Hovedmeny Til innhold

Presse

Er du journalist? Her finner du blant annet våre pressekontakter, pressemeldinger og lenker til våre sosiale medier. 

Besøk vårt presserom

Pressekontakter

Sigmund Clementz

Sigmund Clementz

Kommunikasjonssjef
+47 982 49 805
Send e-post

Ellen Paulsen

Ellen Paulsen

Kommunikasjonssjef
+47 900 36 010
Send e-post

Pressemeldinger

If: Feil strømsparing gir flere frostskader

09.22.2022, 06.16

I vinter kan flere enn før få frost- og vannskader hjemme og på hytta fordi de sparer feil på strømmen, advarer forsikringsselskapet If.

Slik kan det se ut etter at frosten har ødelagt rør på et hyttebad. (Foto: If)

Sist vinter var det over 2200 vannskader i boliger og hytter på grunn av frost. Kulda gjorde ødeleggelser for over 156 millioner kroner, viser tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge.

– Feilaktig strømsparing kan få alvorlige konsekvenser. Kulde i rom der det går vannrør fulle av vann er en ulykke som venter på å skje, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

– I boligen er det viktigste rådet for å unngå frost i rørene å ha på en viss varme i alle rom hvor det er vannrør. På hytta er det spesielt viktig å stenge vanninntaket ved å skru igjen hovedstoppekranen når du ikke er der, sier han.

For lav temperatur

– I boliger har vi hver vinter vannskader fordi rom der det går vannrør ikke er nok varmet opp. Det er lurt å senke innetemperaturen for å spare strøm, og gjerne mer i noen rom enn i andre. Men ikke så mye at rørene kan fryse, sier Clementz.

If tror at denne vinteren vil mange flere enn sist vinter oppleve rørbrudd hjemme og på hytta.

– Forebygging og begrensning av skader er noe du er pliktig å bidra til selv. I vinter er det spesielt viktig å gjøre de riktige tingene når strømmen er så dyr. En alvorlig vannskade på hytta vil gjøre den ubrukbar i lang tid. Oversvømmes kjelleren av vann hjemme, vil boarealet ditt bli begrenset i ukesvis mens tørking og utbedring blir gjort av håndverkere som jobber for forsikringsselskapet, sier han.

3,6 millioner privatkunder

De neste ukene sender If ut tusenvis av e-poster til hytte- og boligeiere i Norge med råd om hva de bør gjøre for å unngå frost- og vannskader i vinter. 

Her i landet forsikrer If over 300 000 bolighus, hytter og fritidsboliger. I tillegg kommer et stort antall leiligheter og boliger som er forsikret gjennom sameier og borettslag.

If er Nordens største forsikringsselskap, og har 3,6 millioner privatkunder. Også i de andre nordiske landene vil If gi kundene sine skadeforebyggende råd fordi de høye strømprisene påvirker hvordan boliger og fritidshus blir brukt og varmet opp.

Plikt til å stenge vannet

–  Å sørge for å stenge vannet inn til hytta når du er borte er så viktig at forsikringsselskapene har et eget punkt om dette i sine sikkerhetsforskrifter. Disse er en del av forsikringsavtalen din, sier Clementz.

Skal du være borte fra boligen din lenge, må du også stenge vanninntaket der, i tråd med sikkerhetsforskriftene.

Hvis en skade skyldes grov uaktsomhet, kan du risikere å sitte igjen med en del av regningen selv.

Følg oss på LinkedIn

Hold deg oppdatert på hva som skjer hos oss i If.

Facebook

Få med deg hva som rører på seg i If gjennom Facebook-kontoen vår.

Besøk vår YouTube-kanal

Se våre reklamefilmer, informasjonsvideoer og andre klipp.