Er firmaet ditt på rett trinn i forsikringstrappen?

Er du en av dem som liker jobben din, men synes det er frustrerende og venskelig med forsikringer og kontrakter? Her er det hjelp å få. Enten du er maler, tømrer eller gulvlegger, er forsikring en viktig del av arbeidsdagen din. Men det kan være vanskelig å vite hvilke dekninger som er nødvendig for akkurat din bedrift. Ett tips er å ta det steg for steg. Ved å tenke på forsikring som en trapp, vil det være lettere å sikre at din bedrift alltid er riktig forsikret.

Trinn 1: Nystartet firma

Gratulerer, du har startet ditt eget firma! Kanskje er det bare deg selv, eller kanskje har du noen få ansatte. Her er det viktig at du har oversikt over hvilke forsikringer som trengs for å kunne ta dine første oppdrag. Byggebransjen er styrt av en standardavtale som stiller krav til hvordan din bedrift skal forsikres.

Du jobber nå også i en risikofylt bransje. Selv med fullt verneutstyr og gode sikkerhetsrutiner kan det skje ulykker. Sørg for at du og dine ansatte får kompensasjon hvis noe skulle skje.

Forsikringer du trenger

Bilde: Forsikringstrappen trinn 1

En vanlig risiko: Innbrudd i firmabilen

For de som er nye i bransjen fungerer bilen ofte som kontor, men dessverre er det vanlig å bryte seg inn i firmabiler. Husk at bilforsikringen kun dekker skadene som er forårsaket av innbruddet. Sørg for at du også får erstatning for verktøy og andre gjenstander som tyvene kan finne i bilen.

Kostnadseksempel: Det er vanlig med en kostnad på 30 000 - 50 000 kroner for det som blir stjålet.

Slik forsikrer du deg: Eiendeler og verktøy i bil

Trinn 2: Firmaet vokser

Firmaet vokser og større oppdrag kommer inn. Kanskje har du nå både kontor og lager, med maskiner, verktøy, datamaskiner og andre eiendeler. Det betyr at bedriften har en forsikringsplass som må forsikres, for eksempel ved innbrudd eller brann.

Jo flere oppdragsgivere, desto større er risikoen for å havne i en tvist. Sørg for at du får erstatning for advokat- og saksomkostninger dersom det skulle skje.

Forsikringer du har behov for

Forsikringstrappen trinn 2 - firmaet vokser

En vanlig risiko: Erstatningskrav

Se for deg scenarioet at arbeidet ditt har forårsaket sprekker i naboeiendommen og du plutselig får et erstatningskrav. Med riktig forsikring får du hjelp til å forhandle og undersøke skaden, og erstatning dersom det viser seg at du er erstatningsansvarlig.

Kostnadseksempel: Estimert kostnad 100 000 - 200 000 kroner.

Slik forsikrer du deg: Ansvarsforsikring som også inkluderer rettshjelp

Trinn 3: Veteranen i bransjen

Du er nå etablert i bransjen, og driver kanskje en totalentreprise med flere ansatte. I tillegg til flere biler og et større, eget lager, har selskapet investert i egne stillaser og lifter.

Kanskje har du nå rundt femten ansatte og har investert i avanserte verktøy og maskiner. Her kan det være greit å styrke forsikringsdekningen ytterligere. Skulle det brenne på lageret får du erstatning via din eiendomsforsikring, men kanskje du også ønsker erstatning for faste kostnader, lønn og tapt fortjeneste når arbeidet ligger nede? Det samme hvis noe uforutsett skjer på byggeplassen.

Her kan det være på tide å også legge til en forsikring som hjelper dine ansatte med å holde seg friske og dermed produktive.

Forsikringer vi anbefaler

Forsikringstrappen trinn 3 - veteranen i bransjen

En vanlig risiko: Slitasje

En av nøkkelpersonene i arbeidslaget ditt har vondt i skulderen. Den ansatte har hatt det vondt lenge i troen på at det går over av seg selv, og har ikke oppsøkt omsorg. Her kan en helseforsikring være forskjellen på lengre sykefravær og at den ansatte får riktig omsorg umiddelbart og kan komme raskt tilbake i jobb.

Kostnadseksempel: Den ansatte har en månedslønn på 30 000 kroner og er sykemeldt i en måned. Det koster selskapet rundt 17 000 kroner i sykepenger, pluss 37 000 kroner i faste kostnader, og 62 000 kroner for en eventuell erstatning. Ett års helseforsikring tilsvarer kostnaden for to sykedager.

Slik forsikrer du deg selv: Helseforsikring

Tips til deg i byggebransjen