Brokkoli og blomkål - sammen er de dynamitt!

Brokkoli og blomkål er sunt - men vet du hva som skjer om du spiser dem sammen?

Brokkoli og blomkål - dynamittduoen!

At brokkoli er den sunneste grønnsakene du kan spise – det visste du kanskje fra før? Og at blomkål kommer hakk i hel visste du sikkert også? Men visste du at om du spiser dem sammen blir de enda sunnere enn om du spiser dem hver for seg? Begge grønnsakene beskytter mot kreft – men de virker spesielt beskyttende når du spiser dem sammen.

Brokkoli styrker immunforsvaret, reduserer faren for betennelser og forebygger hjerte- og karsykdommer. I tillegg vet vi at om du spiser brokkoli regelmessig reduserer du risikoen for flere ulike krefttyper. Dette er med andre ord skikkelig «supermat». Blomkål er nesten like sunt og næringsrikt som brokkoli, men inneholder ikke like mye jern.

Nå har en amerikansk studie vist at brokkoli og blomkål sammen, beskytter enda bedre mot ulike kreftformer enn om man spiser dem hver for seg. En studie fra Sverige viser at kvinner som spiser en eller to porsjoner med grønnsaker fra kålfamilien hver dag, reduserte risikoen for brystkreft med 40 %, sammenlignet med de som spiser lite av disse grønnsakene.

Brokkoli og blomkål beskytter mot kreft

Å spise brokkoli og blomkål har også en beskyttende effekt på flere andre krefttyper – blant annet kreft i prostata og mage- og tarmsystemet.

Det er ikke slik at man må spise dem sammen. Alle kålgrønnsaker har beskyttende effekt mot kreft. Men brokkoli og blomkål er juvelene i samlingen – og om man kombinerer de to, og gjerne også flere kålsorter, gir de enda bedre beskyttelse.

For å bevare så mye som mulig av de sunne stoffene er det best å bare dampe grønnsakene lett. Da gjenstår bare å tygge godt – for det er når du tygger at de helsefremmende stoffene frigjøres.​