Sykdom før avreise kan bli kostbart

Mange eldre reiser på ferie selv om de er syke. Selv om legen har gitt klarsignal, er det ikke sikkert at reiseforsikringen gjelder og man kan sitte igjen med millionregningen selv.

Risikerer kostbare regninger

En reiseforsikring dekker nemlig bare sykdom som skjer akutt og uventet – ikke sykdom som var kjent eller som var under behandling før reisen.

– Mange er ikke klar over at reiseforsikringen sannsynligvis ikke vil dekke kostnader knyttet til sykdom du kjenner til før avreisetidspunktet – selv om legen har sagt «god tur». I ytterste konsekvens kan du sitte igjen med hele regningen for behandling og en eventuell hjemreise selv, forteller Ellen Paulsen, kommunikasjonssjef i If Europeiske Reiseforsikring.

Kostnader knyttet til behandling for sykdom i utlandet kan bli astronomiske. Vi har eksempler på kunder som har blitt innlagt på private sykehus i USA, der døgnprisen kan være så høy som 250 000 kroner. Eller som har måttet betale flere hundre tusen kroner for å komme seg hjem til Norge med ambulansefly.

I 2023 betalte norske forsikringsselskaper ut nesten 1,2 milliard kroner i erstatning knyttet til sykdom på reise, viser tall fra Finans Norge. Tallet er dobbelt så høyt som tilbake i 2010. Aldersgruppen 60+ står for halvparten av disse utbetalingene – som øker i takt med alderen.

– Det er fint å se at eldre ønsker å oppleve verden. Ikke bare med tradisjonell sol og sommer rundt Middelhavet, men ved å utforske mer eksotiske steder enn det som var vanlig tidligere. Det er likevel viktig at vi forteller hva de reiselystne risikerer dersom de er syke før ferieturen finner sted, poengterer Paulsen.

Ta kontakt før avreise!

En reiseforsikring skal selvsagt gi deg den ekstra tryggheten du trenger på reise. Er du usikker på om du bør dra, eller om det er best å holde seg hjemme, finnes det heldigvis råd.

Først og fremst er det lurt å ta hensyn til din egen helse. Er du frisk nok for en lang reise? Eller en reise som strekker seg over lengre tid?

– Det finnes dessverre nok av eksempler på reiser som aldri skulle funnet sted. Selv om varmere klima og feriemodus kan gjøre godt, kan også reisen føre med seg noen helserisker. Lange flyturer, smittsomme sykdommer, varme og væsketap er risikofaktorer i seg selv, og kan forverre plager du har fra før. Og legen din tenker ikke nødvendigvis på de økonomiske konsekvensene som kan oppstå.

Helsesjekken kan du ta her. Du svarer på spørsmål om hvorvidt du har kroniske sykdommer, går på reseptbelagte medisiner eller lignende. Ved å ta denne enkle sjekken vil du få vite om du er forsikret for utgifter som kan oppstå i forbindelse med eventuelle eksisterende helseplager. Dette er ment å være en hjelp til deg og opplysningene vil ikke bli lagret eller knyttet til kundeforholdet ditt.