Hovedmeny Til innhold

Presse

Er du journalist? Her finner du blant annet våre pressekontakter, pressemeldinger og lenker til våre sosiale medier. 

Besøk vårt presserom

Pressekontakter

Sigmund Clementz

Sigmund Clementz

Kommunikasjonssjef
+47 982 49 805
Send e-post

Ellen Paulsen

Ellen Paulsen

Kommunikasjonssjef
+47 900 36 010
Send e-post

Pressemeldinger

If advarer mot å kjøre gjennom vannansamlinger

01.22.2024, 06.50

Vanskelige kjøreforhold mandag: Frost, snø og is gjør at vann i veien ikke dreneres på vanlig måte. Det kan skade biler alvorlig. Vannpyttene kan være langt dypere enn du tror, advarer forsikringsselskapet If.

Vær forsiktig med å kjøre gjennom vannansamlinger i veien, påpeker forsikringsselskapet If. Det kan være vanskelig å vite hvor dype de er. Særlig i kulverter i underganger kan det samle seg mye vann. (Foto: Morguefile/CC)

Mandag er det mye vann i veibanen mange steder i Norge. Det er også svært glatt på mange veier.

– Det er alltid noen som tar sjansen på å kjøre gjennom vannfylte kulverter under vei og jernbane. En del feilberegner hvor høyt vannet går, og får store skader på bilen. En del har overdrevne forestillinger om hva en bil tåler og ikke, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Ødelegger bilen

– Er du i tvil, ikke kjør i vannet. Den lille vannpytten kan vise seg å være nærmest en innsjø. Det er ikke så mye som skal til for å ødelegge for eksempel elektronikk i en bil. Vannet trenger raskt inn i kanaler, motor og kupé. På vinteren er det også mye salt i vannet. Saltet får bilen til å ruste på de mest usannsynlige steder hvis vannet trenger inn i bilen, sier han.

Clementz oppfordrer også til å holde lavere fart enn vanlig og sørge for god avstand til bilen foran. Det er svært glatt på mange veier.

Særlig på sommeren ved styrtregn og andre store regnværshendelser får forsikringsselskapene inn meldinger om biler som blir ødelagt av vanninntrengning. En del blir også skadet under skadeflom i vassdrag. Vannansamlinger om vinteren skaper også trøbbel.

Flytt kjøretøyet til trygt sted

– Om vinteren er det frost i bakken og veirister som er tettet igjen av snø og is. Dreneringen av veibanen blir derfor vanskeligere enn ellers. Det betyr at på en dag som denne kommer det det å være mye vann på mange veier. Vi tror dessverre at en del biler kan få store skader under disse forholdene, sier Clementz.

– Dersom bilen står utsatt til for overvann, flytt den til et tryggere sted. Du har plikt etter forsikringsavtaleloven, vilkårene til forsikringsselskapet og sikkerhetsforskriftene å gjøre det du kan for å forebygge skader. Dersom du opptrer grovt uaktsomt, har forsikringsselskapet anledning til å si at du må ta en større eller mindre del av regningen selv, sier kommunikasjonssjefen i If.

Følg oss på LinkedIn

Hold deg oppdatert på hva som skjer hos oss i If.

Facebook

Få med deg hva som rører på seg i If gjennom Facebook-kontoen vår.

Besøk vår YouTube-kanal

Se våre reklamefilmer, informasjonsvideoer og andre klipp.