Derfor er god plass i baksetet så viktig

Med to barn og ett på vei, skjønte Christine Møller-Christensen (32) at hun trengte større plass i baksetet. Men det er det mange som glemmer når de prøvekjører ny bil.

Trebarnsmor ser etter bil med god plass i bakstet

En skinnende svart SUV står parkert i innkjørselen til Christine Møller-Christensen og samboeren Stian (32) på Jar i Bærum. De valgte bilen etter omhyggelig planlegging og med ett viktig mål for øyet: bedre plass!

På jakt etter familiebil? Se om du bør velge elbil, hybrid eller fossilbil

De er ikke alene. De fleste småbarnsforeldre vil kjenne seg igjen i behovet for mer plass når de skal kjøpe seg ny bil. Plutselig skal du ha med deg mer bagasje. Det skal være plass til barnesete, barnevogn og masse ekstra utstyr. Bagasjerommet må derfor være romslig. Men hvordan er det med plassen i baksetet?

– For oss var det helt avgjørende da vi skulle velge ny bil, understreker Christine.

Målet med nyanskaffelsen var nemlig å få plass til tre bilstoler. Det skulle også være mulig å sikre at to av barna kunne sitte bakovervendt. Anbefalingen fra Trygg Trafikk er at barn skal sikres bakovervendt til de er minst fire år.

– Når vi vet at det er fem ganger tryggere for barna å sitte bakovervendt, velger vi det så lenge som mulig, sier hun.

Trenger du bilsete? Her kan du leie en av markedets sikreste bilstoler

Testet barnesetene i baksetet

Med en to-åring i familien, og en liten på vei, var det derfor viktig å sjekke at det var nok plass i baksetet.

– Vi var nok litt av et syn. Bilforhandleren hadde bare én bil for prøvekjøring, og folk sto i kø for å prøve den. Og der kom vi med barnestoler og unger for å teste, ler den ferske bileieren.

Hun mener det er viktig å tenke skikkelig gjennom hvilken bil som passer, og særlig dersom det skal sitte smårollinger i baksetet. Familien har nemlig én bil til, men den er noe upraktisk når det skal være flere barnestoler i baksetet, synes småbarnsmoren.

– Det var fysisk umulig å få den eldste på seks år inn og ut av bilen med to bakovervendte bilseter, det ble altfor trangt. Skal du ha plass til tre barn, må du har stor en bil. Ikke mange er store nok. Ofte er det bredden, og ikke lengden som er problemet, sier hun.

Finn bilen som passer deg med Bilhjelpen

Christine Møller-Christensen sørger for at minstemann Fredrik er godt sikret i en bakovervendt stol. Foto: RedInk
Christine Møller-Christensen sørger for at minstemann Fredrik er godt sikret i en bakovervendt stol. Foto: RedInk

Ny bil? Ikke glem riktig bilforsikring

Barnas sikkerhet i bilen er viktigst

Mange velger å snu barna tidligere, men det er ikke nødvendig, mener Christine Møller-Christensen.

– Foreldrene synes det ser trangt ut å sitte bakovervendt med bøyde ben, spesielt når barna blir større. Men barn er jo så myke. Ofte sitter de frivillig med beina trukket opp under seg, sier hun.

Christine og Stian valgte til slutt en Skoda Kodiaq, også fordi den har god plass i bagasjerommet. Det vil det bli enda mer behov for når lille Frøya kommer til verden.

Bonusdatteren Frida (6) er nå blitt så stor nå at hun sitter forovervendt, men fortsatt i en beltestol som er anbefalt frem til barn er minst 135 cm høye, eller veier 36 kilo. Minstemann Fredrik er sikret i bakovervendt stol, mens lille Frøya skal sitte i bakovervendt babystol.

Og når alt kommer til alt, er barnas sikkerhet aller viktigst. Derfor er et av Christine Møller-Christensens viktigste råd til andre småbarnsforeldre på jakt etter bil å teste slik de gjorde.

– Ta med deg barneseter og barn, og test dem i bilen du planlegger å kjøpe. Og husk at jo nyere bil du har, desto sikrere er barnet.

Foto: Redink

Relaterte artikler