ikke gjør dette om natten

8 tips for å unngå brann

Det er ikke uvanlig å ta natten til hjelp for å rekke alt som skal gjøres i en hektisk hverdag. Risikoen for brann er ikke større om natten, men risikoen for at det kan gå galt fordi ingen er våkne og kan slukke brannen, er større. Vi gir tips til hva du burde tenke på:

Unngå dette om natten

1. Lading av mobil

Mange gjør det, men ingen burde gjøre det: lade mobilen om natten. Mobilladere kan både ta fyr eller kortslutte og frigi giftig røyk. Det beste du kan gjøre er å lade når du er våken eller tilstede. Må du lade om natten, lad i et rom med ikke-brennbart underlag og god lufting rundt mobil og lader. Sørg også for at du lader med original lader i et rom med røykvarsler, og lad aldri på soverommet.  

2. Vasking av klær og en liten runde med tørketrommelen

Selv om det er fristende, burde man ikke vaske klær eller bruke tørketrommel om natten. Dette er maskiner med roterende deler, de er koblet til mye kraft, og det er mye som kan bli varmt. Husk også å rense lofilteret i tørketrommelen.

Lad mobilen i et rom med røykvarsler, og lad aldri på soverommet.

3. Kokkelering etter midnatt

Mange branner starter som følge av at folk sovner mens de venter på nattmaten sin. Kjøp heller ferdiglaget mat, og sørg for å ha komfyrvakt som gjør at komfyren skrur seg av automatisk. Husk at mikrobølgeovn er ofte bedre enn stekeovn, siden den bare går i et par minutter.

4. Aktive barneleker

Sørg for at alle elektroniske/batteridrevne leker er slått av med av-knappen om natta, selv om de verken lyser eller lager lyd. Enkelt og greit.

5. Skjøteledninger som står på

I de fleste hjem finner man skjøteledninger som brukes til å lade laptoper, mobiler og nettbrett. Dette kan føre til varmgang og i verste fall brann. Heldigvis har moderne skjøteledninger som oftest en av-og-på-knapp. Unngå å ha den stående på gjennom natten. Altså, slå av før du legger deg.  

6. Å sette over nok en oppvaskmaskin

Tre av ti setter på oppvaskmaskinen om natten, noe som ikke er lurt. Nest etter komfyren er oppvaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel de mest brannutsatte el-apparatene vi har. Bruk disse når du er våken. 

7. Levende lys

Husk å ikke plassere levende lys i nærheten av brennbart materiale, ha lysene på et underlag som tåler varme og blås dem ut hvis du er trøtt. 

8. Ting som går på strøm

Den kanskje viktigste jobben du kan gjøre for å unngå brann om natten er å ta en liten runde på kvelden før du legger deg. Sørg for at alt er skrudd av og at ting som ikke trenger å være koblet til strøm faktisk er koblet fra. Lamper, komfyrer, tekoker, ladere, TV-er, PC-er, barneleker – alt som kan skrus av før du legger deg er verdt å skru av. Legg det inn som et fast rituale, sov godt og sov trygt.

Kjøp sikkerhetsprodukter til fordelaktige priser i If Sikkerhetsbutikk

Brannsikring av barnerommet

Tidligere rapporter fra brannvesenet viser at 9 prosent av boligbrannene antas å ha startet i soverommet

Huskeliste barnerom

Hvordan sikre kjøkkenet?

Hvert år begynner minst 150 boligbranner på komfyren. Med et enkelt tiltak kan du beskytte deg.

Komfyrvakt