Foreldelse – hva må du tenke på?

Hvor lang tid tar det før et krav er foreldet?

Den alminnelige foreldelsesfrist er 3 år. Loven oppstiller likevel tilleggsfrister som er årsaken til at et krav kan forfølges lengre enn dette.

Det finnes særskilte foreldelsesfrister for bankinnskudd, gjeldsbrev og pengelån, pensjon, underholdsbidrag m.m, kausjon, regressfordring og krav på skadeserstatning. Disse står beskrevet i foreldelsesloven § 4-10.

Foreldelse er et rettsområde som kun kan gi to svar; foreldet eller ikke foreldet. Likevel er dette et komplekst rettsområde hvor det er lett å være etterpåklok – og da er det gjerne for sent.

At et krav er foreldet betyr at man ikke lenger kan gjøre kravet gjeldende. Det er viktig å være oppmerksom på at foreldelsesreglene kan gjøre at kravet bortfaller, selv om du har reklamert innenfor reklamasjonsfristen.

Oversett fra juridisk språk til dagligtale

Fra juridisk språk til dagligtale

Reglene om foreldelse er å finne i foreldelsesloven. Der finner du blant annet informasjon om hvor lang fristen er, og hvordan en frist kan avbrytes. Men, det er ikke alltid selvsagt hva lovteksten formidler. Under ser du noen eksempler på hvordan det juridiske kan sies på en mer forståelig måte.

Foreldelsesloven § 3 punkt 1

«Foreldelsesfristen regnes fra den dag da fordringshaveren tidligst har rett til å kreve å få oppfyllelse»

Oversett fra juridisk språk til dagligtale

Fristen regnes fra forfallsdatoen der det er avtalt på forhånd, eller den dagen personen som hadde krav mot deg kunne bedt om å få pengene.

Gi meg et praktisk eksempel

  • Forfallsdato i faktura – fristen løper fra forfallsdato
  • Avtalt tidspunkt om betaling - fristen løper fra avtalt tidspunkt
  • Ved pengelån uten fastsatt dato for tilbakebetaling kan pengene i teorien kreves tilbake umiddelbart. – fristen løper fra samme dag

Foreldelsesloven § 3 punkt 2

«For krav som oppstår ved mislighold, regnes foreldelsesfristen fra den dag misligholdet inntrer»

Oversett fra juridisk språk til dagligtale

Mislighold er et begrep som brukes der det er avvik fra den avtalen partene har inngått. Når det er avvik fra det avtalte sier vi at det er et kontraktsbrudd. Vurderingen vil derfor være når kontraktsbruddet mellom partene oppstod.

Gi meg et praktisk eksempel

Kjøp av varer

Det er fort gjort å tenke at misligholdet (avviket) oppstår den dagen det blir synlig at varen har en mangel. Slik er det imidlertid ikke. Fristen regnes fra den dagen man overtok varen selv om mangelen blir synlig først senere. Det gir fornuft fordi varen var ikke kontraktsmessig da man overtok den.

Overtakelse av bolig

Boligen var ikke kontraktsmessig da den ble levert og foreldelsesfristen løper derfor fra overtakelse. Det innebærer at foreldelsesfristen løper fra bygget er ferdigstilt.

Tilleggsfrist – foreldelsesloven § 10

Foreldelsesloven § 10 (Uvitenhet og andre hindringer): "Dersom fordringshaveren ikke har gjort fordringen gjeldende fordi han manglet nødvendig kunnskap om fordringen eller skyldneren, inntrer foreldelse tidligst 1 år etter den dag fordringshaveren fikk eller burde skaffet seg slik kunnskap, jf. § 10 pkt 1."

Oversett fra juridisk språk til dagligtale

Dersom den som hadde et krav ikke har fremmet kravet fordi han ikke visste det var noe å kreve, eller mot hvem han hadde et krav, så foreldes kravet først 1 år etter at den som hadde et krav fikk eller burde visst at kravet eksisterte eller hvem han hadde et krav mot.

Litt enklere takk – oversett igjen

Dersom man ikke vet at man har et krav eller ikke vet hvem man skal rette et krav mot så får man en tilleggsfrist på et år. Bestemmelsen viser til «burde skaffet seg slik kunnskap». Dette betyr at man har en viss undersøkelsesplikt. Skal man benytte seg av en tilleggsfrist må man derfor ha et våkent blikk.

Gi meg et praktisk eksempel

Tilleggsfristen begynner å løpe når man har såpass kunnskap om kravet at man hadde grunn til å reise et søksmål med utsikt til et positivt resultat.

I HR-2016-1209 ble det konkludert med at tilleggsfristen ikke begynner å løpe allerede fra det tidspunkt fordringshaveren burde ha iverksatt nærmere undersøkelser omkring sitt mulige krav, men først fra det tidspunkt hvor slike undersøkelser – dersom de hadde blitt iverksatt – ville gitt fordringshaveren så vidt sikre opplysninger at han hadde grunn til å reise søksmål med utsikt til et positivt resultat.

Hvordan avbryte fristen?

Avbrytelse av fristen er regulert i foreldelsesloven § 14 – 18. Noen typiske eksempler er blant annet:

  • Ved erkjennelse
  • Ved rettslige skritt

Utsette foreldelsesfrist – foreldelsesloven § 28

I noen saker kan det være uhensiktsmessig å ta ut rettslige skritt kun for å avbryte foreldelsesfristen. Da er det mulig å avtale en forlengelse av foreldelsestiden, jf. Foreldelsesloven § 28. Velger man å skrive en slik avtale er det viktig å være presis for å unngå tolkningstvil senere.