Hovedmeny Til innhold

Presse

Er du journalist? Her finner du blant annet våre pressekontakter, pressemeldinger og lenker til våre sosiale medier. 

Besøk vårt presserom

Pressekontakter

Sigmund Clementz

Sigmund Clementz

Kommunikasjonssjef
+47 982 49 805
Send e-post

Ellen Paulsen

Ellen Paulsen

Kommunikasjonssjef
+47 900 36 010
Send e-post

Pressemeldinger

Slik unngår du styrtregnskader

08.06.2023, 07.37

Mandag og tirsdag er det utstedt oransje farevarsel for nedbør over store deler av Sør- og Østlandet. Det er mulig å forberede seg for å unngå eller minimere skader, understreker If.

Når styrtregn rammer tettsteder og byer blir det fort mange og omfattende skader, opplyser forsikringsselskapet If. Styrtregn er mer utfordrende disse stedene enn i mer landlige omgivelser, for vannet samler seg i gater og veier uten å kunne trenge ned i grunnen. (Foto: Pixabay/Pexels/CC)

Ifølge Meteorologisk Institutt kan det kraftige regnværet gi en av de største nedbørsmengdene på ti år i enkelte områder.

– Søndag er en god dag for å forberede seg på de store vannmengdene som er meldt. Sørg for at avløp, kummer og rister på egen tomt og ute i veien for deg er åpne. Da får vannet fritt leide, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

– Fjern kvist og kvast som ligger rundt om. De kan bidra til å tette igjen kummer når vannet fører dem med seg, sier Clementz.

– Vet du at du er spesielt utsatt for vanninntrengning utenfra når det regner mye, ville jeg vurdert å bære opp ting fra kjelleren til en trygg etasje, sier han.

Ulikt hvor styrtregnet rammer

Juli og august er styrtregnmånedene i Norge. Det merker mange, særlig på Østlandet og Sørlandet, viser en undersøkelse If gjennomførte i fjor.

47 prosent i Oslo svarte ja på at de har «utsatt for styrtregn med store mengder vann som samler seg i gater, veier og terreng» de siste fem årene. 40 prosent i Innlandet og Viken svarte det samme. I Nord-Norge og Trøndelag var det til sammenligning bare 26 prosent som sa de har opplevd dette.

Det var YouGov som utførte den landsrepresentative spørreundersøkelse på oppdrag for forsikringsselskapet If. 1012 personer fra hele landet svarte.

På Vestlandet er andelen som har opplevd styrtregn med vannansamlinger 34 prosent, mens den er 38 prosent på Agder og Sør-Østlandet.

Vanskelig å melde sikkert

– Styrtregn har som kjennetegn masse vann på kort tid innenfor et forholdsvis lite område. Ofte kan du stå i høljende regnvær og se at det er tørt og sol noen hundre meter nedi veien, sier Sigmund Clementz i If.

– På sommeren kan det ofte være vanskelig å vite akkurat hvor regnet vil treffe. Meteorologene kan melde om fare for styrtregn, men det er vanskelig å forutse om de store vannmengdene vil treffe Oslo sentrum, Drammen eller Lillestrøm. Derfor er det utfordrende med farevarsler om dette på sommeren. Etter at det har gått ut et ganske generelt farevarsel for styrtregn, er mitt beste råd er å følge ekstra godt med på himmelen der du bor for å se om lokale byger er i anmarsj, sier Clementz.

– Ifølge klimaeksperter og meteorologer må folk på Østlandet forberede seg på enda mer styrtregn sommerstid i årene fremover, sier han.

Dersom en innredet kjeller med bad får mye vann i seg, kan det bli skader for 300 000 til 500 000 kroner.

Skader etter styrtregn er dekket på bolig-, bygnings-, bilkasko- og innboforsikringene.

Slik forbereder du deg på styrtregn

  • Sørg for at avløp, kummer og rister er åpne slik at vannet har fritt leide.
  • Sjekk at nærliggende bekker ikke er demmet opp av hageavfall eller andre gjenstander.
  • Fjern store kvister og gjenstander som kan hindre fri vannførsel.
  • Rydd hagen for møbler og andre løse gjenstander.
  • Flytt gjenstander i kjeller opp i en overliggende etasje og i garasjen opp fra gulvet eller et tørt/trygt sted.
  • Flytt bil, bobil og/eller campingvogn til et sted vannet ikke kan nå.
  • Hold dører og vinduer til kjeller lukket. Dekk til med sandsekker om nødvendig.
  • Følg med på nyhetssendinger og meldinger fra lokale myndigheter. Ved stor fare kan det bli iverksatt tiltak fra myndighetene.

Kilde: Forsikringsselskapet If

Følg oss på LinkedIn

Hold deg oppdatert på hva som skjer hos oss i If.

Facebook

Få med deg hva som rører på seg i If gjennom Facebook-kontoen vår.

Besøk vår YouTube-kanal

Se våre reklamefilmer, informasjonsvideoer og andre klipp.