Så godt forberedt er kommunene på ekstremværet

Ekstremvær med ras, flom og kraftige regnskyll blir stadig mer vanlig. Er din by eller tettsted forberedt? Her kan du se hvilke kommuner som topper ny kåring.

TekstIf-redaksjonen
FotoHåkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Dato13.08.2019

Har kommunen din forberedt seg godt for et klima med flere flommer, kraftige regnskyll og annet ekstremvær? Sjansen for ekstremvær er aller størst der dere allerede har opplevd dramatiske værhendelser.

Det er viktigere enn noen gang før å være forberedt: 2020 hadde knapt begynt da store deler av kysten opplevde stormflo da “Didrik” traff en rekke norske kystbyer. Alt tyder på at vi må regne med flere værrelaterte hendelser fremover.

Disse er best rustet mot ekstremvær

Med hjelp av forskerne i CICERO Senter for klimaforskning har If kåret de 25 best klimatilpassede kommunene her i landet.

– Vi mener det ikke er noen vei utenom å tilpasse seg en ny virkelighet. Uansett hvor godt samfunnet lykkes med å få ned de globale utslippene, slår forskerne fast at været vil bli villere og våtere. Derfor vil vi oppfordre norske kommuner til å tilpasse seg dette, sier Ivar Martinsen, konserndirektør hos If.

Rapporten «Hvor godt takler norske kommuner ekstremvær?» er laget av CICERO på oppdrag fra If. Et tydelig trekk i rapporten er at det er kommunene som har opplevd dramatiske værhendelser, som også har kommet lengst i tilpasningsarbeidet.

Konserndirektør Ivar Martinsen og informasjonsdirektør Jon Berge, i If.

Konserndirektør Ivar Martinsen og informasjonsdirektør Jon Berge i If. Foto: If

If og CICERO sendte ut spørreundersøkelsen til alle norske kommuner våren 2019. 99 kommuner svarte, og disse kommunene representerer rundt halvparten av Norges befolkning. Spørsmålene bygger på et EU-verktøy for klimatilpasning, som viser hvordan arbeidet kan systematiseres.

På bakgrunn av svarene er Stavanger kåret til den mest klimatilpassede kommunen i landet.

Her er hele listen:

Plassering Kommune Fylke Poengsum
1 Stavanger Rogaland 31,0
2 Nedre Eiker Buskerud 28,0
2 Bærum Akershus 28,0
3 Kristiansand Vest-Agder 25,5
3 Arendal Aust-Agder 25,5
4 Larvik Vestfold 25,0
4 Nord-Odal Hedmark 25,0
5 Våler Østfold 24,0
6 Sirdal Vest-Agder 23,5
7 Søndre Land Oppland 23,0
7 Porsgrunn Telemark 23,0
8 Oslo Oslo 22,5
9 Trondheim Trøndelag 22,0
10 Farsund Vest-Agder 21,5
11 Hamar Hedmark 20,0
12 Risør Aust-Agder 19,5
12 Asker Akershus 19,5
12 Stange Hedmark 19,5
12 Klæbu Trøndelag 19,5
13 Bergen Hordaland 19,0
13 Gol Buskerud 19,0
14 Fauske Nordland 18,0
15 Voss Hordaland 17,5
15 Gausdal Oppland 17,5
15 Fjell Hordaland 17,5

(maks poengsum er 33)

Her kan du lese og laste ned hele rapporten

– Ifs bidrag er å spre kunnskap om klimatilpasning – til læring, inspirasjon og handling. Samtidig skal vi fortsette å bygge opp igjen når skader skjer. Vi vet sjelden hva den egentlige verdien av vårt forebyggende arbeid er, men vi er helt sikre på at klimatilpasningsarbeidet kommer til å ha uvurderlig verdi for kommende generasjoner, sier Jon Berge, informasjonsdirektør hos If.

Hva er klimatilpasning?

Klimatilpasning kan være så mye, både smått og stort. For eksempel bygger Stavanger et 32 kilometer langt flomvern. Andre tiltak er alt fra tekniske tiltak (som vann og avløp), til administrative tiltak (som retningslinjer for hvor det er lov å bygge) og blågrønne tiltak (som grønne lunger, våtmark og vannspeil for å ta unna økt nedbør).

– Uansett finner vi nøkkelen til trygge lokalsamfunn hos kommunene. Vi håper at svarene i denne rapporten vil inspirere de som ikke har alle planer klare, slik at enda flere kommuner sitter med gode planer når vi spør igjen til neste år, sier Martinsen.

Her kan du lese og laste ned hele rapporten