Derfor bør du sjekke pipa og taket

Slitasje og skader i overgangen mellom pipe og tak er ikke uvanlig. En sjekk av dette kan spare deg for mye og ikke minst minimere risikoen for skader.

Slitasje og skader på pipa kan få store konsekvenser for brannsikkerheten og det kan også føre til lekkasjer i taket. Her kan du lese mer om hvordan du sjekker pipa og hva du må tenke på ved rehabilitering.

Pipelekkasje og vanninntrenging

Overgangen mellom pipe og tak er et svakt punkt på et hus og er ekstra utsatt for vanninntrengning. Dersom vannet får trenge inn lenge nok, kan du i verste fall få fuktskader under taket og videre nedover i etasjene. Hvis man oppdager vanninntrengningen tidlig, kan man unngå store skader og kostnader.

Både nybygde hus og eldre hus kan oppleve vanninntrengning gjennom tak. Det er derfor viktig at man som huseier vet hva man skal se etter og vet hvor man skal søke råd. 

Ta deg en tur opp på loftet

Sansene dine er noe av det viktigste du har for å oppdage skader tidlig. Ved kraftig nedbør kan du ta en tur opp på loftet og se rundt pipen. Dersom det drypper rundt pipa når det regner har du mest sannsynlig en pipelekkasje, og den bør utbedres umiddelbart for å unngå følgeskader. Begynner det først å lekke inn på loftet, vil det på et tidspunkt også lekke videre ned i huset og de økonomiske konsekvensene blir store.

Har du mistanke om fukt eller ser du noen merker etter vann bør du få hjelp av fagfolk.

Les også: Slik forhindrer du pipebrann

Hvem kan gi meg råd?

Er du kunde i If og har Super husforsikring, kan du få utført If Boligsjekk kostnadsfritt. Da vil en bygningsekspert fra Anticimex komme på besøk og gjennomføre en sjekk blant annet av pipe og tak. Du får gode råd om hvordan du selv kan følge med og se etter tidligere tegn på lekkasje.

Som kunde i If har du også tilgang til If Byggteknisk rådgivning og et håndverkernettverk som hjelper deg å finne gode håndverkere i ditt område. Ta kontakt på telefon 21 02 49 94, så kommer du i kontakt med en bygningsekspert fra vår samarbeidspartner Anticimex.

Hva dekker forsikringen?

Super husforsikring dekker følgeskadene ved en slik vanninntrenging, men ikke selve utettheten mellom pipen og taket. Dette vil si at du som huseier selv må reparere selve skaden på pipa/taket og utettheten som førte til lekkasje. Dersom tak, takkonstruksjon eller pipe er eldre enn 50 år, dekker ikke forsikringen følgeskadene.

Penger å spare

Enkle grep kan spare deg for tusenvis av kroner. Det er derfor viktig at du jevnlig sjekker tak og pipe, slik at du kan utbedre før skaden på selve pipa og taket blir for store. Utbedrer du dette i tide unngår du også følgeskader innvendig, som kan føre til store økonomiske tap.

Vurderer du nytt hus med flatt tak? Les mer her om hva du skal være oppmerksom på.