige typer stimulering og mental trening. Gå gjerne på hundeutstillinger og kikk på raseklubbenes hjemmesider – det finnes en side for enhver rase. Her kan du få all informasjon du trenger, i tillegg til å få en følelse med hvilken hund som passer for akkurat deg. Det er lurt å ikke velge etter utseende, men først og fremst etter egenskaper.

Du kan lese mer om ulike hunderaser her

Hva gjør jeg når jeg endelig har bestemt meg for å kjøpe hund?

Da er neste steg å finne en oppdretter, noe du blant annet kan gjøre gjennom Norsk Kennelklubb. Der kan du få tips, veiledning og hjelp til å komme i kontakt med kenneler, raseeksperter og valpeformidlere.

Kommer jeg til å bli en bra hundeeier?

Oppdrettere er generelt veldig opptatt av å finne bra hundeeiere til valpekullene sine. Jeg pleier selv å stille mange spørsmål om hvordan de planlegger livet med hunden og om de er forberedt på den forandringen det innebærer. Jeg kunne aldri solgt en hund til noen jeg ikke anser for å være en egnet hundeeier. Dessuten anbefaler jeg å gå på et valpekurs når du har fått hunden – da lærer du mye om hva du trenger å være bevisst på for å få en god relasjon til hunden din.

Hvor lenge må jeg vente på valpen min?

Ofte vil det ta et par måneder før du får hunden hjem til deg etter at du har bestemt deg. Det finnes uvanlige raser med lange ventelister, og da kan det ta mye lenger tid før du får hjem det nye familiemedlemmet. Først må du finne en oppdretter, og avhengig av når valpene er født, kan det ta en stund. Selv avler jeg ofte opp to kull – ett på våren og ett om høsten. De fleste foretrekker å få valpen sin på sommeren. Valpen må også være minst 8 uker før den kan bli med hjem.

Til slutt – blir livet bedre med hund?

Så klart blir det bedre! Har du tid og mulighet og samtidig engasjementet og kjærligheten en hund trenger, kommer du til å få veldig mye tilbake. Du får en trofast venn som alltid er der for deg og familien din. Samtidig får du mange muligheter til å mosjonere hver dag, uansett vær.

Når du har bestemt deg for rase kommer neste valg – tispe eller hann hund?

Hanner og tisper er forskjellige på mange måter, mer eller mindre avhengig av rasen. Både når det gjelder vekt, størrelse og lynne. En hann kan generelt være litt mer livlig høyere opp i alder, mens tisper kan være litt roligere når de er 4-5 år. Hannen er ofte tyngre og sterkere enn en hunn. Hvis du gir god oppdragelse, trenger det likevel ikke å bety noe. Har du yngre barn som skal lufte hunden kan det likevel være verdt å tenke på hvilket kjønn som er best. Spesielt blant de storvokste rasene blir hannene ofte mye tyngre og sterkere. Dette kan føre til problemer om du ikke har en veloppdratt hund.

En tispe kan være litt mykere og lettere å ha med å gjøre, men du får litt ekstra jobb når den har løpetid. Er du usikker, ta imot råd fra oppdretteren når du skal velge valp og kjønn. Det er lurt å ha et godt forhold til oppdretteren, og at du velger rase etter din egen personlighet og ut fra hvilket hjem du kan tilby nettopp din valp.

Hva koster det å ha hund?

Sist men ikke minst. Kostnader ved å ha hund og utstyret den trenger varierer naturligvis avhengig av hvilken hund du kjøper og hvilken type hundefôr du velger etc. Nedenfor finner du omtrentlige kostnader det første året. Kostnader for eventuelle veterinærbesøk kommer i tillegg. For å slippe altfor høye veterinærkostnader bør du sørge for å ha en hundeforsikring. Den hjelper deg i tilfelle hunden blir skadet eller syk.

Estimert kostnad ved å ha hund

Hva Estimert kostnad
Hunden (f.eks. Golden Retriever. Pris avhenger av hundens alder og rase).
Ca. 15 000 kroner  
Hundefôr
Ca. 5 000 kroner
Hundeforsikring Ca. 3 000 kroner

Les mer om hundeforsikring og hva den dekker og ikke dekker

Bånd, hundeseng, matskål etc.
Ca. 1 500 kroner

Verdifulle tips

Sider med tips, informasjon og annet som er bra å vite for deg som har hund.  
Dyreidentitet - eierregister
Norsk Kennel Klub (NKK)
Foreningen for omplassering av dyr (FOD)

Hundeforsikring

Få hjelp til å dekke kostnader dersom hunden din blir rammet av en sykdom eller ulykke.