Bygning eller innbo

Hvilken forsikring gjelder?

Vi får mange henvendelser fra folk som er usikre på om en skade eller en ting er omfattet av borettslagets eller sameiets (boligselskapets) felles bygningsforsikring, eller om det er seksjonseiers/andelseiers (eiers) private innboforsikringen som gjelder.

Først en tommelfingerregel

  • Det som er naturlig å ta med seg når man flytter, omfattes av den enkeltes private innboforsikring
  • Det som er naturlig å la være igjen i leiligheten når man flytter, omfattes av borettslagets eller sameiets felles bygningsforsikring
  • Skillet mellom hva som omfattes av henholdsvis bygningsforsikring og innboforsikring, er ikke det samme som skillet mellom hva som er boligselskapets eller eiers vedlikeholdsplikt.

Det er enkelt å se for seg at den felles bygningsforsikringen omfatter bygget utvendig. Det mange ikke er klar over, er at den felles bygningsforsikringen også omfatter en rekke ting inne i hver enkelt leilighet/andel/seksjon.

Fastmontert kjøkkeninnredning, integrerte hvitevarer, gulv, vegger, himlinger og rørtilkoblet utstyr som varmtvannsberedere, oppvaskmaskiner og vaskemaskiner, omfattes også av bygningsforsikringen.

Se for deg at du holder leiligheten i håndflaten din. Med den andre hånden løfter du av taket. Så heller du ut alle løse gjenstander. Det som faller ut regnes i de aller fleste tilfeller som innbo. Det som blir igjen, regnes som bygning.

Lenker til lovene som regulerer vedlikeholdsplikt