Hovedmeny Til innhold

Presse

Er du journalist? Her finner du blant annet våre pressekontakter, pressemeldinger og lenker til våre sosiale medier. 

Besøk vårt presserom

Pressekontakter

Sigmund Clementz

Sigmund Clementz

Kommunikasjonssjef
+47 982 49 805
Send e-post

Ellen Paulsen

Ellen Paulsen

Kommunikasjonssjef
+47 900 36 010
Send e-post

Pressemeldinger

If frykter festulykker med elsparkesykkel 17. mai

05.15.2023, 06.26

Elsparkesykler og store folkemengder på nasjonaldagen er en farlig kombinasjon. Det mener forsikringsselskapet If. Særlig de minste barna er utsatt.

Fra nyttår skal alle private elsparkesykler ha ansvarsforsikring for motorvogn. Dette er et krav fra myndighetene. (Foto: Pexels/CC)

Den uklare trafikantrollen til elsparkesyklistenes uroer If.

– I det ene øyeblikket bruker elsparkesyklisten veibanen, i det neste kjører sparkesykkelen på fortauet. Det gjør at andre trafikanter, både bilister, syklende og gående, blir usikre på rollen, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Med mange folk i gatene på nasjonaldagen, øker risikoen for ulykker med elsparkesykkel.

– Barn synes mindre der det er mange voksne folk, og det kan være vanskelig for dem å få med seg alt som foregår rundt seg. Særlig de aller minste kan være utsatt for påkjørsler på en slik dag, sier Clementz.

Han oppfordrer alle som tenker å bruke elsparkesykkel på 17. mai til å utvise ekstra hensyn.

– Det gjør kanskje heller ikke noe om elsparkesykkelen står akkurat denne dagen, mener han.

Frykter alkoulykker

– Vi er spesielt bekymret for at enkelte vil bruke elsparkesykkel etter å ha inntatt alkohol. Det er forbudt å kjøre elsparkesykkel hvis du er påvirket av alkohol eller et annet berusende eller bedøvende middel. Det er den vanlige promillegrensen på 0,2 som gjelder, sier Clementz.

Sist sommer ble elsparkesykler omklassifisert til liten elektrisk motorvogn av samferdelsmyndighetene. 

Fra 1. januar i år må også alle privateide elsparkesykler, ståbrett og lignende ha lovpålagt ansvarsforsikring for motorvogn, på lik linje med biler, busser og traktorer. Det har Samferdselsdepartementet bestemt.

– Elsparkesykler som ikke oppfyller de tekniske kravene, blant annet om maksfart på 20 km/t, er verken lov å bruke eller forsikre. De må dermed parkeres for godt, sier kommunikasjonssjefen i If.

Uleiesparkesykler fikk påbud om ansvarsforsikring fra 1. september i fjor.

Forsikring dekker førerskader

Lovpliktig ansvarsforsikring for motorvogn dekker skade som elsparkesykkelen gjør på personer, også på deg som fører. Den dekker også skader på ting, for eksempel andres kjøretøy, bygninger og gjenstander.

Uten lovpålagt ansvarsforsikring på elsparkesykkelen?

Politiet kan ilegge deg en straffereaksjon. Du må betale erstatningen fra egen lomme dersom kjøretøyet ditt ikke er forsikret og har gjort skade. Ved store, omfattende skader og personskader, for eksempel en alvorlig hodeskade, kan du ble skyldig et tosifret millionbeløp. Skulle du selv bli skadet som fører av et uforsikret kjøretøy, får du ingen erstatning ved skade.

Følg oss på LinkedIn

Hold deg oppdatert på hva som skjer hos oss i If.

Facebook

Få med deg hva som rører på seg i If gjennom Facebook-kontoen vår.

Besøk vår YouTube-kanal

Se våre reklamefilmer, informasjonsvideoer og andre klipp.