Hovedmeny Til innhold

Presse

Er du journalist? Her finner du blant annet våre pressekontakter, pressemeldinger og lenker til våre sosiale medier. 

Besøk vårt presserom

Pressekontakter

Sigmund Clementz

Sigmund Clementz

Kommunikasjonssjef
+47 982 49 805
Send e-post

Ellen Paulsen

Ellen Paulsen

Kommunikasjonssjef
+47 900 36 010
Send e-post

Pressemeldinger

Millionskader etter regn om sommeren

08.07.2023, 06.01

I juli og august i fjor skadet regnskyll bygninger, innbo og biler for over 230 millioner kroner, viser forsikringstall. Mandag vil ekstremværet «Hans» herje med Sør-Norge.

En del tar sjansen, og kjører i høyt vann under styrtregn. Det kan både bli en våt og dyr opplevelse. (Foto: Morguefile/CC)

Forsikringsbransjen hadde over 3400 skadetilfeller med vanninntrengning utenfra i juli og august i fjor. I denne perioden er det ofte styrtregn, påpeker forsikringsselskapet If.

Høljregn, overvann og vanninntrenging på privat eiendom og bedrifter i disse to månedene ødela for over 230 millioner kroner. Det går frem av skadetall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge.

Året før lå skadene i samme periode på rundt 90 millioner kroner.

– Det er først og fremst i sommermånedene folk får kjelleren full av vann etter styrtregn og kraftige regnvær. Særlig byer og tettsteder på Østlandet og Sørlandet er utsatt, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

– Ved styrtregn åpner himmelens sluser seg på et svært avgrenset område, og ofte varer ikke regnet så veldig lenge. Men vannmengdene er så store at verken bakken, bekker eller avløpssystemer klarer å ta unna alt vannet. Dermed finner det veien inn i kjelleren til mange, sier Clementz.

I tettsteder og byer er det store flater som er tettet til med asfalt og bygninger, og de naturlige veiene for vannet å trekke ned i bakken finnes ikke lenger.

Over en halv milliard i skader

6. august 2016 høljet regnet ned over Asker, Bærum og deler av Oslo i flere timer, og det ble vannskader for mellom 500 og 600 millioner kroner. Hundrevis av kjellerleiligheter og kjellerstuer ble totalskadd, og flere titalls biler ble ødelagt av vannmassene.

Over 4000 eiendommer ble berørt, og mange boliger fikk store vannskader denne dagen.

– Med ekstremværet «Hans» er det derfor lurt å være litt ekstra på vakt. Selv om vanninntrenging i kjelleren er dekket på boligforsikringen, har jeg til gode å snakke med noen som synes det har vært en ålreit opplevelse med kjelleren full av vann, sier kommunikasjonssjefen i If.

Drukner bilene

Det koster gjerne et sted mellom 300 000 og 500 000 kroner å sette i stand igjen en fullstendig vannskadet kjeller med bad.

Ifølge If har det tiltatt de siste årene at biler har blitt totalskadet ved styrtregn.

– Parkeringskjellere kan være utsatt. Det er lurt å flytte bilen til et trygt sted når meteorologene melder om fare for styrtregn. Vi har også hatt en del eksempler på at folk tror at personbilen også er et amfibiekjøretøy og tåler å kjøre gjennom store vannmengder. De får seg en våt overraskelse! Ved grov uaktsomhet har for øvrig forsikringsselskapet anledning til å korte ned på erstatningen, sier Clementz.

Slik unngår du styrtregnskader

  • Sørg for at avløp, kummer og rister er åpne slik at vannet har fritt leide.
  • Sjekk at nærliggende bekker ikke er demmet opp av hageavfall eller andre gjenstander.
  • Fjern store kvister og gjenstander som kan hindre fri vannførsel.
  • Rydd hagen for møbler og andre løse gjenstander.
  • Flytt gjenstander i kjeller opp i en overliggende etasje og i garasjen opp fra gulvet eller et tørt/trygt sted.
  • Flytt bil, bobil og/eller campingvogn til et sted vannet ikke kan nå.
  • Hold dører og vinduer til kjeller lukket. Dekk til med sandsekker om nødvendig.
  • Følg med på nyhetssendinger og meldinger fra lokale myndigheter. Ved stor fare kan det bli iverksatt tiltak fra myndighetene.

Kilde: Forsikringsselskapet If

Følg oss på LinkedIn

Hold deg oppdatert på hva som skjer hos oss i If.

Facebook

Få med deg hva som rører på seg i If gjennom Facebook-kontoen vår.

Besøk vår YouTube-kanal

Se våre reklamefilmer, informasjonsvideoer og andre klipp.