Slik unngår du trampolineskader i sommer

Trampoliner som popper opp rundt om i landets hager er et sikkert vårtegn, men i hoppesesongen er det viktig å ta noen forholdsregler for å unngå skader.
Å hoppe på trampoline er morsomt.

Den knirker, den spretter, den er vennegjengen til barna dine sitt midtpunkt. Å hoppe på trampoline er noe av det morsomste barn vet. Den bidrar til at barnas motoriske ferdigheter blir bedre og de holder seg aktive, men det er lurt å ha noen regler i leken.

– Verdens beste gave!

Nora Elise Wæthing (5) har hatt trampoline siden hun var 3 år gammel og hopper hver dag - av og til også med lillesøster Selma på 2 år.

– Men hun bare faller, ler Nora Elise.

Målet er å klare og stå på henda og ta salto en gang i fremtiden, men akkurat nå er det bare morsomt å hoppe og løpe rundt i sirkel.

– Jeg har det så morsomt, sier en andpusten Nora Elise etter en god time på trampolinen.

 

De viktige hoppereglene

Moren til Nora Elise, Stine Runden, er opptatt av at barna skal holde seg aktive, og hun synes det er positivt at det blir mye trampolinehopping i løpet av våren og sommeren.

– Vi satte opp trampolinen i mai da finværet kom, og den blir nok stående til høsten kommer. Barna elsker den, forteller hun.

Men hun er også opptatt av at barna skal være trygge når de hopper.

– Vi har et sikkerhetsnett som forhindrer barna i å falle av, og vi har en regel om at de helst skal hoppe én og én, forteller Runden.

Men hvem er ansvarlig hvis det skjer en ulykke?

Dersom det tragisk nok skulle skje en ulykke, er det er mange huseiere som ikke er klar over at de selv er ansvarlige dersom naboens barn skulle skade seg på trampolinen.

- Hvis barn som er på besøk skulle få en personskade, kan man som trampolineeier bli ansvarlig for skaden. Mens du i mange forsikringssaker må utvise grov uaktsomhet for å bli stilt til ansvar, hviler det enda større ansvar på trampolineeier. Dersom skadeårsaken for eksempel er plassering av trampolinen eller dårlig sikring, kan det være nok til å bli erstatningsansvarlig for eventuelle skader. Ansvarsforsikringen du har gjennom innboforsikringen din vil normalt dekke dette, sier informasjonsdirektør Jon Berge.

- Dersom skaden skyldes vanlig aktivitet og et barn for eksempel faller feil, samtidig som det er sikkerhetsnett på trampolinen, den er korrekt plassert og montert, er det normalt ikke eiers ansvar, sier Informasjonsdirektør Jon Berge.

Flere barn, flere skader

Dersom flere barn hopper samtidig, viser statistikken at det er større sannsynlighet for at barna skader seg.

- Det er aller flest tannskader etter kollisjon med egne eller andres knær eller albuer. Overtråkk av ankler ved feil landing, forstuinger og brudd i fingre eller håndledd er også vanlig. Risikoen for å lande feil øker med antall barn på trampolinen. Fingre i klem i spiralene langs kanten er heller ikke uvanlig, spesielt hvis det mangler kantpute eller hvis puten er dårlig festet, sier Marit Krohg, rådgivende lege i If.

De siste seks årene har If fått inn 180 trampolineskader, men heldigvis førte kun én av skadene til sykehusopphold. Av de 180 skadene var 67 av de tannskader og resten lettere bruddskader. If mener likevel at det er sunt at barna leker og hopper på trampoline.

– Det er viktig å ta forholdsregler når de hopper på trampoline. Samtidig er det viktig å ikke bli for hysteriske, det er tross alt veldig bra at barn har en sunn og aktiv livsstil, sier Krohg.

Lure trampolineråd

  1. Sjekk og test trampolinen etter montering. Sørg for at stropper, fester og kantpute er riktig festet.
  2. Sett trampolinen på et flatt underlag og ha god plass over og rundt trampolinen.
  3. Bruk sikkerhetsnett og kantmatte rundt trampolinen.
  4. Ha klare regler for antall barn som hopper samtidig på trampolinen. Det ideelle er kun én. Jo flere som hopper, jo større er risikoen for skader. Dette gjelder spesielt hvis de som hopper har forskjellig vekt.
  5. Ikke hopp på trampolinen når den er våt.

Kilde: Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap

Barneforsikring

En barneforsikring gir deg og barnet økonomisk hjelp til å takle hverdagen hvis noe uforutsett skulle skje.

Les mer om barneforsikring

Trygg i vann

I sommer tar mange små sine første svømmetak. Noen enkle forholdsregler gjør badingen tryggere. 

Slik unngår du at farlige situasjoner oppstår

Nettbrettet i baksetet kan få fatale følger

Nordmenn kan for lite om å pakke bilen trygt, mener Trygg Trafikk.

Tips om hvordan du pakker bilen riktig