Røverhistorien om liften som ble funnet igjen i Romania

Liten dings ble nyttig

En onsdag for en tid siden kom en kar til et liftutleiefirma ved Oslo og leide en lift. Liften var verdt rundt 400 000 kroner, og dagleien var 1 800 kroner. Liften skulle leveres tilbake samme kveld, men det skjedde ikke. Den ble heller ikke returnert torsdag eller fredag, og mistanken om at den ikke ville bli levert tilbake var vekket.

Liften hadde innmontert en såkalt If Tracker, som aktiviseres gjennom en kode. Slik ble liften sporet og nøyaktig posisjon angitt. En slik sporingsenhet er på størrelse med en fyrstikkeske og kan enkelt gjemmes i mange forskjellig typer gjenstander og utstyr. Systemet er basert på satellittnavigeringsutstyret GPS og er koblet til alarmsentral via mobiltelefonsystemet GSM.

Alt dette visste nok ikke tyven i liftsaken. Han hadde heller ikke forestilt seg hvordan Internett kan brukes i slike tilfeller.

Raskt sporet opp

Liftutleieren kontaktet raskt If, og de satte umiddelbart i gang søk, eller sporing, som det heter. Signaler ble sendt ut, svaret kom raskt tilbake. I tillegg ble det foretatt søk på Google Earth, for å finne hva det geografiske navnet var på stedet hvor liften ifølge sporingen var. De kunne ganske snart se at den stod i en landsby nord-øst i Romania, stedet nøyaktig definert ut fra bredde- og lengdegrader.

Faktisk så nøyaktig at de kunne se at den fra en mandag til dagen etter var flyttet noen titalls meter.

Det hadde vært en haglskur i landsbyen og en del hustak i området hadde fått skader. Liften var nok brukt i arbeidet med å reparere et hustak, først på ene siden, så på den andre.

Det er naturligvis ikke bare å reise til et annet land og hente en stjålet lift. Politiet i Norge foretok en formell henvendelse til politiet i Romania. De kontaktet rumensk politi ved å sende en såkalt formell rettsanmodning til Interpol i Bucuresti. Juridiske myndigheter må inn i bildet i slike tilfeller.

Politiet i østeuropeiske land får en mengde henvendelser om stjålne kjøretøy og andre ting, og det kan ta tid å få slike saker behandlet og fulgt opp med praktisk handling - om det i det hele tatt går.

Men takket være godt samarbeid mellom Interpol i våre to land, noen lokale kontakter, en rumensk dommer og andre hjelpere, tok politiet i Bucuresti saken opp med det lokale politiet, som etter noe tid hentet liften.

Liften stod på samme sted som da den ble oppdaget, nemlig hos far til han som hadde leid den, og den ble raskt brakt tilbake til Norge.

Det var mye som virket som det skulle i denne saken. Godt teknisk utstyr, internett og godt internt samarbeid i If gjorde saken til en liten solskinnshistorie både for lifteieren og If.

Flere tusen If-kunder har i dag montert slikt søke- og gjenfinningsutstyr i alt fra båter og biler til forskjellige typer anleggsmaskiner og –utstyr. I noen sammenhenger kan forsikringsselskapet stille krav om installasjon av slikt sporingsutstyr for i det hele tatt å ta forsikring på eksempelvis en dyr bil. I andre sammenhenger kan det gis rabatt i forsikringspremien ved slike installasjoner.

For firmaer som har mange objekter å tyverisikre kan det ligge et klart potensiale i sparte egenandeler ved bruk av slikt utstyr. Maskiner og utstyr med påmontert gjenfinningsutstyr kommer som oftest tilbake til eieren.