Lovpålagte krav
I henhold til Arbeidsmiljøloven (AML) § 14-5 er det et krav at alle arbeidsforhold skal formaliseres gjennom en skriftlig arbeidsavtale. Fra 1. juli 2024 må denne avtalen foreligge innen syv dager etter arbeidsforholdets start, tidligere var fristen én måned.
Innhold i arbeidsavtalen
AML § 14-6 spesifiserer minimumskravene til innholdet i en arbeidsavtale:
- Arbeidsgivers og arbeidstakers navn og adresse.
- Arbeidsplassen: Dersom det ikke er fast arbeidssted, skal det angis at arbeidstaker jobber på forskjellige steder eller har frihet til å bestemme arbeidsstedet. Dette er en presisering som er ny fra 1. juli 2024.
- Beskrivelse av arbeidet eller arbeidstakers tittel, stilling eller arbeidskategori.
- Tiltredelsestidspunkt.
- Prøvetid: Dersom avtalt.
- Forventet varighet: For midlertidige ansettelser.
- Eventuelle prøvetidsbestemmelser.
- Rett til ferie og feriepenger, samt fastsettelse av ferietidspunkt.
- Oppsigelsesfrister.
- Lønn og andre godtgjørelser, samt utbetalingsmåte og tidspunkt.
- Arbeidstid.
- Pauser og hvileperioder.
- Eventuelle tariffavtaler som regulerer arbeidsforholdet.
- Rett til annet betalt fravær enn ferie: Nytt krav fra 1. juli 2024, dette inkluderer sykefravær og andre permisjoner betalt av arbeidsgiver.
- Fremgangsmåte ved opphør av arbeidsforholdet: Informasjon om oppsigelsesprosessen, inkludert krav til drøftelser og formkrav. Dette er en utvidelse fra 1. juli 2024.
- Ulike elementer av lønnen: Spesifisering av tillegg og andre godtgjørelser som ikke inngår i grunnlønnen. Nytt krav fra 1. juli 2024.
- Variabel arbeidstid: Dersom arbeidstiden varierer daglig eller ukentlig, skal dette spesifiseres i arbeidsavtalen. Nytt krav fra 1. juli 2024.
- Ordninger for arbeid utover avtalt arbeidstid og vaktendringer: Informasjon om vaktendringer og arbeid utover avtalt tid, inkludert betaling for dette. Nytt krav fra 1. juli 2024.
- Rett til kompetanseutvikling: Informasjon om arbeidsgiverens tilbud om kompetanseutvikling. Nytt krav fra 1. juli 2024.
Avtalefrihet
Selv om det finnes lovpålagte krav til innholdet i arbeidsavtalen, har partene betydelig avtalefrihet utover dette. Dette innebærer at arbeidsgiver og arbeidstaker kan avtale tilleggsvilkår som de finner hensiktsmessige, så lenge de ikke strider mot ufravikelige bestemmelser i arbeidsrettslovgivningen. For eksempel kan man avtale ytterligere goder som bonusordninger, pensjonsordninger, eller andre former for kompensasjon.
Uniformitet i arbeidsavtaler
Spørsmålet om hvorvidt alle arbeidsavtaler i en bedrift bør være like, avhenger av flere faktorer:
- Rolle og ansvar
Ulike stillinger kan ha forskjellige behov og krav. En lederstilling vil ofte ha andre arbeidsoppgaver og ansvar enn en administrativ stilling, hvilket kan kreve ulik utforming av arbeidsavtalen.
- Tilpasset kompetanse
Arbeidstakere med spesielle kvalifikasjoner kan ha spesifikke behov og ønsker som bør reflekteres i arbeidsavtalen.
- Rettferdighet og likestilling
Det er viktig at avtalene utformes på en måte som sikrer lik behandling for likt arbeid og unngår diskriminering.
Arbeidstakers vern
Arbeidstakere har en rekke rettigheter som er ment å sikre deres vern i arbeidsforholdet, og som vi ofte ser at krever særskilt aktsomhet fra arbeidsgivers side ved utforming av og oppfyllelse av arbeidsavtalen. Noen av de viktigste rettighetene er:
- Oppsigelsesvern
Arbeidsmiljøloven § 15-7 fastsetter at oppsigelse må være saklig begrunnet i arbeidsgivers, virksomhetens eller arbeidstakers forhold. Arbeidstaker har også rett til å kreve forhandlinger og få saken prøvd av en domstol.
- Ferie og feriepenger
Ferieloven gir rett til 25 virkedager ferie hvert år, med tilhørende feriepenger.
- Arbeidstid
Arbeidstidsbestemmelsene i Arbeidsmiljøloven regulerer maksimal arbeidstid og gir rett til pauser og hvileperioder
- Sykepenger
Arbeidstakere har rett til sykepenger ved sykdom, som sikrer økonomisk trygghet ved fravær fra arbeid grunnet sykdom.
- Vern mot diskriminering
Likestillings- og diskrimineringsloven forbyr diskriminering på grunnlag av kjønn, etnisitet, religion, funksjonshemming, seksuell orientering og alder.
Hvordan opprette en arbeidsavtale
Bruk av maler
Det kan være hensiktsmessig å bruke maler for å sikre at alle lovpålagte krav inkluderes i arbeidsavtalen. Mange organisasjoner og nettsteder tilbyr gratis maler som oppfyller minimumskravene i arbeidsmiljøloven. Noen anbefalte kilder for arbeidsavtaler er:
Bør man bruke en advokat?
Selv om maler kan være tilstrekkelige for mange virksomheter, kan det være lurt å la en advokat hos If Advokatforsikring gjennomgå arbeidsavtalen, spesielt i komplekse eller spesifikke tilfeller. Dette kan bidra til å sikre at avtalen er i samsvar med gjeldende lover og at den er skreddersydd til virksomhetens behov. Dette er spesielt viktig for ledende stillinger eller ved bruk av konkurransebegrensende avtaler.
Kort eller lang avtale?
Lengden på arbeidsavtalen avhenger av stillingens kompleksitet og virksomhetens behov. Generelt bør avtalen være så kort og konsis som mulig, samtidig som den dekker alle nødvendige forhold. Det viktigste er at avtalen er klar og forståelig for begge parter.
Hva bør du som arbeidsgiver tenke på?
Arbeidsavtalen er et fundamentalt dokument i ethvert arbeidsforhold og skal sikre klare og rettferdige vilkår for begge parter. Selv om loven setter klare krav til arbeidsavtalens form og innhold, finnes det betydelig rom for tilpasninger. Ensartede avtaler kan være praktiske, men må balanseres mot behovet for individualisering.
Til syvende og sist er arbeidstakers vern sikret gjennom omfattende rettigheter som skal sikre et trygt og rettferdig arbeidsmiljø. De nye kravene som trer i kraft fra 1. juli 2024, styrker ytterligere dette vernet ved å sikre tydeligere og mer forutsigbare arbeidsvilkår, og det er avhørende at din bedrift oppdaterer seg på rettsreglene her.