Hvor lenge kan du fly når du er gravid?

Planlegger du en flyreise mens du er gravid? Da er det noen forholdregler du må ta, for eksempel hvor du reiser, hvor langt og når i svangerskapet.

Ikke glem reiseforsikringen!

De fleste flyselskaper tillater ikke gravide å fly den siste tiden før termin, men utover det varierer reglene noe fra selskap til selskap. Du bør derfor sjekke med flyselskapet du skal fly med for å være sikker på at du kan reise eller ikke.

Slik er reglene hos SAS, Norwegian og Widerøe

Både SAS, Norwegian og Widerøe har flyforbud de to siste ukene før termin. Er det under fire uker igjen, kan du fortsatt fly, så lenge formen din er bra og flyturen tar under fire timer. 

Hos SAS må du vel og merke fylle ut et skjema som må godkjennes av SAS sin medisinske avdeling før turen. Norwegian og Widerøe ber på sin side om legeerklæring som viser at du trygt kan fly de siste fire ukene før termin fra lege eller jordmor. Venter du tvillinger, er reglene strengere.

Når er det sikrest for gravide å fly?

Den tryggeste perioden å fly med lavest risiko for komplikasjoner er mellom 13.-27. svangerskapsuke. Her er noen gode huskeregler:

  • Unngå å fly mer enn seks timer
  • Bruk støttestrømper på flyreisen
  • Unngå eksotiske strøk
  • Husk attest og svangerskapsjournal
  • Vær ekstra nøye med håndhygiene og hva du spiser

Hva dekker reiseforsikringen?

Hvis du føder eller får alvorlige graviditetskomplikasjoner fra og med uke 36 på reise, dekkes ikke utgiftene knyttet til dette. For flerlingsvarngerskap, gjelder dette fra og med uke 28. Ellers fungerer reiseforsikringen som normalt. 

Unngå blodpropp under flyturen

Flyreiser over seks timer øker risikoen for blodpropp to til fire ganger for alle, ifølge Gunnar Hasle, lege ved reiseklinikken i Oslo. Når du er gravid, har du fem-seks ganger høyere risiko for blodpropp.

– Du bør derfor unngå for lange flyreiser. Du bør også bruke støttestrømper og bevege deg så mye som mulig under flyturen, sier Hasle.

Gravide kan ikke ta alle typer vaksiner

Det er også viktig å være obs på at malaria og tyfoidfeber er farligere for gravide enn andre, og kan føre til spontanabort.

– Gravide får av en eller annen grunn lettere malaria enn andre, og derfor bør reiser til eksotiske strøk unngås, sier Hasle.

Som gravid skal du ikke ha levende vaksiner som BCG, gulfeber, meslinger, røde hunder, levende poliovaksine og levende tyfoidvaksine. Reiseklinikken oppfordrer gravide til å fortrinnsvis reise innenfor Europa og være ekstra nøye med håndhygiene og hva du spiser. Det frarådes også reiser til land med zikavirus.

Her ser du land med zikaviruset hos FHI

Sjekk helsetilbudet før du reiser

Helsetilbudet varierer i stor grad fra land til land, så det er viktig å være obs på dette før du setter kurs. Det kan være store avstander mellom sykehusene, og den generelle standarden kan være langt unna norsk standard. Dette gjelder spesielt deler av Afrika, Latin-Amerika og Asia. Er du usikker, ta kontakt med oss, så hjelper vi deg med å vurdere helsetilbudet i det aktuelle landet.