Norges mest fornøyde kunder i følge Norsk Kundebarometer

Gå julerunden hver kveld

- syv sorter trygghet!

  1. Jul og sikkerhet
Julen skal være en koselig høytid, og med noen enkle tiltak kan du gjøre den tryggere.​

Med en rask og enkel sjekk før du legger deg om kvelden kan du gjøre mye for å unngå brann. Julerunden består av noen enkle sjekkpunkter som alle voksne kan gjennomføre. Den tar ikke lang tid - og du kan gå og legge deg trygt etterpå.

Syv sorter trygghet

1. Blås ut levende lys

Sørg for at alle levende lys er slokket ordentlig før du legger deg om kvelden. Forlat aldri et rom der det er tent levende lys, og sett ikke levende lys nær brennbart materiale. Det finnes et stort utvalg av flammeløse lys, noe som gir deg en ekstra trygghet.

Se våre flammeløse lys i sikkerhetsbutikken​


2. Skru av all julebelysning - også på juletreet

Trekk ut ledningen på all elektrisk julepynt i huset når du ikke er hjemme eller når du legger deg for kvelden. Det holder ikke og bare skru av pæra.

Gammel julebelysning blir ofte hentet ned fra loft eller opp fra kjelleren. Disse produktene kan ha dårlige støpsler eller brudd på ledninger. Sjekk derfor disse grundig før du tar de i bruk.

Vi anbefaler LED-pærer på julebelysningen ettersom disse pærene avgir mindre varme og er mer brannsikre enn andre pærer. I tillegg bruker disse pærene mindre energi, noe som kan gi deg en lavere strømregning.​​​

​​​​​​​​​

3. Sjekk komfyren og stekeovnen

Sjekk at komfyren/stekeovnen er slått ordentlig av, og trekk alle gryter og kjeler vekk fra platetoppen. Dette kan også redusere risikoen for tørrkoking.


4. Trekk ut støpsler på vannkoker og kaffemaskin

Sjekk at vannkoker, kaffetrakter og andre elektriske artikler på kjøkkenet er skrudd ordentlig av og trekk ut støpselet fra stikkontakten.


​​​5. Ikke lad mobilen på soverommet når du sover

Vi anbefaler deg ikke å lade mobilen eller andre elektriske artikler om natten. Årsaken til dette er at det kommer giftige gasser fra telefonen før den begynner å brenne. Hvis det er nødvendig å lade om natten bør du lade rett i stikkontakten, ikke skjøteledning, og ikke på soverommet. Lad på ryddig/stabilt underlag med røykvarslere i nærheten.


6. Sjekk peis og andre typer ovner

Pass på at du ikke​ bruker ovnen som tørkestativ, og at brennbart materiale er minst 30 cm unna peis og andre typer ovner.


​​7. Ikke bruk vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin når du sover

Vi anbefaler deg å ikke bruke vaskemaskinen, tørketrommelen eller oppvaskmaskinen om natten dersom du kan unngå det.
Hva du bør vite i tilfelle brann

varsle redde slokke

Utsett ikke deg selv for fare. Røyken er giftig. Du må selv avgjøre i hvilken rekkefølge du skal gjennomføre disse punktene, ut i fra hvordan du vurderer situasjonen. Det er nyttig å trene på dette gjennom jevnlige brannøvelser.


Sørg for å ha riktig sikkerhetsutstyr i tilfelle brann

Her får du kjøpt kvalitetsprodukter for varslings- og slokkningsutstyr
Sørg for at du får igjen det som kan erstattes

Ved brann kan man miste uerstattelige eiendeler. Man bør allikevel sørge for at man får igjen det som kan erstattes. Mange glemmer å oppdatere innbosummen etterhvert som man skaffer seg flere ting. Her kan du raskt og enkelt sjekke om du trenger å justere innbosummen.

Sjekk vår innbokalkulator
Flere nyttige tips i juletidenMatlaging i julen

I juletiden bruker vi kjøkkenet oftere enn vanlig. Kanskje får vi flere middagsbesøk, lager større mengder mat, og dette kan føre til at man løper mye mellom stuen og kjøkkenet for å se om gjestene har det bra. Julen er også tiden hvor smult, eller fett blir brukt i matlagingen. Dette kan skape farlige situasjoner om man ikke følger godt med på komfyren.

Kjøkkenviften

Kjøkkenviften er også en potensiell brannfare hvis den ikke rengjøres ofte i forbindelse med matlaging. Dette kan danne fettansamlinger og fettbranner kan oppstå og spre seg oppover i ventilasjonsrør. Denne type brann må ikke slukkes med vann, da dette kan utarte seg til en eksplosjonsartet brann. Bruk et lokk for å stenge oksygentilførselen, et brannteppe, eller et riktig merket slukkeskum (ABF) i tillegg til vanlig slukkeutstyr.

Se hvor enkelt det er å bruke slokkeskum ​​​​​​​​

Klart for peiskos

Ikke ha noe brennbart materiale for nærme peisen. Ingenting skal være nærmere enn 30 cm fra peisen. Sørg for at pipa feies minst én gang i året. Er det ikke gjort i år, så ta kontakt med kommunen din og få det gjort.​​

Smarte fyringstips

  • Bruk tørr ved som brenner godt. Vedkubbene skal ha en hul klang når de slås mot hverandre.

  • Sørg for at du har god trekk i peisen. Tenn fra toppen- dette sikrer rask oppvarming av pipeløpet og gir bedre trekk.

  • Legg heller mindre ved i peisen ofte, enn å stappe den full.

  • Slå av kjøkk​envifte og ventilasjonsanlegg. Dette trekker luft ut av huset.

Brannslukningsutstyr

  • Sjekk røykvarsleren og bytt batterier. Sjekk at batteriet fungerer ved å trykke på testknappen på røykvarsleren. Sjekk at røykvarsleren er montert riktig midt i taket og minst 50 cm. fra veggen. Brannvarsleren bør byttes ut hvert tiende år og vi anbefaler at du bruker optiske varslere fordi de varsler ulmebranner.

  • Sjekk at du har riktig slukningsutstyr og at brannslukningsapparatet er i toppform. Snu pulverslukkeren på hodet og hold det mot øret i 5 til 10 sekunder. Da kan du høre at pulveret er løst. Sjekk etter synlige skader på apparatet, sjekk at trykket er på det grønne feltet, og at sikringsplinten er intakt og plombert.

  • Alle boliger skal være utstyrt med husbrannslange eller brannslukningsapparat. Det anbefales å ha begge deler. Slokkeutstyret skal være lett tilgjengelig og helst i hver etasje. Det skal være røykvarsler på hv​ert soverom.

Våre forsikringer

Inntil 20% samlerabatt!

Det skal lønne seg å samle forsikringene hos oss. Derfor gir vi deg høyere rabatt jo flere forsikringer du samler. Dette gjelder viktige forsikringer som for eksempel hus-, innbo- og hytteforsikring.  1. Jul og sikkerhet