Reklamasjon etter utført arbeid på ting eller fast eiendom

Hvis det blir reklamert på arbeid du har utført er det viktig at du kjenner til hva som regnes som en mangel i håndverkertjenesteloven. Husk også at når du har advokatforsikring kan du sparre og søke råd hos advokatene våre uten at det koster noe ekstra.

Håndverkertjenesteloven gjelder når du avtaler arbeid på ting og fast eiendom med en forbruker, som blant annet reparasjoner, vedlikehold, installasjoner og ombygging. Det er ikke lov å avtale noe som er mindre gunstig for forbrukeren enn det som følger av loven.

Når foreligger det en mangel?

Om det foreligger en mangel avhenger av hva partene har avtalt og hva som følger av håndverkertjenesteloven. Loven viser til at arbeidet må være «fagmessig» utført. Hva som er «fagmessig» må avgjøres konkret og det legges vekt på offentlige krav, standarder og oppfatninger i bransjen.

I følge håndverkertjenesteloven § 24 heter det at «selv om forbrukeren ikke krever det, kan tjenesteyteren rette mangel når det kan skje uten vesentlig ulempe for forbrukeren, og forbrukeren heller ikke ellers har særlig grunn til å motsette seg arbeidet.»

Det kan [...] være at forholdet mellom tjenesteyteren og forbrukeren har skåret seg (uten at noen egentlig kan lastes for det), eller at forbrukeren med grunn ellers har mistet den nødvendige tillit til tjenesteyteren. Da må han kunne nekte retting, selv om det ikke egentlig er grunnlag for å anta at rettingen ikke vil bli utført forsvarlig, jf. Ot. prp. nr. 29 (1988-89) s.89.

Eksempler der forbrukeren hadde særlig grunn til å motsette seg retting

LB-2004-10723: Arbeid på bad der håndverker ikke hadde våtromssertifikat eller fulgte våtromsnorm. Håndverker stiller seg uforstående til lekkasjer. Det var ikke tale om estetiske mangler, men grunnleggende kvalitetsmangler som hadde ført til lekkasjer.

LG-2000-01214: Håndverker hadde ikke foretatt fagmessig retting av feil ved dør, og nektet å bli med kunden på gjennomgang for å lage liste over eventuelle avvik. Arbeidet var ikke sluttført til tross for at det var gått uvanlig lang tid.

I denne saken har ikke vi ikke opplysninger som tilsier at forbrukeren har en god grunn til å motsette seg retting. Bygg Byggesen AS vil derfor være på trygg grunn til å kunne forestå rettingen. For å opprettholde et godt samarbeidsklima skriver de følgende:

Hva skjer hvis kunden fremdeles nekter retting?

Dersom forbrukeren avslår et tilbud om retting uten grunn, så mister kunden krav på heving og prisavslag, jf. Hvtjl. § 25.