Å fly med hund

Noen smarte tips før ferien

Tenker du å fly med hunden, og lurer på hvordan det foregår? Får hunden sitte med deg inne i flyet, eller skal den være i flyets lasterom? Hva koster det å ta med hund på fly?

For de aller fleste hunder er det ikke noe problem å reise med fly. Likevel frarådes hunder med flat nese å fly fordi de kan få pusteproblemer på grunn av lufttrykket. Du må selv vurdere hvor godt hunden din takler stress (rådfør deg med en veterinær om du er usikker), og om det er hensiktsmessig å fly med hunden. Gi uansett ikke hunden beroligende før reisen. En døsig hund ved innsjekk kan føre til at personalet tilkaller veterinær – en kostnad som du selv må bekoste.

Får hunden sitte i flykabinen eller i flyets lasterom?

Hos en del flyselskaper får hunder reise med deg inne i flyet. Det avhenger likevel av hundens størrelse og vekt. Små hunder og valper kan tas med som håndbagasje, men det finnes regler for hvor stor vesken som hunden skal reise i får være og hva den kan veie. Hunden får uansett ikke gå løst ombord i flyet. Det er opp til deg å sjekke hva som gjelder for det flyselskapet du planlegger å fly med. Hvis hunden er for stor til å være inne i kabinen, kan den få reise i lasterommet. Det er derimot ikke alle flyselskaper som har lasterom med varme og lys, og da får ikke hunder være med. En del flyselskaper tar bare med fører- og tjenestehunder.

Har hunden det bra i flyets lasterom?

Hunder som skal sitte i lasterommet får reise i en spesiell avdeling hvor lufttrykk og temperatur er det samme som inne i kabinen. Det finnes til og med belysning i denne delen av lasterommet. Utenfor flyet er det derimot ofte høyt lydnivå, så dyr lastes gjerne inn så sent som mulig for å redusere stress.

Verdt å vite når du skal reise med fly:

  • Valper må være eldre enn 8 uker
  • Hunder i kabinen regnes som håndbagasje – du får ha med én stk.
  • Hunder i kabinen reiser alltid i en veske som plasseres på gulvet.
  • Hunder pleier ikke å få være med på charterfly

Vaksiner, pass og regler for å ta med hund utenfor Norden

Skal du fly utenlands med hunden må du ordne med ID-merking, vaksinasjoner, helsesertifikat og pass samt finne ut av ulike regler som gjelder i landet du skal til.
Du kan lese vår sjekkliste for å reise med hunden utenfor Norge her 

Vær ute i god tid

Å reise med hund krever litt mer forberedelser, og tar litt mer tid enn om du reiser alene. Du bør bestille reisen i god tid, ettersom det er begrenset antall plasser for dyr ombord i fly. På selve avreisedagen bør du og hunden din møte ved innsjekkingen i god tid. Alle flyselskaper har forskjellige regler for hvor lang tid i forveien du skal møte ved innsjekkingen, så du bør sjekke hva som gjelder for akkurat ditt flyselskap.

Hva koster det å fly med hund?

Prisene varierer avhengig av type flyselskap, destinasjon og om hunden din får reise i kabinen eller om den må sitte i lasterommet. Å ha med hund i fly kan koste mellom 200 og 1000 kroner.
Det finnes også vektbegrensninger for hvor mye hunden og buret kan veie. Til og med her har flyselskapene ulike regler, så du bør undersøke dette før du bestemmer deg.
De fleste flyselskaper tar i mot fører- og tjenestehunder uten at det pleier å koste noe, men noen legger på en ekstra avgift hvis setet ved siden av ikke kan benyttes på grunn av hunden.

Tips fra kundene våre om å fly med hund

Vi har spurt våre kunder som har flydd med hundene sine om deres beste råd og tips, for å gjøre flyturen så enkel og bra som mulig. Her har vi samlet dem:

  • "Det du bør huske på er å sjekke grundig om du har riktige mål på hundeburet. Hunden må både kunne stå og snu seg inne i buret. Skal hunden reise i flyets lasterom, må buret være av hardplast, glassfiber eller metall. Buret skal dessuten være utstyrt med bærehåndtak. Hunden må være ID-merket, ha pass og noen land krever rabiesvaksine. Husk også på å passere gjennom tollen på rødt når du lander."
  •  "Tilvend hunden det buret den skal reise i, slik at den føler seg trygg. Det er veldig stressende for deg og hunden å stå på flyplassen, og forsøke å løse dette der og da."

Verdifulle tips

Her har vi samlet bra sider med tips, informasjon og annet som er bra å vite for deg som skal reise med hund. 

Slik reiser du med kjæledyret ditt 

Tips når du skal ha hunden med på flyet 

Dyreidentitet - eierregister

Hundeforsikring

Få hjelp til å dekke kostnader dersom hunden din blir rammet av en sykdom eller ulykke.