Bærekraft er ikke bare noe vi snakker om i If – bærekraft inngår i alt vi gjør. Bærekraftsorganisasjonen vår består av et nettverk av ansatte i forskjellige deler av organisasjonen som bidrar aktivt til arbeidet. For bærekraft er et felles ansvar for hele If.

Eeva Norros i Internal Communications sier:  

- Hos If har vi mange entusiastiske kolleger som er genuint opptatt av bærekraft. De ønsker å lære mer om hvordan arbeidsgiveren deres jobber, og de har også som mål å utfordre og bli utfordret til å innføre nye vaner. Vi engasjerer kollegene våre med bærekraftsarrangementer som vi bruker som en plattform for å diskutere, øke bevisstheten og trivselen og oppfordre til bærekraftig praksis. 

Her er litt om noen av bærekraftsarrangementene vi holdt i 2023 for å inspirere ansatte til å gjøre en innsats for å minimere karbonavtrykket sitt. 

Earth Hour | 25. mars 2023

Kontor i fokus: Tallinn, Estland

Earth Hour er en årlig, global markering som skal minne oss om hvor viktig det er å ta vare på planeten vår. Å slukke lys ved kontorene våre i èn time er en symbolsk handling - det er det vi gjør hver dag som virkelig betyr noe. I år hadde vi fokus på å snakke om energisparing med de ansatte, og vi delte tips og viste hva vi gjør som selskap. Et konkret tiltak vi gjennomførte i 2023, var å justere temperaturen på kontorene i Finland. Vi senket driftstemperaturen fra 22 til 21 grader om vinteren, og vi økte den til 23 grader om sommeren. 

stearinlys i lysestaker

I Tallinn var Toomas Kärner, som er ekspert på energimarkeder, gjesteforeleser. Han tok et dypdykk i det bredere energilandskapet og ga eksempler på smart og bærekraftig energiforbruk. Toomas snakket om hvordan han har oppnådd nesten nullforbruk hjemme ved å kombinere IT og kunnskap om energi. 

- Vi fikk praktiske tips til hvordan vi kan spare strøm i hverdagen, og Toomas snakket om verktøyene han bruker for å overvåke forbruket. Siden det blir stadig mer populært å montere solcelleanlegg i Estland, lærte vi hvordan vi kan beregne lønnsomheten ved investeringen og finne den optimale plasseringen. Vi oppdaget også at den mest verdifulle investeringen hjemme, er vinduer av god kvalitet og smart ventilasjon for å forhindre energitap, sier Eva-Grete Aljas fra Communications-teamet i Estland. 

Fakta:

 • If har deltatt på Earth Hour siden 2010. 
 • I 2023 slukket vi lyset ved 35 If-kontorer i Norden og Baltikum.  
 • Vi organiserte arrangementer ved 10 av kontorene.

Sustainability Walking Tours | 19. april 2023

Kontor i fokus: Vækerø

Sustainability Walking Tours samlet de ansatte for å feire utgivelsen av Ifs bærekraftsrapport. Vi hentet inspirasjon fra de koselige rusleturene vi ofte nyter i feriene, og målet var å skape en god opplevelse for både teamet som organiserte arrangementet og for deltakerne. Disse spaserturene rundt på kontorene sørget for at kollegene fikk en nærmere titt på de konkrete bærekraftstiltakene ved sitt eget kontor, som energiforbruk, mat, resirkulering, møbler og leverandørvalg. 

Kontor med mennesker

Ved kontoret på Vækerø var Jon Sindre Isaksen fra Group Services guide. Han tok kollegene med rundt omkring på kontoret og snakket om hvordan vi på Vækerø får noe av energien vår fra solceller og fra en varmepumpe i Oslofjorden, hvordan nesten alt avfallet brukes til å varme opp bygningen og hvordan noen av teppene våre er laget av gamle fiskegarn.  

- Jeg avslørte også at ’marmorbordene’ våre faktisk er laget av resirkulert plast fra havet. Dette var et fantastisk tiltak, siden de fleste går forbi disse møblene hver dag uten å være oppmerksomme på dem. Deltakerne benyttet anledningen til å ta på «marmorbordplatene» for å finne ut om de føltes som plast. Jeg snakket også om kunstverkene våre, som er laget av avfall, blant annet fra kundenes skadesteder. Spaserturen etterlot et varig inntrykk hos de ansatte, og noen foreslo til og med at vi bør inkludere slike turer i onboardingprosessen for nye ansatte. 

Fakta

 • 8 turer 
 • 5 kontorer 
 • 4 land 
 • 100+ deltakere

Wellbeing Weeks | 29. mai – 8. juni 2023

Kontor i fokus: Espoo, Finland

Ifs trivselsuker er laget for å passe for alle If-ansatte. Programmet organiseres av Ifs helsepartnere, med fokus på å spre kunnskap og inspirasjon om temaer som søvn, ernæring, meditasjon og trening. 

Arttu Lazarev ved kontoret vårt i Espoo i Finland gledet seg til årets arrangement. Han ble inspirert til å endre vanene sine under trivselsuken året før, og han har blitt en inspirasjon for mange i If.

Mann med kaffekopp

- Jeg har alltid likt å være aktiv, men etter at vi fikk tvillinger for noen år siden, fikk jeg en ny hverdag. Ifs trivselsuke på kontoret kom på riktig tidspunkt for meg. Gjennom uken presenterte ulike tjenesteleverandører tilbudene sine, og på en av standene ble jeg oppfordret til å stå på en vekt som måler kroppssammensetning. Resultatene var en vekker. Jeg innså at jeg måtte sette meg et langsiktig mål for å føle meg bedre. To dager senere startet jeg med en kort treningsøkt før jobb. Jeg tilpasset også kostholdet mitt ved å redusere porsjonsstørrelsene, droppe desserten og velge sunnere lunsjalternativer på jobb. Starten var ikke enkel, men jeg gjenoppdaget lidenskapen min for idrett, og nå føler jeg meg energisk både hjemme og på jobb. 

*Plogging=plukking+jogging, altså at man plukker søppel mens man går eller løper en tur.  

Fakta

 • 5 trivselswebinarer med gjesteforelesere 
 • 8 trivselsmesser ved Ifs kontorer 
 • trivselsbingo og andre aktiviteter for de ansatte 
 • et plogging*-arrangement for å markere verdens miljødag 
 • sykkelreparasjon for verdens sykkeldag 

Den internasjonale matsvinndagen | 29. september 2023

Kontor i fokus: Stamholmen, Danmark

If samarbeider aktivt med If’s kantiner, kaffeleverandører og snacksleverandører for å redusere matsvinnet ved kontorene våre. For å markere den internasjonale matsvinndagen utfordret vi de ansatte til en vennligsinnet matsvinnkonkurranse mellom landene. Vinneren var landet som reduserte matsvinnet mest sammenlignet med utgangspunktet. Danmark vant, med en reduksjon på imponerende 50%. 

seks smilende kokker i danmark

Simon Krathus, If-ansatt og Head Chef ved kontoret vårt på Stamholmen i Danmark, sier:  

- Vi serverer små porsjoner for å minimere matsvinnet, og de ansatte kan alltid forsyne seg flere ganger. Kjøkkenet vårt har også som mål å gjenbruke rester, og på fredager kan de ansatte kjøpe med seg rester hjem. Matsvinnet fra kontoret vårt sendes til biogassanlegg, der det forvandles til fjernvarme, elektrisitet og gjødsel. 

Fakta

 • Matsvinnkonkurranse mellom 4 land og 10 kontorer 
 • Her er resultatene per land:
  • Danmark: 17 gram per If-ansatt (fra et gjennomsnitt på 34 gram) 
  • Sverige: 31,2 gram per If-ansatt (fra et gjennomsnitt på 41,2 gram) 
  • Norge: 8,98 gram per If-ansatt (fra et gjennomsnitt på 11,1 gram) 
  • Finland: 14,8 gram per If-ansatt (fra et gjennomsnitt på 14,3 gram)

Bærekraftsdag ved kontorene i Baltikum | 4. oktober 2023

Kontor i fokus: Riga (Latvia), Vilnius (Litauen), Tallinn (Estland)

Kontorene i Riga, Tallinn og Vilnius organiserte en bærekraftsdag for de ansatte. Dette var en mulighet til å samles og snakke om Ifs tilnærming til bærekraft, globale utfordringer og hvordan vi kan integrere bærekraft i hverdagen vår og livet vårt på en praktisk og meningsfull måte.

Smilende mann
Philip Thörn, Head of Sustainability, If

Milda Lomsargienė, Head of Baltic Communications group, fremhever noen av diskusjonene: 

- Bærekraft betyr forskjellige ting for forskjellige mennesker. For første gang organiserte vi et arrangement for å virkelig forstå Ifs visjon om bærekraft. I Latvia og Litauen hadde vi eksterne foredragsholdere som hjalp oss med å utforske bærekraft – ikke bare som et konsept, men som en livsstil. Sammen fant vi ut hvordan hver enkelt av oss kan gjøre en forskjell ved hjelp av små, men effektive endringer. I Estland lærte vi mer om hvor viktig det er med mobilitet og om hvordan vi i forsikringsbransjen påvirker bærekraft. Til slutt hadde vi lokale diskusjoner om de mange tiltakene som allerede er satt i gang hos If. 

Fakta

 • 3 arrangementer i 3 land
 • 10 eksperter
 • 300 deltakere