10 TIPS FOR Å FÅ DEN NYFØDTE TRYGT HJEM

Fra første dag er det viktig å tenke bilsikring av ditt nyfødte barn. I følge ekspertene er et bakovervendt sete den klart sikreste og eneste løsningen for de aller yngste.

Trygg Trafikk og Statens Vegvesen gjennomførte for en tid tilbake en undersøkelse av hvordan vi tar den nyfødte hjem fra sykehuset. Funnene var oppsiktsvekkende. Av totalt 89 nyfødte spedbarn var bare 58 (65 prosent) riktig sikret i bilen. 19 nyfødte var helt usikret, mens 12 babyer var forsøkt sikret, men med utstyr som ikke er godkjent for spedbarn. Registreringene ble gjort ved de fire største sykehusene i Oslo og Akershus-regionen.

Kun én fullgod løsning

- Det finnes bare en fullgod løsning for sikker transport av et nyfødt barn og det er et bakovervendt barnesete tilpasset de aller minste. Alle andre løsninger kan du bare glemme. Mange har også en tanke om at det ikke er bra for friske nyfødte å sitte slik. Det er rett og slett ikke riktig, sier Ifs barnesikringsekspert, Jan Olav Nilssen.

Jan Olav Nilssen og Malin Kvamme Diesen, som er ekspert på barneforsikring i If, har satt sammen de beste rådene for å sikre de nyfødte barna i bilen. Malin er også mamma til Julia på ti måneder.

Gjør hjemreisen til en god opplevelse, både for mor og barn.

Jeg var veldig redd på vei hjem fra sykehuset

- På vei hjem fra sykehuset var jeg veldig redd for Julia. Vi hadde satt opp basen på forhånd. Da var det heldigvis bare å klikke setet på plass. Jeg tror vi hadde vært mer stresset om vi måtte feste med belte, for det var en trygghetsfølelse å se lyset på basen bli grønt. Jeg satt i baksetet sammen med henne hele veien hjem, selv om det er en bare er en 15 min kjøretur. Det har jeg hørt om mange andre som også gjør, forteller Malin.

I likhet med mange andre hadde Malin valgt en såkalt Isofix-løsning. Her festes en base på plass i to kroker som er i biler med denne løsningen fra før. Deretter er det bare å klikke inn babysetet med den nyfødte i.

Husk imidlertid at har du en belteløsning er den akkurat like sikker om den er festet riktig.

Dette er de vanligste feilene ved sikring av småbarn i bil

Ikke boxette og nett til friske barn

De såkalte babykrybbene (kalles også boxette eller babyseng) skal kun brukes dersom den nyfødte av en eller annen medisinsk grunn ikke skal sitte oppreist. Det er nemlig ingenting som tyder på at barn tar skade av å sitte/ ligge i et bakovervendt barnesete. Krybbene kan for eksempel være aktuelle for de for tidlig fødte. Tester har nemlig vist at de aller minste premature barna kan få et lavt oksygennivå og problemer med pusten ved å sitte for lenge oppreist.

Kommer du over en løsning med nett for transport av den lille, frarådes det på det sterkeste. I likhet med If fraråder de aller fleste norske eksperter å sikre babyer i bil med denne løsningen.

Ansvarlig for barneforsikring, Malin Kvamme Diesen.

Her er If-Malins 10 råd for trygg transport av nyfødte barn:

  1. Bruk et bakovervendt barnesete! Ved en eventuell kollisjon vil barnets rygg, nakke og bakhode bremses opp mot setets rygg. Da fordeles kreftene over en større flate.
  2. Vær 100 prosent sikker på at stolen er riktig montert. Øv deg gjerne. Det kan plutselig skje at du må flytte barnesetet. Bruker du såkalt «Isofix-seter» er det enkelt å være sikker. Husk imidlertid at beltefestede seter er akkurat like sikre dersom de er festet riktig. Øv deg også på å feste setet med belter.
  3. Velg gjerne barnesete med en såkalt base. Da kan du feste barnet i setet først, for så å koble setet på plass inni bilen. Det skaper gjerne mindre stress og en bedre innfesting av barnet enn om du står lent inni bilen.
  4. Velg en bakovervendt stol i klasse 0. Dette er stoler som er tilpasset barn opptil 10 kilo (eller en alder på rundt 1 år.) Sørg for at stolen har gode polstringer, også på sidene. Da ligger barnet bedre.
  5. Sørg for å gi den lille en behagelig vinkel på setet. I disse stolene «sitteligger» gjerne barnet.
  6. Pass på at barnet ikke har for mye klær på seg og at selen er nærmest mulig kroppen til den lille. Stram setet i stolen så mye som mulig. La det maks være to fingre mellom barnekropp og belte. Et lurt triks her er å benytte seg av en bilstolpose. Da holder barnet seg godt og varmt inni posen med belte tett inntil kroppen.
  7. Sørg for at barnets rygg følger setets profil.
  8. Aldri prøv å påvirke barnets sitte-liggevinkel i stolen
  9. Sover barnet og virker tilfreds på kjøreturen, er det ikke noe i veien for å kjøre et par timer før dere tar en pause. Gi barnet en pause fra barnesetet minst annenhver time, eller når de ikke virker fornøyde. Grunnen til misnøyen kan være at de små har sunket sammen og ikke selv er i stand til å finne en behagelig sittestilling.
  10. Kjøp et baksetespeil for å se den lille i det bakovervendte setet. Da kan du lettere konsentrere deg om kjøringen hele veien. Speilene kan også være god underholdning for de små på kjøreturen.