Dette må du gjøre hvis hunden får kennelhoste

Hoster hunden din eller høres det ut som den plages av noe i halsen? Det kan skyldes kennelhoste. Slik hjelper du hunden din best mulig.

Hund som hoster

Kennelhoste er en av de vanligste luftveisinfeksjonene blant hunder, og skyldes i de fleste tilfeller hundens parainfluensavirus type 2 (CPiV-2) eller bakterien bordetella bronchiseptica.

Bordatella bronchiseptica er en vanlig bakterie å finne i svelget hos friske hunder. Den kan likevel forårsake kennelhoste, spesielt hos valper, siden immunforsvaret er svakere, forteller Kine Bjølsen Opstad, dyrepleier og ansvarlig for hundeforsikring i If.

Smitte

Kennelhoste smitter via dråpesmitte. Hunder smittes ofte der hvor mange hunder er i nærkontakt med hverandre, som på hundeutstillinger, konkurranser, trening, hundebarnehager og kennel – som navnet stammer fra. Den er ikke smittsom for andre dyreslag eller for mennesker.

Kine Bjølsen Opstad, dyrepleier og ansvarlig for hundeforsikring i If. Foto: Gunhild Gjølstad/If
Kine Bjølsen Opstad, dyrepleier og ansvarlig for hundeforsikring i If. Foto: Gunhild Gjølstad/If

Symptomer og varighet

Symptomene kan være både slimhoste og tørrhoste.

– Hunden får ofte en voldsom, høylytt og bjeffende hoste, og det kan høres ut som den har fått noe i halsen, forteller Bjølsen Opstad.

Hosten øker gjerne i forbindelse med aktivitet, og hunden kan hoste såpass kraftig at den brekker seg og kaster opp slim. Den kan også få feber, men vanligvis er ikke allmenntilstanden redusert.

Hosten går som regel over i løpet av syv til ti dager, men hos noen hunder kan hosten vare i opptil tre uker.

Ta veterinærbesøket på mobilen

Alvorligere for valper og eldre hunder

Selv om kennelhoste kan være plagsomt, gir den sjelden alvorlige symptomer hos friske hunder. Men Bjølsen Opstad anbefaler å være ekstra på vakt hvis du har en hund med redusert immunforsvar:

– For valper, eldre hunder eller andre hunder med svakt immunforsvar, kan kennelhoste utvikle seg til mer alvorlige infeksjoner, som lungebetennelse eller bronkitt.

Når bør du kontakte dyrlegen?

– Hvis hunden har nedsatt allmenntilstand med høy feber, i tillegg til eventuell gulgrønn neseflod, bør du kontakte veterinær, siden dette tyder på en alvorlig infeksjon. Det samme gjelder hvis hunden hoster mye, har langvarig høy eller tilbakevendende feber, eller hvis den har problemer med å puste, sier Bjølsen Opstad.

Ved mistanke om kennelhoste bør du ikke ta med hunden inn på klinikken før den skal undersøkes, siden den lett kan smitte andre hunder.

Bjølsen Opstad har fire råd som kan hjelpe hunden din hvis den har fått kennelhoste – og unngå at andre hunder blir smittet.

4 råd for hunder med kennelhoste

 • Hold hunden din unna anstrengende aktiviteter inntil hosten har avtatt.
 • Unngå trekk og varm, tørr luft. Det kan forverre hosten.
 • Bruker du halsbånd på hunden, er det lurt å bytte til sele. Trykk mot luftstrupen vil øke hostingen.
 • Kennelhoste er svært smittsomt. Informer derfor andre hundeeiere som hunden din har kontakt med, eventuelt også dagpass, og vær nøye med å vaske hendene hvis du er i kontakt med andre hunder. Hunden din bør vente til noen dager etter den er symptomfri med å omgås andre hunder.

Slik kan du unngå kennelhoste

Selv om hunden har hatt kennelhoste, kan den få det igjen senere. Den beste måten å forebygge sykdommen på er å vaksinere.

– Det finnes to vaksiner mot kennelhoste, og disse må hunden få årlig, forteller Bjølsen Opstad.

– Den ene vaksinerer mot parainfluensaviruset, mens den andre vaksinerer mot bakterien bordetella bronciseptica. Disse vaksinene gir ikke 100 prosent beskyttelse, men vil mildne symptomene ved en eventuell smitte.

 1. Magasinet

  Hvordan ser du om hunden er syk?

  Oppfører hunden seg annerledes enn den pleier, eller har den spist noe den ikke skal? Slik ser du om hunden din er syk.

  28.10.2020
 2. Magasinet

  Slik passer du på hunden din i vinter

  Vinter og kulde stiller ekstra krav til deg som hundeeier. Men tar du de rette forholdreglene, vil hunden din elske vinterføret.

  22.10.2020
 3. Magasinet

  Besøk dyrlegen på nett

  Nå kan du ta med hunden din til veterinæren uten å forlate hjemmet ditt. Eneste du trenger er internett og en mobil eller PC med kamera.

  12.02.2020