Hva er forskjellen mellom en yrkesbil og en firmabil?

Som ansatt er det uansett en fordel å ha tilgang til yrkesbil eller firmabil. Men det finnes også en forskjeller mellom eierformene. Det er også forskjell om man leaser bilen eller kjøper den selv.

Vi forklarer forskjellene!

Velg riktig fra start

Mange bedriftseiere skal kjøpe bil til ansatte og lurer på hva som er mest fordelaktig når det gjelder yrkesbil eller firmabil. Et enkelt spørsmål som ikke alltid har et like enkelt svar. Som med mye annet, er det flere ting du må ta hensyn til. Spesielt når det kommer til lover og regler rundt skatt.

Det som først og fremst er forskjellen, er hvordan bilen skal brukes. Har ansatte yrkesbil, men bruker den privat, kan bedriften få store inntektstillegg. Skatteverket stiller også strenge krav til sannsynliggjøring av at firmabilen ikke er brukt privat.

Yrkesbil

En yrkesbil eies eller leases av bedriften. Alle kostnader i forbindelse med kjøretøyet dekkes av bedriften. Yrkesbil kan utelukkende benyttes til yrkeskjøring.

Firmabil

Har du firmabil er privat kjøring er tillatt. Bedriften dekker kostnadene for bilen, mens den ansatte skattlegges for bruk av bilen, noe som i praksis fungerer som et slags lønnstillegg for den ansatte.

Lease eller kjøpe firmabil?

Det er både fordeler og ulemper med begge mulighetene. Kjøper du firmabilen, eier dere den selv, og det er ingen månedlige fakturaer fra leasingselskapet. Dere bestemmer selv hvor lenge dere vil eie bilen og kan selge den når som helst hvis økonomiske faktorer tilsier at det er best. Og når firmabilen selges, er det deres egne penger.

Velger dere derimot leasing, slipper dere å binde kapital som kan brukes til andre investeringer i bedriften. Leasing er veldig forutsigbart med en fast faktura hver måned. Og når bilen skal selges, slipper dere å selge bilen selv.

Uansett hvilken type bil eller firmabilform du velger, må bilen forsikres. Her kan du raskt og enkelt beregne prisen på din bilforsikring.

Vil du se pris på forsikring?

Hos oss kan du se prisen direkte og kjøpe forsikring på 3 minutter.