Derfor er god plass i baksetet så viktig

Med to barn og ett på vei, skjønte Christine Møller-Christensen (32) at hun trengte større plass i baksetet. Men det er det mange som glemmer når de prøvekjører ny bil.

Trebarnsmor ser etter bil

En skinnende svart SUV står parkert i innkjørselen til Christine Møller-Christensen og samboeren Stian (32) på Jar i Bærum. De valgte bilen etter omhyggelig planlegging og med ett viktig mål for øyet: bedre plass!

På jakt etter familiebil? Se om du bør velge diesel, hybrid eller elbil

De er ikke alene. De fleste småbarnsforeldre vil kjenne seg igjen i behovet for mer plass når de skal kjøpe seg ny bil. Plutselig skal du ha med deg mer bagasje. Det skal være plass til barnevogn og masse ekstra utstyr. Bagasjerommet må derfor være romslig. Men hvordan er det med plassen i baksetet?

– For oss var det helt avgjørende da vi skulle velge ny bil, understreker Christine.

Målet med nyanskaffelsen var nemlig å få plass til tre bilstoler. Det skulle også være mulig å sikre at to av barna kunne sitte bakovervendt.

– Når vi vet at det er fem ganger tryggere for barna å sitte bakovervendt, da velger vi det så lenge som mulig, sier hun.

Trenger du bilsete? Her kan du leie en av markedets sikreste bilstoler, og skifte den ut etterhvert som barnet vokser.

Testet plassen i baksetet

Trygg Trafikk anbefaler at barna sikres bakovervendt til de er minst fire år. Med en toåring i familien, og en liten på vei, var det derfor viktig å sjekke at det var nok plass i baksetet.

– Vi var nok litt av et syn. Bilforhandleren hadde bare én bil for prøvekjøring, og folk sto i kø for å prøve den. Og der kom vi med barnestoler og unger for å teste, ler den ferske bileieren.

Hun mener det er viktig å tenke skikkelig gjennom hvilken bil som passer, og særlig dersom det skal sitte smårollinger i baksetet. Familien har nemlig én bil til, men den er noe upraktisk når det skal være flere barnestoler i baksetet, synes småbarnsmoren.

– Det var fysisk umulig å få den eldste på seks år inn og ut av bilen med to bakovervendte bilseter, det ble altfor trangt. Skal du ha plass til tre barn, må du har stor bil. Ikke mange er store nok. Ofte er det bredden, og ikke lengden som er problemet, sier hun.

Finn bilen som passer deg med Bilhjelpen

Christine Møller-Christensen sørger for at minstemann Fredrik er godt sikret i en bakovervendt stol. Foto: RedInk
Christine Møller-Christensen sørger for at minstemann Fredrik er godt sikret i en bakovervendt stol. Foto: RedInk

Ny bil? Ikke glem riktig bilforsikring

Barnas sikkerhet er viktigst

63 prosent av barn opp til tre år sikres bakovervendt, viser tall fra Trygg Trafikk og If Skadeforsikring fra 2017. Det er en forbedring fra tidligere år, men fortsatt ikke bra nok, sier Utrykningspolitiet.

Mange velger å snu barna tidligere, men det er ikke nødvendig, mener Christine Møller-Christensen.

– Foreldrene synes det ser trangt ut å sitte bakovervendt med bøyde ben, spesielt når barna blir større. Men barn er jo så myke. Ofte sitter de frivillig med beina trukket opp under seg., sier hun.

Christine og Stian valgte til slutt en Skoda Kodiaq, også fordi den har god plass i bagasjerommet. Det vil det bli enda mer behov for når lille Frøya kommer til verden.

Bonusdatteren Frida (6) er nå blitt så stor nå at hun sitter forovervendt, men fortsatt i en beltestol som er anbefalt frem til barn er minst 135 cm høye, eller veier 36 kilo. Minstemann Fredrik er sikret i bakovervendt stol, mens lille Frøya skal sitte i bakovervendt babystol..

Og når alt komme til alt, er barnas sikkerhet aller viktigst. Derfor er et av Christine Møller-Christensens viktigste råd til andre småbarnsforeldre på jakt etter bil, å teste slik de gjorde.
– Ta med deg barneseter og barn og test dem i bilen du planlegger å kjøpe. Og husk at jo nyere bil du har, desto sikrere er barnet.

På jakt etter familiebil? Se om du bør velge diesel, hybrid eller elbil

Foto: Redink

 1. Sjekk reg nr for å finne ut om bruktbilen er et godt kjøp — før prøvekjøring

  Visste du at du kan få mye informasjon om bruktbilens tilstand kun ved å sjekke registreringsnummeret? Nå kan du også enkelt avsløre svindel med kilometerstand.

  17.12.2021
 2. Magasinet

  Derfor er If best på sikre reparasjoner etter skade

  Ikke alle biler er like sikre etter en reparasjon som før skaden inntraff. Det kan få katastrofale følger både for den som er inni og utenfor bilen.

 3. Usikker på sikring av barn i bil? Her får du svarene

  Minst 110 000 småbarn under fire år sitter feil vei i baksetet. – Dessverre tror jeg ikke foreldre søker nok informasjon om sikring av barn i bilen, sier småbarnsmor Christine Møller-Christensen.

  07.01.2019
 4. Magasinet

  Derfor er god plass i baksetet så viktig

  Med to barn og ett på vei, skjønte Christine Møller-Christensen (32) at hun trengte større plass i baksetet. Men det er det mange som glemmer når de prøvekjører ny bil.

  12.05.2019
 5. Magasinet

  Ta legebesøket online

  Har barnet utslett? Feber? Dårlig appetitt? Ring If Medisinske rådgivningstjeneste, og snakk med sykepleier eller lege når og hvor det passer deg.

 6. Magasinet

  Derfor bør du forsikre barnet ditt allerede som spebarn

  Vurderer du barneforsikring? Forsikre barnet tidlig, før eventuell sykdom inntreffer, er ekspertens råd.

 7. Magasinet

  Slik barnesikrer du hjemmet ditt

  Å barnesikre hjemmet er ikke vanskelig, men krever at du tar en gjennomgang av huset med "farebrillene" på.

  22.12.2020
 8. Magasinet

  Er barneforsikring nødvendig?

  Over halvparten av barn i Norge har barneforsikring og andelen vokser. Her er de viktigste grunnene til hvorfor du bør forsikre barna.

 9. Magasinet

  Terningkast seks til Ifs barneforsikring!

  Ifs barneforsikring har blitt enda bedre, og kåres til best i test hos Norsk Familieøkonomi.

 10. Magasinet

  Tipsene for en vellykket båtferie

  Båtferie er noe man lett blir glad i, og mange familier velger å ha sommerferie i båten hvert år.

  02.03.2021
 11. Magasinet

  Skoleroboten AV1 - en del av Ifs barneforsikring

  Selv om skolene nå åpner opp er det mange barn som fortsatt ikke får møtt klassekameratene sine som følge av koronapandemien. Derfor tar If klasserommet hjem til barna.

  28.04.2020
 12. Usikker på sikring av barn i bil? Her får du svarene

  Minst 110 000 småbarn under fire år sitter feil vei i baksetet. – Dessverre tror jeg ikke foreldre søker nok informasjon om sikring av barn i bilen, sier småbarnsmor Christine Møller-Christensen.

  07.01.2019
 13. Magasinet

  Denne garantien er gull verdt når du skal kjøpe bruktbil

  Har du noen gang kjøpt bruktbil og krysset fingrene i salgsøyeblikket for at bilen er så bra som selgeren har sagt den er? Med If Bruktbilgaranti kan du senke skuldrene.