Søvn er viktig

Seks gode grunner til å legge seg

Alle vet at en god natts søvn er viktig

Men mange er nok ikke klar over hvor viktig det er.

For lite søvn skyldes ofte at man rett og slett ikke kommer seg tidlig nok i seng. Her får du seks gode grunner til å legge deg litt tidligere:

Søvnmangel fører til ulykker

Mangel på søvn har vært en medvirkende faktor i flere historiske katastrofer, som for eksempel Tsjernobyl-ulykken. Etterforskningen viste at for lange vakter og mangel på søvn var en av årsakene som ledet til eksplosjonen.

Søvnmangel utgjør også en stor risiko på våre egne veier hver dag. Vi regner med at søvnige sjåfører er årsaken i 20 - 30 % av alle trafikkulykker. Studier viser at mangel på søvn eller dårlig søvn også fører til ulykker og skader på jobb.

For lite søvn gjør deg dummere

Søvn spiller en viktig rolle for tenking og læring. Mangel på søvn går ut over de kognitive prosessene i hjernen. Det går ut over oppmerksomheten din, konsentrasjon og evnen til problemløsning – noe som gjør læring vanskeligere.

Søvn er også viktig for å huske det du har lært. Mens du sover lagrer hjernen det du har lært og erfart gjennom dagen.

Mangel på søvn gjør deg mindre tiltrekkende

Det er ikke uten grunn at vi har utrykket «skjønnhetssøvn». Mens du sover repareres og fornyes huden. I tillegg vil mangel på søvn øke produksjonen av stresshormonet kortisol, noe som fører til at kollagenet i huden brytes ned. Kollagen er proteinet som holder huden glatt og elastisk.

Studier viser at vi blir oppfattet som mindre attraktive om vi har sovet lite.

Studier viser at vi blir oppfattet som mindre attraktive om vi har sovet lite.

For lite søvn over tid kan gi alvorlige helseplager

Om du sover for lite over tid, kan det gjøre stor skade, og øker risikoen for hjertesykdom, høyt blodtrykk, slag, diabetes, svekket immunforsvar og depresjon.

Listen over alvorlige helseplager som følge av for lite søvn er lang og alvorlig.

For lite søvn kan gjøre deg overvektig

Lite søvn over tid øker produksjonen av kortisol, kroppens stresshormon. Kortisol påvirker blant annet lagring av fett på magen.

Forskere har også funnet en sammenheng mellom søvn og hormonene som regulerer appetitten. For lite søvn gjør at nivået av leptin, som signaliserer til hjernen at du er mett og demper appetitten, synker, mens ghrelin, som stimulerer sult, øker. I tillegg viser studier at underskudd på søvn gjør at du får lyst på mat med mye fett og sukker.

Vi tar dårligere valg når vi sover for lite

Søvnmangel påvirker vurderingsevnen din - hvordan du tolker omgivelsene dine og reagerer på situasjoner. Og ironisk nok, påvirker det særlig evnen din til å vurdere hva mangel på søvn gjør med deg. Så om du tror at du klarer deg med lite søvn, så tar du sannsynligvis feil.

Studier viser at folk som over tid ikke sover mer enn 6 timer, begynner å føle at de har vent seg til å sove lite og klarer seg med mindre søvn. Men tester viser at de får dårligere reaksjonstid og scorer dårligere på mentale tester. Vi mister etter hvert følelsen av hvordan det reduserer evnen vår til å fungere godt.

Så - hvor mye søvn trenger du egentlig?

Søvnbehovet varierer fra person til person. Det varier også betydelig i løpet av livet. Barn og ungdom trenger mer søvn enn voksne.

Søvneksperter har kommet fram til at en frisk voksen person trenger 7-9 timer søvn hver natt. 6-10 timer er innenfor normalen, men å sove mindre enn 6 eller mer enn 11 timer, er ikke å anbefale.

Noen sliter med å få sove. Her er noen tips som kan bedre nattesøvnen:

  • Legg deg og stå opp til omtrent samme tid hver dag (og ikke fall for fristelsen til å snu døgnet i helgene)
  • Ikke sitt foran PC eller mobilskjermer rett før leggetid. Det blå lyset fra skjermen hemmer produksjonen av søvnhormonet melatonin og gjør deg mer våken. Dessuten kan både spilling og jobbing føre til at hjernen bruker tid på å roe seg ned, slik at det tar lenger tid å få sove
  • Mosjon og dagslys hver dag - sørg for å få en times dagslys hver dag og vær aktiv i minst 30 minutter daglig
  • Soverommet bør være mørkt og kjølig
  • Spis litt, men ikke for mye kveldsmat, og unngå kaffe, te og cola de siste fire timene før sengetid
  • Slapp av og ro ned i tiden før du skal legge deg
  • Hvis du ikke har sovnet i løpet av en halv time skal du stå opp igjen. Sett deg i en stol, les litt, slapp av og legg deg igjen etter en halv times tid
  • Våkner du om natta, bør du ikke se på klokka. Å begynne å tenke på hvor kort du har sovet, og hvor få timer det er du til må stå opp kan stresse deg så du ikke får sove igjen
  • Snorker partneren din er det bedre å sove hver for seg enn å lide av kronisk søvnmangel…

Helt til slutt– en god huskeregel: Dersom du føler deg uthvilt på dagtid har du fått nok søvn i løpet av natten.