Hovedmeny Til innhold

Presse

Er du journalist? Her finner du blant annet våre pressekontakter, pressemeldinger og lenker til våre sosiale medier. 

Besøk vårt presserom

Pressekontakter

Sigmund Clementz

Sigmund Clementz

Kommunikasjonssjef
+47 982 49 805
Send e-post

Ellen Paulsen

Ellen Paulsen

Kommunikasjonssjef
+47 900 36 010
Send e-post

Pressemeldinger

If: Skjult viftefett er en brannfelle

12.02.2023, 08.15

Kjøkkenvifter fulle av fett og smuss innebærer økt brannrisiko, advarer forsikringsselskapet If. Hvert år sprer branner seg til resten av boligen gjennom viftekanalen.

Et branntilløp på komfyren kan fort smitte over til kjøkkenvifta og luftekanalen. Er disse fulle av fettrester, kan brannen spre seg raskt og voldsomt til andre deler av boligen. (Foto: If)

Et branntilløp på komfyren utvikler seg svært raskt om fettet i ventilatoren over komfyren tar fyr, påpeker forsikringsselskapet.

De siste 12 månedene har det vært over 1730 brannutrykninger til branner eller branntilløp knyttet til komfyrer på norske kjøkken.

Det viser tall fra DSB – Direktoratet for samfunssikkerhet og beredskap. På toppen av dette kommer alle branntilløp hvor brannvesenet ikke var involvert.

Komfyr og kokeplater er det elektriske utstyret som oftest er involvert når det brenner i norske hjem.

Viftekanal sprer brann

Forsikringsselskapet If er redd mange ikke er klar over kjøkkenets skjulte brannfelle: Avtrekksvifta over komfyren.

– Er filteret i ventilatoren full av fett fra matlaging, kan en brann på komfyren smitte over og raskt spre seg til andre deler av boligen via viftekanalen. Det ser mange av våre skadeinspektører dessverre dramatiske eksempler på hvert år, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

– Mange er nok ikke klar over hvor viktig det er å holde filteret rent for fett og smuss. Ved siden av å installere komfyrvakt og ha tilgang til egnet slokkeutstyr på kjøkkenet, er dette et viktig tiltak for å brannsikre boligen, sier han.

– Ved branner i matolje og fett, som for eksempel ved steking av smultringer, kan flammene slå høyt opp og antenne fettrestene i filteret. Derfra følger flammene viftekanalen opp til loftet eller andre deler av bygningen. Røret er gjerne også belagt med fett på innsiden, og det bidrar til at brannen sprer seg svært raskt og med voldsom styrke, sier Clementz.

Fettrester fra kjøkkenvifta vil også dryppe ned på komfyren, antenne og bidra til å øke intensiteten på brannen.

Glemmer rengjøring

Forsikringsselskapet If har tidligere gjort en spørreundersøkelse hvor 17 prosent av norske husstander sier de har en vifte som ble rengjort for mer enn ett år siden. 11 prosent husker ikke når det ble gjort sist.

Bruker du kjøkkenvifta regelmessig, bør den vaskes ofte. Filteret i avtrekksvifta minst hvert kvartal, men aller helst én gang i måneden.

Den enkleste måten å gjøre det på, er å putte filteret i oppvaskmaskinen. Det lureste er å gjøre det uten annen oppvask i, glass kan fort bli slørete av fettet som vaskes ut av filteret. Du kan også bruke vanlig oppvaskmiddel i oppvaskkummen og godt, varmt vann, og la filteret ligge rundt en time. Børst gjerne med en oppvaskbørste. Skyll godt av filteret etterpå.

Har du kjøkkenvifte med såkalt omluft, sjekk i bruksansvisningen hvordan du skal skifte kullfilteret og hvor ofte det bør byttes.

Vær til stede!

– Det går mot jul, og brannstatistikken viser at det skjer langt flere boligbranner i desember og januar enn resten av året. Det er flere årsaker til dét, men en av dem er at vi bruker kjøkkenet hardere når det er jul og nyttår, og selvsagt i forberedelsene til feiringen, sier Clementz.

– Smultringsteking krever full oppmerksomhet. Det er også utfordrende å kombinere rollen som vert for juleselskapet samtidig som du er en travelt opptatt kokk og kanskje skal legge småbarn innimellom røring i kjelene. I beste fall kan maten svi seg, i verste fall kan en brann starte på komfyren. Vær til stede på kjøkkenet, oppfordrer Sigmund Clementz i If.

--

Komfyrbrann? Dette gjør du!

  • Brann på komfyren skal aldri slukkes med vann. Hvis du bruker vann på brann i fett eller olje, vil du få en nærmest eksplosiv brannutvikling.
  • Forsøk å kvele brannen med et lokk du har liggende i nærheten av komfyren. Vær forsiktig!
  • Som et raskt tiltak kan du bruke en slukkespray beregnet på kjøkken. Slukkespray er enkelt og lett tilgjengelig, men er ingen erstatning for ordinære brannslokningsapparater.
  • Klarer du ikke å slukke selv? Steng vinduer og dører for ikke å gi oksygen til flammene, og evakuer boligen raskt.
  • Varsle brannvesenet på telefon 110. Husk å fortelle hvem-hva-hvor. Møt og informer brannvesenet ved ankomst.

Kilde: Forsikringsselskapet If

Følg oss på LinkedIn

Hold deg oppdatert på hva som skjer hos oss i If.

Facebook

Få med deg hva som rører på seg i If gjennom Facebook-kontoen vår.

Besøk vår YouTube-kanal

Se våre reklamefilmer, informasjonsvideoer og andre klipp.