Angelica (12) måtte kjempe for livet

Angelica Simonsen (12) vet mer om hvordan det er å være på sykehus enn de fleste på sin alder. Som sjuåring fikk hun en alvorlig form for leukemi.
Angelica Simonsen liker å gå på skolen, men er også aktiv på fritiden. Hun elsker å være speider, men terapiridning og –svømming er nok det aller beste å være med på. Ved siden av å klappe familienpusen Rafael, da.

Rafael er ikke særlig interessert i YouTube-videoer, men han elsker kos. Pelsdotten på over åtte kilo trives hjemme i sofaen med Angelica, selv om katten må kjempe om oppmerksomheten med nettbrettet og artige filmsnutter.

- Når jeg må være på sykehus, lengter jeg tilbake til Rafael og vennene mine på skolen, forteller Angelica.

I sykebil til «Riksen»

Det er i september 2012 det skjer. I bilen på vei til Sverige.

Ida Simonsen og minstedatteren Angelica skal på jentetur til Ystad. Være sammen og kose seg noen dager, bare de to. Men de må snu midtveis. Angelica får plutselig veldig vondt i beina.

Hjemme følger en natt på smertestillende tabletter. Ingen sover den natten. Grytidlig neste morgen bærer det rett til legevakten. Så et kort mellomstopp på Akershus universitetssykehus – Ahus - i Lørenskog før transport i sykebil til Rikshospitalet i Oslo. Der blir behandling satt i gang umiddelbart.

Angelica har trolig akutt lymfatisk leukemi, også kjent som blodkreft.

Mamma Ida vet mye om kreft. Hun er nettopp skrevet ut av Radiumhospitalet, og friskmeldt etter år med behandling for lymfekreft med spredning til leveren.

Alltid ved sykesenga

Den sjokkartede beskjeden om at lille Angelica sannsynligvis har en alvorlig sykdom, gjør at Ida og pappa André Simonsen må gire om i hverdagen. Hele tiden lever de i frykt for hva fremtiden vil bringe, hva som vil skje med jenta de er så inderlig glad i.

Ved siden av døgnkontinuerlig våk over Angelica på sykehuset milevis unna hjemmet, skal foreldrene også ta seg av en sju år eldre storebror.

- Det var en tøff tid, medgir André.

- Ida og jeg skiftet på å være hos Angelica på sykehuset, vi sov på skift. Men vi skulle selvsagt fortsatt vaske klær hjemme, handle mat på butikken og ikke minst være til stede for broren, Marcus. Den daglige pendlingen mellom hjem og sykehus – først til Ahus i Lørenskog, deretter Rikshospitalets barneavdeling i Oslo – slet både på kreftene og økonomien. Vi kjørte 30 mil hver dag. Økonomien vår ble tynget av utgifter til drivstoff, bompenger og parkering. På toppen av det hele gikk både bilen og vaskemaskinen i stykker akkurat da, sier han.

Angelica var dekket av barneforsikring hos If, og økonomisk førstehjelp fra forsikringen gjorde at familien fikk hodet over vannet i en utfordrende hverdag. Det offentlige gir pengestøtte når et barn blir sykt, og den er god å ha, men den er også på et minimumsnivå, mener André.

- Støtten vi fikk gjennom barneforsikringen utgjør himmel og hav i forskjell. Barneforsikringen hjalp oss med å holde familien flytende, sier han.

Les mer: Derfor er barneforsikring et ekstra sikkerhetsnett

Les mer om If sin barneforsikring

Hverdagen til familien Simonsen ble utfordrende da legene oppdaget at Angelica hadde blodkreft. Mamma Ida, som selv hadde selv slitt med kreft i mange år, og pappa André måtte støtte familiens minste – samtidig med at hverdagene fortsatte.

Nytt sjokkbudskap

Lille Angelica blir satt på cellegiftkurer. Så kommer den neste dramatiske beskjeden: Angelica har også har Philadelphia chromosome, som betyr at kreften er ekstra hard å knekke.

Det blir tøffe måneder. Skreddersydde cellegiftkurer og tabletter gjør at Angelica blir friskmeldt etter to år. Hun slipper stamcelletransplantasjon. Håret begynner å gro.

Men rett før julaften i 2014 våkner Angelica om natten med store smerter. Foreldrene tror det er feber, men på sykehuset slår legene fast at blodkreften er tilbake.

Fredag 13. mars 2015 blir Angelica kjørt fra Ahus til Rikshospitalet i sykebil med blålys. Trolig har kroppen ikke tålt alle cellegiftkurene, og alle livsviktige organer i kroppen til Angelica slutter å fungere. Hjertet stopper også. Dyktige leger og sykepleiere klarer å redde livet hennes, men hun må legges i respirator. Hun kommer seg, men 10-årsdagen hennes er spesiell. Natt til 1. april smyger sykepleiere inn på rommet hennes og pynter rundt sykesenga med fargerike serpentiner og ballonger. Angelica får ikke med seg noe av det. Hun bare sover på bursdagen.

Tiden etter har vært fylt av oppturer og nedturer.

Skryter av helsevesenet

Mamma Ida (57) og pappa André (54) medgir at mange dager kan være tunge, og at årevis med sykdom i familien tærer på kreftene.

Sykdom og kurer har gjort at Angelica har fått følgeskader. Hun går noen timer på skole hver dag, men slipper å ha lekser. Korttidshukommelsen svikter. På ryggen bærer hun en liten ryggsekk mange timer hver dag. Oppi er en liten maskin med slange til et hull i magen. Selv om Angelica spiser vanlig mat også, gir maskinen næring til kroppen gjennom slangen.

Etter at Angelica ble syk har familien flyttet fra Drøbak til Tønsberg, rett ved sykehuset.

Hun og ektemannen André er full av godord om det norske helsevesenet. Ved siden av hjelpen som leger og sykepleiere har gitt, er de også godt fornøyd med hvordan sykehusenes sosionomer har bidratt til å veilede om støtteordninger det offentlige har. De har også fått veiledning fra sin faste kontaktperson i If.

Les mer: Ringer Marit når ulykken rammer barn

Barneforsikring et sikkerhetsnett

- Vi hadde heldigvis barneforsikring. Den økonomiske førstehjelpen og dagpengene fra forsikringen hjalp oss som familie veldig i hverdagen da Angelica ble syk og måtte på sykehus, sier André.

Mamma Ida er glad for at barneforsikringen er med på å gjøre fremtiden til Angelica mer forutsigbar. Penger fra forsikringen står på en sperret konto, penger som kan gjøre boligkjøp siden enklere for datteren. Sannsynligvis trenger Angelica en tilpasset bolig, og penger fra barneforsikringen kan inngå som en del av finansieringen av denne.

I sofaen strekker Rafael daft på kroppen. Angelica styrer nettbrettet med én hånd, mens den andre klapper katten. To gode venner som er der for hverandre.

Snart skal Angelica på speidermøte. Livet fortsetter utenfor sykehuskorridorene.

Barneforsikring

En barneforsikring gir deg og barnet økonomisk hjelp til å takle hverdagen hvis noe uforutsett skulle skje.

Les mer om barneforsikring

Hvorfor barneforsikring

En god barneforsikring supplerer offentlige støtteordninger, og gir økonomisk trygghet for hele familien.

Forsikre det viktigste du har