Tre tiltak som kan redusere sykefraværet

Smerter, stress og ulykker. Vi har identifisert tre områder for å hjelpe småbedrifter og håndverkere i byggebransjen med å redusere sykefraværet. Kutt i hendene, ting som spretter opp i øynene, eller smerter i muskler og ledd. Men også stadig mer psykisk sykdom. For deg som jobber i byggebransjen er det mange ulike typer skader som i verste fall kan føre til lengre sykefravær. Men mange av problemene kan faktisk forebygges.

Smerte, stress og ulykker - her er noen enkle tips

1. Forebygg stress og psykiske lidelser

 • Vær oppmerksom. Man får ofte signaler om at en person opplever for eksempel stress lenge før det fører til dårlig helse.
 • Ikke stress med timeplaner. Unngå mas og press om timeplanen og stol på at alle ansatte gjør det de skal. Vær tydelig i ditt lederskap og skap et fellesskap der du kan snakke om utfordringer på jobben og hvordan du løser dem.
 • Positive tilbakemeldinger skaper motivasjon. Ikke glem at hvordan du som leder handler styrer kulturen i bedriften. Gjør det til en vane å gi positive tilbakemeldinger og oppmuntre alle på arbeidsplassen til å bli bedre på det.
 • Informer regelmessig. Hjelp er tilgjengelig. Vår helseforsikring inkluderer for eksempel rådgivning av sykepleier og psykologhjelp som den ansatte kan bestille selv.
Illustrasjon: Forebygg stress og psykisk lidelse

2. Reduser risikoen for ulykker

 • Det systematiske arbeidsmiljøarbeidet er din beste venn for å forebygge arbeidsulykker. Prøv å få alle ansatte med på arbeidet.
 • Bygg en kultur der alle har ryggrad til å alltid foreta en risikovurdering før man starter en jobb, enten den er stor eller liten.
 • Rimelig arbeidsmengde. Spør deg selv om arbeidsbelastningen noen ganger er så høy at ansatte kan gå på akkord med sikkerheten for å følge tidsplanen.
 • Ha verneutstyr lett tilgjengelig. Kutt i hender og øyeskader er to av de vanligste skadene i byggebransjen, og de kan nesten alltid unngåes med riktig beskyttelse.
Illustrasjon - reduser ulykker på arbeidsplassen
 • Vær løsningsorientert. Hvis du ser at noen er uforsiktig med utstyret, spør hvorfor. Kanskje personen føler at passformen gjør at han eller hun ikke kan bevege seg, og du har utstyr som sitter bedre.

3. Forhindre smertefullt sykefravær

 • Bruk de første ti minuttene av arbeidsdagen til en felles oppvarming av kroppen. Det øker blodsirkulasjonen og reduserer risikoen for både skader og mindre strekk. Avslutt også hver arbeidsøkt med leddstrekk.
 • Når du trener, bruk riktig teknikk. Har du trent på et riktig bevegelsesmønster for for eksempel markløft, er risikoen mindre for at du løfter feil når du er sliten eller stresset. Film gjerne hverandre slik at dere kan se at dere gjør bevegelsene riktig.
 • Invester i helsesjekker for ansatte på et tidspunkt i året. På denne måten kan slitasje oppdages i tide og lettere behandles eller forebygges.
Illustrasjon - forebygg smertefulle sykemeldinger

Vi hjelper deg hvis det oppstår en skade

Dersom det oppstår en skade kan det føre til lange sykemeldinger før du er helt tilbake i jobb. For å unngå dette er det viktig å søke hjelp tidlig slik at skaden ikke forverres. Å ha sykemeldte ansatte kan også være dyrt for deg som er selvstendig næringsdrivende. Derfor kan helseforsikring være en god investering, både for bedriften din og dine ansatte.

En helseforsikring koster i gjennomsnitt ikke mer enn to sykedager per ansatt og år. I tillegg til spesialistbehandling gir forsikringen tilgang til psykolog, fysioterapeut, naprapat og kiropraktor.