Slik unngår du de fire vanligste skadene på firmabilen

Alle kan bli utsatt for en trafikkulykke i forbindelse med jobben eller få innbrudd i firmabilen, men det er ting du kan gjøre for å redusere risikoen.

Her er en oversikt over de vanligste bilskadene – og våre beste tips om hvordan du unngår dem.

De vanligste skadene

Se pris på firmabilforsikring

Triksene som beskytter firmabilen mot de vanligste skadene

Ifølge Henriette Hell Christiansen, som jobber i Ifs avdeling for motorskader, er det enkelte forsikringsskader på firmabiler som er vanligere enn andre. Den aller vanligste er enklere skader på vindusrutene etter steinsprut.

– Det høres kanskje ut som en selvfølge, men å holde avstand til kjøretøyet foran kan spare deg og bedriften for mange skader. Med større avstand reduseres hastigheten på steinspruten, slik at den blir ufarlig.

Er skaden på vindusruten allerede et faktum, finnes det noen enkle knep for å redusere risikoen for at sprekken i glasset blir større. Skader på opptil tre centimeter kan ofte repareres med et spesialmiddel.

– Det finnes et praktisk steinsprutplaster som dekker skaden frem til du får tid til å få den reparert. Du kan også montere sprutbeskyttelse på din egen bil, slik at du ikke forårsaker skader på andres vindusruter, sier Henriette Hell Christiansen.

Mange kollisjonsskader skyldes stress

Ifølge Ifs kjøretøyskadestatistikk er den nest vanligste skaden på firmabiler forskjellige former for kollisjonsskader.

– Å holde avstand i alle situasjoner er en god regel. Kjører du i 70 km/t, beveger du deg 20 meter per sekund. Det gir en bremsestrekning inkludert reaksjonsstrekning på cirka 28 meter. Det betyr at hvis du overholder tresekundersregelen, kan du være relativt sikker på at du ikke kjører på andre, sier Henriette Hell Christiansen.

En viktig bakenforliggende faktor for mange kollisjoner er det rent trafikkpsykologiske – det er lett å ta med seg stress fra jobben ut på veien, men å prøve å ta igjen tapt arbeidstid ved å kjøre fortere og mer aggressivt lønner seg ikke.  I praksis er det faktisk ikke en gang mulig – med mindre det er snakk om svært lange strekninger. 

– Kjører du 10 km/t for fort i en 50 km-sone, kjører du bare inn ett minutt på en mil. Øker du hastigheten fra 100 til 110 km/t, kjører du bare inn 30 sekunder på samme strekning. Det er rett og slett ikke verdt det, sier Henriette Hell Christiansen.

Feiltanking kan bli dyrt

En annen vanlig forsikringsskade er når man ved et uhell tanker feil drivstoff.

– Ofte oppdager man det ikke før man prøver å kjøre ut fra bensinstasjonen. Når det feilaktige drivstoffet begynner å bli pumpet rundt i bilen, kan det føre til omfattende mekaniske skader, i og med at motoren blir hard belastet ved feiltanking, sier Henriette Hell Christiansen.

Feiltankinger kan også bli dyrt for bedriften, om man ikke har valgt til feilfylling i forsikringen. Henriette har imidlertid et tips som er inspirert av hvordan leiebilfirmaer har løst problemet.

– De har ofte en liten farget prikk på nøkkelen og en prikk i samme farge på innsiden av tanklokket som matcher fargemerkingen for riktig drivstoff på bensinstasjonen. Med slike enkle knep unngår man mange feiltankinger.

Det finnes kun ett middel mot forsikringsskader som skyldes uforsiktighet/slurv eller manglende informasjon: bedre rutiner.

– Man må gjøre det til en vane at alle ansatte leser det som står på innsiden av tanklokket, og sørger for at drivstoffet de tanker, stemmer overens med det som står der, sier Henriette Hell Christiansen.

Nøkkelløse biler krever ekstra forsiktighet

Det siste tiåret er det blitt mer og mer vanlig med firmabiler der det ikke kreves nøkkel for å låse eller starte bilen.

Det har gjort livet lettere for mange næringsdrivende, men samtidig er de kriminelle blitt bedre på å utnytte svakhetene i de nøkkelløse systemene.

Tyver kan ved å sette bilens låsesystem ut av spill med radiosendere få tilgang til bilen uten å måtte bryte seg inn fysisk.

– Gjør det derfor til en vane å låse bilen når du er i nærheten av den. Har du en moderne nøkkelløs firmabil, er det spesielt viktig at du kjenner på dørhåndtaket før du går fra bilen. Flere produsenter har også lansert spesielle nøkkellommer med et lag av metall som beskytter mot denne typen «jammere». De fungerer som et slags Faradays bur, sier Henriette Hell Christiansen.

Beskytt verktøy ekstra godt

Vår forsikring dekker verktøy opp til 50 000 kr. Men har du et yrke som innebærer at du oppbevarer maskiner eller verktøy som er attraktive for tyver, i firmabilen, er det alltid best å ta ekstra forholdsregler.

– Det beste tipset, uansett hvilken type virksomhet du driver, er å ikke la verdisaker ligge fremme i bilen. Det gjelder ikke minst håndverkere som ofte har en del dyrt verktøy og utstyr i firmabilen. For håndverkere kan det også være en god idé å skaffe seg en spesiell låsforsterkning som gjør at det blir vanskeligere å komme inn i bilen.