Dette må du gjøre hvis hunden din får kennelhoste

Hoster hunden din eller høres det ut som den plages av noe i halsen? Det kan skyldes kennelhoste. Slik hjelper du hunden din best mulig.

En toller i skogen i høstlandskap

Kennelhoste er en av de vanligste luftveisinfeksjonene blant hunder, og skyldes i de fleste tilfeller hundens parainfluensavirus type 2 (CPiV-2) eller bakterien bordetella bronchiseptica.

Bordatella bronchiseptica er en vanlig bakterie å finne i svelget hos friske hunder. Den kan likevel forårsake kennelhoste, spesielt hos valper, siden immunforsvaret er svakere, forteller Martine F. Nygaard, veterinær og kategorisjef for dyreforsikringer i If.

Hvordan smitter kennelhoste?

Kennelhoste smitter via dråpesmitte. Hunder smittes ofte der hvor mange hunder er i nærkontakt med hverandre, som på hundeutstillinger, konkurranser, trening, hundebarnehager og kennel – som navnet stammer fra. Den er ikke smittsom for andre dyreslag eller for mennesker.

Martine F. Nygaard, veterinær og kategorisjef for dyreforsikringer i If
Martine F. Nygaard, veterinær og kategorisjef for dyreforsikringer i If

Symptomer og varighet

Symptomene kan være både slimhoste og tørrhoste.

– Hunden får ofte en voldsom, høylytt og bjeffende hoste, og det kan høres ut som den har fått noe i halsen, forteller Nygaard.

Hosten øker gjerne i forbindelse med aktivitet, og hunden kan hoste såpass kraftig at den brekker seg og kaster opp slim. Den kan også få feber, men vanligvis er ikke allmenntilstanden redusert. Hosten går som regel over i løpet av syv til ti dager, men hos noen hunder kan hosten vare i opptil tre uker.

Mest alvorlig for valper og eldre hunder

Selv om kennelhoste kan være plagsomt, gir den sjelden alvorlige symptomer hos friske hunder. Men Nygaard anbefaler å være ekstra på vakt hvis du har en hund med redusert immunforsvar:

– For valper, eldre hunder eller andre hunder med svakt immunforsvar, kan kennelhoste utvikle seg til mer alvorlige infeksjoner, som lungebetennelse eller bronkitt.

Når bør du kontakte veterinær?

– Hvis hunden har nedsatt allmenntilstand med høy feber, eventuelt gulgrønn neseflod, kan det tyde på en alvorlig infeksjon. Da bør du kontakte veterinær. Det samme gjelder hvis hunden hoster mye, har langvarig høy eller tilbakevendende feber eller hvis den har problemer med å puste, sier veterinæren.

Ved mistanke om kennelhoste bør du ikke ta med hunden inn på klinikk før den skal undersøkes ettersom kennelhosten er svært smittsomt. Informer også andre hundeeiere som hunden din har kontakt med om mulig, og vær nøye med å vaske hendene hvis du er i kontakt med andre hunder. Hunden din bør vente til noen dager etter den er symptomfri med å omgås andre hunder.

Ta veterinærbesøket på mobilen

3 råd for hunder med kennelhoste

Hvis hunden din har fått påvist kennelhoste er det noen enkle huskeregler som kan hjelpe på situasjonen for hunden din:

  • Hold hunden din unna anstrengende aktiviteter inntil hosten har avtatt.
  • Unngå trekk og varm, tørr luft. Det kan forverre hosten.
  • Bruker du halsbånd på hunden, er det lurt å bytte til sele. Trykk mot luftstrupen vil øke hostingen.

Slik kan du unngå kennelhoste

Selv om hunden har hatt kennelhoste, kan den få det igjen senere. Den beste måten å forebygge sykdommen på er å vaksinere. Det finnes to vaksiner mot kennelhoste, og disse må hunden få årlig.

– Den ene vaksinerer mot parainfluensaviruset, mens den andre vaksinerer mot bakterien bordetella bronciseptica. Disse vaksinene gir ikke 100 prosent beskyttelse, men vil mildne symptomene ved en eventuell smitte, sier Nygaard.

Relaterte artikler