Ikke la dårlig plass i bilen gå utover sikkerheten til barna

7 av 10 vet ikke hvor lenge barna bør sitte bakovervendt. Vet du hvordan du sikrer ditt barn på beste måte?

Baby sitter i en barnestol i en bil

Hvis barnet ditt ofte klager over å måtte sitte bakovervendt, kan det kanskje være fristende å snu bilsetet for å frigjøre litt ekstra plass. For spiller det egentlig så stor rolle?

67 prosent av norske bilstolkjøpere mangler grunnleggende kunnskap om hvordan de skal sikre barna i bilen. Det viser en undersøkelse fra 2017 gjennomført av YouGov for Trygg Trafikk og forsikringsselskapet If. Barn bør sitte bakovervendt til de er minst fire år – og helst lenger.

Fem ganger tryggere

Barn i bil er nemlig ekstra utsatt, og at barnet sitter bakovervendt er avgjørende. Da reduseres risikoen for alvorlig skade og død med 90 prosent.

– Å sitte bakovervendt i bil for barn er faktisk hele frem ganger tryggere enn å sitte vendt forover, forteller Jan Olav Nilssen, ansvarlig for skadeforebygging hos forsikringsselskapet If.

Samtidig anerkjenner Trygg Trafikk at det ikke alltid er like lett å gjøre det rette for stressede småbarnsforeldre:

– Å ha småbarn innebærer mange daglige kamper. Dét kan de fleste småbarnsforeldre kjenne seg igjen i. Derfor er det viktig å få fram at det er noen kamper det faktisk er verdt å ta. Fordi alle ønsker å sikre det kjæreste de har best mulig, sier Jonas Wærstad i Trygg Trafikk.

Se filmen "Noen kamper er verdt å ta"

Den landsrepresentative undersøkelsen viser at det finnes noen typiske unnskyldninger som går igjen blant de som som snur barna for tidlig i bilen. At de minste får dårlig benplass topper lista over motargumenter med 31 prosent. At de voksne rett og slett ikke vet bedre ligger på andreplass med 25 prosent, etterfulgt av at barna blir bilsyke med 16 prosent.

Derfor er god plass i baksetet så viktig

Bilstolvelgeren gir råd til foreldre

Undersøkelsen viser også at en av tre bilsetekjøpere synes det er komplisert å finne ut av hva slags barnesete de skal ha. Trygg Trafikk og If ønsker å gjøre dette enkelt gjennom bilstolvelgeren.no. Nettsiden hjelper foreldre og andre kjøpere av barnesete med å finne ut hva slags sete de trenger.

Bilstolvelgeren er merkenøytral. Den vil derfor ikke anbefale et spesielt merke, men gi et tydelig svar på hvilken type bilstol barnet trenger, enten du skal kjøpe eller leie bilstol.

– Å bruke Bilstolvelgeren er raskt, trygt og enkelt: du taster inn barnets alder, vekt og lengde/høyde. Deretter får du en klar og tydelig anbefaling om hvilken type bilstol barnet ditt bør ha – fra babysete for de minste, småbarnstol for de litt større og frem til beltestol og bilpute for de større barna, sier Jan Olav Nilssen hos If.

Tips til deg som skal kjøpe ny bilstol

 • La barnet prøve bilstolen i bilen før du kjøper den.
 • Sjekk at bilstolen passer med bilen. Prøv gjerne stolen i bilen din før du kjøper.
 • Be de ansatte i butikken om hjelp til montering.
 • Husk at beltet skal sitte tettest mulig mot kroppen. Ta derfor av tykke ytterklær.

Lei bilstol fra If

 • Fra kun 114 kroner måneden kan du leie en av markedets sikreste bilstoler, og skifte den ut etterhvert som barnet vokser.
 • Du bestemmer selv når du vil bytte bilstol. Når du skal bytte, tar du kontakt, så sender If ny stol innen fire virkedager.
 • Du trenger ikke å være If-kunde for å leie bilstol, men får rabatt hvis du har et kundeforhold.

Les mer om ordningen og bestill her.

 1. Elbil, hybrid bil eller dieselbil — hvilken bil skal jeg velge?

  Her er tipsene for deg som skal kjøpe ny bil.

  02.08.2021
 2. Er bildekkene dine trygge på veien?

  Skal du bytte til sommer- eller vinterdekk, er det samtidig viktig å sjekke at dekkene er trygge på veien, eller om de rett og slett må byttes ut.

  04.02.2020
 3. Magasinet

  Derfor er god plass i baksetet så viktig

  Med to barn og ett på vei, skjønte Christine Møller-Christensen (32) at hun trengte større plass i baksetet. Men det er det mange som glemmer når de prøvekjører ny bil.

  12.05.2019
 4. Ikke la dårlig plass i bilen gå utover sikkerheten til barna

  7 av 10 vet ikke hvor lenge barna bør sitte bakovervendt. Vet du hvordan du sikrer ditt barn på beste måte?

  01.07.2021
 5. Magasinet

  Ta legebesøket online

  Har barnet utslett? Feber? Dårlig appetitt? Ring If Medisinske rådgivningstjeneste, og snakk med sykepleier eller lege når og hvor det passer deg.

 6. Magasinet

  Derfor bør du forsikre barnet ditt allerede som spebarn

  Vurderer du barneforsikring? Forsikre barnet tidlig, før eventuell sykdom inntreffer, er ekspertens råd.

 7. Magasinet

  Er barneforsikring nødvendig?

  Over halvparten av barn i Norge har barneforsikring og andelen vokser. Her er de viktigste grunnene til hvorfor du bør forsikre barna.

 8. Usikker på sikring av barn i bil? Her får du svarene

  Minst 110 000 småbarn under fire år sitter feil vei i baksetet. – Dessverre tror jeg ikke foreldre søker nok informasjon om sikring av barn i bilen, sier småbarnsmor Christine Møller-Christensen.

  07.01.2019
 9. Magasinet

  Få økonomisk hjelp ved mindre alvorlige sykdommer

  Sykdommer og skader med medisinsk invaliditetsgrad under 50 % kan også utgjøre store økonomiske utgifter over tid.

 10. Magasinet

  Terningkast seks til Ifs Barneforsikring!

  Ifs Super barneforsikring er kåres til best i test hos Smarte Penger.

 11. Lader du elbilen med stikkontakt hjemme?

  Feillading av elbil kan forårsake brann i både garasje og i bolig. . Tidligere var det tillatt å montere stikkontakt til lading av elbil dersom det ble satt opp egen kurs til elbilen. Fra 1. januar 2023 trådte imidlertid nye regler i kraft.

 12. Importere bil fra Tyskland og Sverige? Slik gjør du et trygt bilkjøp

  Det kan være penger å spare på å importere bil fra utlandet. Her får du våre fem beste tips for å unngå å kjøpe katta i sekken.

  11.11.2021
 13. Er bildekkene dine trygge på veien?

  Skal du bytte til sommer- eller vinterdekk, er det samtidig viktig å sjekke at dekkene er trygge på veien, eller om de rett og slett må byttes ut.

  04.02.2020