Bygger morgendagens kontor på skreddersøm for medarbeidere

I morgendagens kontor forventer vi at møblene produseres lokalt, og at matavfallet omdannes til biogass. Kontorlokalene skal også være skreddersydd etter dine behov, uansett hva de skal brukes til – møter, samarbeid eller arbeide for deg selv i stillhet.

Jonas Veiberg har arbeidet sammen med Christine Aasen for å utvikle fremtidens kontor ved Ifs norske hovedkontor i Oslo. Prosjektet «Best Place to Work» ved Vækerø er ett av to pilotprosjekter. Hvis det blir vellykket, kan erfaringene fra det inspirere hvordan andre deler av If – og andre selskaper – utvikler lokalene sine på en bærekraftig måte.

«Hvis vi skal utvikle en god kontorkultur og føle at vi er en del av noe, må vi møtes. Det er vanskelig å utvikle en kultur fra en skjerm», sier de.

Ingen flere navneskilt på pultene

Fremtidens kontor blir en «aktivitetsbasert arbeidsplass». Med andre ord vil den første oppgaven hver dag være å velge hvor du vil sitte. Kanskje starter du dagen med møter i et cellekontor. Og etter lunsj sitter du sammen med kollegene dine. Dagen etter setter du deg kanskje i det stille området for å skrive ferdig rapporten din.

«Det blir flere stoler enn mennesker, og man kan velge å sitte sammen med kollegene sine. Vi tror det kommer til å utvikle seg slik at det oppstår forskjellige miljøer på forskjellige steder i lokalene, men mer på tvers av avdelinger enn tidligere. Til slutt vet alle at saksbehandlerne sitter her, og reiserådgiverne sitter der. Når man ikke har en fast plass, skapes det nye aktivitetsmønstre, slik at mennesker ikke presses sammen», sier Christine.

Fremtidens kontor skal minimere klimaavtrykket, noe som fører til stolte og mer fornøyde medarbeidere.

Kontorlandskapet deles inn i tre områder: Et åpent område, et rolig område og et stille område. Det åpne området starter ved inngangspartiet til lokalene, og overgangen mellom områdene skal være tydelig markert. Arbeidsdagen har blitt påvirket av koronapandemien, at mennesker arbeider fra hjemmekontor og av planlegging av infeksjonskontroll.

«I fremtiden må vi planlegge slik at det blir enkelt å rengjøre flatene, og at det er trygg avstand mellom kontorplassene. Og det kan hende vi bør kunne åpne dører og vannkraner ved hjelp av albuen», sier Jonas.

Det bærekraftige kontoret

Bærekraft har lenge vært implementert i alle beslutninger og innkjøp. Frukten på fruktdisken og kaffebønnene i kaffemaskinen kan spores tilbake til opprinnelsen. Kontorrekvisita er svanemerket. Møblene kommer fra lokale bedrifter i Sør-Norge og Gudbrandsdalen. Varer av høy kvalitet må ha lang levetid, og de må være miljøvennlige og resirkulerbare. Matavfall forvandles til biogass og brukes til å drive bussene som kjører forbi kontoret.

Fremtidens kontor skal minimere klimaavtrykket, noe som fører til stolte og mer fornøyde medarbeidere:

«Hver beslutning som tas, skal være i tråd med FNs bærekraftsmål. I en fjern fremtid håper vi at materialene vi har valgt, viser seg å være de riktige – kvaliteten kunne opprettholdes, og vi skapte et så lite klimaavtrykk som mulig», sier de.

Christine Aasen

Christine Aasen

Product Developer,
If

Jonas Veiberg

Jonas Veiberg

Head of Purchasing and Projects,
If