Hvorfor er ikke forsikringen gyldig i land med reiseråd?

På grunn av koronapandemien har situasjonen rundt reiser blitt snudd på hodet. Derfor har vi i If Europeiske full forståelse for at det kan være litt utfordrende å vite hva reiseforsikringen dekker, og kanskje også hva man risikerer ved å reise, selv om myndigheter i andre land åpner for turister, og flyselskapene setter opp avganger.

Sykdom på reise kan medføre stor økonomisk risiko

Det aller viktigste ved en reiseforsikring er hjelp ved akutt og uventet sykdom. Om du blir syk, er det viktig at du får nødvendig hjelp raskt og slipper en stor økonomisk belastning. Det å få trygg behandling på private sykehus, eller fraktes hjem til Norge med ambulansefly, er forbundet med store kostnader, noe en reiseforsikring vil hjelpe deg med.  

UD utsteder reiseråd til områder med for eksempel alvorlige epidemier, terror, krig og naturkatastrofer. Dette er noe som har stor påvirkning på blant annet infrastruktur og helsevesen, og dermed også vår evne til å kunne tilby deg den hjelpen du trenger i en nødsituasjon.

En syk jente sitter i en sofa med pledd

Koronarelaterte utgifter er mer enn kun sykdom

Selv om du ikke er i risikogruppen for Covid-19, kan koronapandemien ramme deg på flere måter når du er på reise. 

Helsevesenet der du er kan være sterkt påvirket og prioritere egne borgere slik at du ikke får hjelp ved andre akutte sykdommer eller ulykker. Andre eksempler kan være at du må avlegge negativ koronaprøve før du får behandling eller kan transporteres i ambulansefly, bli lagt på isolat uten besøk fra pårørende, bli satt i karantene, få reiserestriksjoner, oppleve lokalt portforbud eller liknende. 

Følg med på UDs reiseråd her

Et reiseråd fra UD betyr rett og slett «ikke reis»

Det er med bakgrunn i denne svært komplekse situasjonen reiseforsikringen kun er gyldig dersom UD opphever reiserådet for et land eller et område. 

Når Utenriksdepartementet (UD) usteder et reiseråd, er det fordi norske myndigheter ikke anser det som trygt for norske borgere å oppholde seg i dette landet eller området. Det er dette departementet som har en forutsetning for å si hva som er trygt for norske borgere i utlandet, og dermed er det nettopp UD vi henviser til i våre forsikringsvilkår.

Vi vil at våre kunder skal kunne reise med full trygghet og garanti om hjelp dersom noe skulle skje, uten unntak. Som følge erstatter vi både merutgifter til hjemreise, hvis du er på reise når UD utsteder et reiseråd, samt avbestilling av reise til et land eller et område som blir berørt av et reiseråd. Vi ønsker rett og slett ikke at våre kunder skal reise til områder som ikke er trygge – enten det gjelder politisk uro, krig eller pandemier.

Du kan reise når reiserådet til et område oppheves

Når UD anser et område for å være trygt igjen, oppheves reiserådet til det området. Da kan du igjen reise til det aktuelle stedet, og forsikringen vil gjelde som normalt.

Fraråder UD fremdeles reiser til et område du ønsker å besøke, vil forsikringen ikke være gyldig i det hele tatt dersom du trosser dette reiserådet og drar. Følg med på UDs reiseråd her

Situasjonen ved reiseråd endres fortløpende, så du kan vente med å avbestille reisen. Hvis reiserådet fremdeles gjelder når din reise skal finne sted, vil reisearrangøren eller flyselskapet kansellere reisen din og de er forpliktet til å gi deg pengene tilbake. Først når det er avklart hvor mye du får igjen fra flyselskapet, kan du melde saken til oss på vår avbestillingsside.