Lading av mobil

og sju andre ting du bør unngå om natten

Barnefamilier er gruppen som oftest tar natten til hjelp for å rekke alt som skal rekkes i en hektisk hverdag. Selv om risikoen for brann ikke er større om natten, er risikoen større for at det kan gå galt fordi ingen er oppe og kan slukke brannen tidlig. Noen ting bør rett og slett forbeholdes dagen.

Bør unngås om natten

1. Lading av mobil

Mange gjør det, men ingen burde gjøre det: lade mobilen om natten. Mobilladere kan både ta fyr eller kortslutte og frigi giftig røyk. Det beste du kan gjøre er å lade når du er våken eller tilstede. Må du lade om natten, lad i et rom med ikke-brennbart underlag og god lufting rundt mobil og lader. Sørg også for at du lader i et rom med røykvarsler og lad aldri på soverommet. Bruk original lader for å forhindre kortslutning og spre budskapet til resten av familien, både barn og voksne. 

2. Vasking av klær og en liten runde med tørketrommelen

Når alle klær har spor av grønske, sandkasse eller middag kreves et visst tempo i klesvasken for å holde tritt. Likevel bør man ikke vaske klær om natten. Dette er maskiner med roterende deler, de er koblet til mye kraft og det er mye som kan bli varmt. Tung last snurres og mye støv og lo kan gjøre at det oppstår brann mens dere sover. Et godt tips er å rense lofilteret i tørketrommelen.

Lad mobilen i et rom med røykvarsler og lad aldri på soverommet.

3. Kokkelering etter midnatt

Det hender at også småbarnsforeldre er ute i lystig lag, og lystig lag innebærer ofte at man er veldig sulten når man kommer hjem. Dessverre er matlaging om natten når du beruset eller trøtt en dårlig ide. Mange branner starter som følge av at folk sovner mens de venter på nattmaten sin. Kjøp heller med deg ferdiglaget mat, og vil du lage mat hjemme bør du ikke sette deg i sofaen hvor du lett kan sovne. Sørg også for å ha komfyrvakt som gjør at komfyren skrur seg av automatisk. Og mikrobølgeovn er bedre enn stekeovn, siden den bare går i et par minutter.

4. Aktive barneleker

Sørg for at alle elektroniske/batteridrevne leker er slått av med av-knappen om natta, selv om de verken lyser eller lager lyd. Enkelt og greit.

5. Skjøteledninger som står på

I de fleste hjem finner man skjøteledninger som brukes til å lade laptoper, mobiler og nettbrett. Dette kan føre til varmgang og i verste fall brann. Heldigvis har moderne skjøteledninger som oftest en av-og-på-knapp. Det du skal unngå er å ha den stående på gjennom natten. Altså, skru av før du legger deg.  

6. Å sette over nok en oppvaskmaskin

Hvor mange glass er det egentlig mulig å bruke i løpet av en dag? Som foreldre vet man at svaret er «veldig mange». Oppvaskmaskinen går stort sett hele tiden, og det føles helt nødvendig. En av tre setter faktisk på oppvaskmaskinen om natten, noe som ikke er lurt. Hvert år starter boligbranner som følge av brann i oppvaskmaskiner. Gjør det før dere legger dere – og sov ekstra godt. 

7. Romantikk i form av levende lys

Småbarnsperioden er kanskje ikke romantikkens høyborg, likevel hender det at man slår til med levende lys utover kvelden, som er strålende, men også litt brannfarlig. Så husk å ikke plasser levende lys i nærheten av brennbart materiale, ha lysene på et underlag som tåler varme og blåse dem ut hvis dere er trøtte. Levende lys passer bedre til kvelden enn til natten.

8. Ting som går på strøm

Den kanskje viktigste jobben du kan gjøre for å unngå brann om natten er å ta en liten runde på kvelden før du legger deg. Sørg for at alt er skrudd av og at ting som ikke trenger å være koblet til strøm faktisk er koblet fra. Lamper, komfyrer, tekoker, ladere, tv-er, pc-er, barneleker – alt som kan skrus av før du legger deg er verdt å skru av. Legg det inn som et fast rituale, sov godt og sov trygt.

Kjøp sikkerhetsprodukter til fordelaktige priser i If Sikkerhetsbutikk

5 råd som kan redde liv

Kjenner du til kravene for brannsikring av boligen din? 

Se rådene her

Få et brannsikkert barnerom

Noen viktige sjekkpunkter hjelper deg å sikre barnerommet mot brann.

Dette bør du huske på