Vet du hvor stoppekranen er?

Mange av de store vannskadene oppstår gjerne i ferier og helger når folk er bortreist. Har du stengt vannet, er du trygg på at vannskader ikke oppstår mens du er borte.

Husk å stenge vannet når du reiser bort

Vi anbefaler at du gjør det til en vane å stenge vannet når du reiser bort. Det kan forhindre omfattende og kostbare skader. Vet du ikke hvordan du gjør det, sjekk det ut i dag så er du godt forberedt.

Alle i husstanden bør vite hvor hovedstoppekranen er

Mange vet ikke hvor hovedstoppekranen er. Hvis det skulle oppstå en vannlekkasje, er det viktig at alle i husstanden vet hvor de finner den, slik at vanntilførselen til boligen blir stoppet så raskt som mulig.

Stenge vannet for hele, eller deler av boligen?

Bor du for eksempel i flermannsbolig, da har dere en hovedstoppekran for huset, samt egne stoppekraner for hver boenhet. I dette tilfelle bør du bare stenge stoppekranen til boligen din når du reiser bort. Vi anbefaler deg å gjøre deg kjent med hva som er riktig for din bolig.

"Ved et rørbrudd kan det renne ut mange hundre liter vann på få minutter. Da er det viktig å få stengt av vannet raskt."

Enkle tips til forebygging av vannskader

  1. Steng hovedstoppekranen når du reiser bort.
  2. Ikke bruk oppvaskmaskinen eller vaskemaskinen mens du sover eller er borte fra hjemmet.
  3. Test stoppekranene i boligen jevnlig slik at de ikke blir for vanskelige å stenge.​
  4. Monter lekkasjesensor på vanntilkoblede maskiner, og sjekk jevnlig at det ikke drypper fra rørtilkoblinger og skjøter.
  5. Husk at for fritidsboliger er det et krav om at vannet blir stengt ved fravær over tre dager. Tøm også rørene for vann for å unngå frostskader. 

Ofte stilte spørsmål om stoppekraner

Aktuelle forsikringer ved vannskade

Husforsikringen dekker vannskader på selve boligen din. Hvis du bor i et borettslag eller i et sameie, inngår bygningsforsikring i felleskostnadene. Den dekker bygningsskader på leiligheten din. Uansett om du bor i egen bolig, i borettslag eller i et sameie, trenger du innboforsikring. Innboforsikringen dekker de ødeleggelsene vannet kan gjøre på for eksempel møbler, bøker, hjemmeelektronikk, klær og andre ting som du eier.

Se hva hus-og innboforsikringen dekker ved vannskade

Er det noe annet du vil sjekke, eller trenger hjelp til?