Flått – en blodsugende irriterende liten krabat!

Du finner den langs kysten – så langt nord som til Nordland. Men den er spesielt plagsom i Agder-fylkene. Vi snakker om flåtten, en liten blodsuger i edderkoppfamilien som angriper mennesker og andre pattedyr.

Ikke kan den fly, og ikke er den så stor heller. Normalt blir den ikke mer enn 25 mm lang. Derimot trives den i tett vegetasjon hvor den sitter helt stille på planter på bakken og venter på å angripe dyr eller mennesker som passerer. Husdyr er sammen med hjort og rådyr de vanligste vertsdyrene for flåtten. Men den kan bytte vert flere ganger, og det er på denne måten at den sprer sykdom.

Kan spre sykdom

Flåtten kan blant annet overføre bakterien Borrelia til mennesker når den biter. Det er en bakterie som i verste fall kan gi lammelser, hjernehinnebetennelse og leddbetennelse. Heldigvis er det bare 20 – 25 % av norsk flått som er bærere av denne bakterien.

Vanligvis fører derfor flåttbitt bare til en rød hevelse. Men flått som biter seg fast i huden bør fjernes så fort som mulig. Grunnen er at faren for overføring av farlige bakterier øker når flåtten er festet til huden i mer enn 24 timer.

Hvordan unngå flått

Det viktigste du kan gjøre for å forebygge flåttbitt, er å dekke deg til med klær når du ferdes i tett vegetasjon der det er vanlig med flått. Et annet godt råd er bruk av myggstift og -spray på hud og klær før du går på tur i områder med mye flått. Og når du kommer tilbake fra tur er det en god idé å sjekke både deg selv og eventuelt turfølge.

Skulle du være så uheldig å få en flått som har bitt seg fast i huden, fjernes den enklest med en flåttpinsett.

Et flåttbitt kan gi en lokal infeksjon på bittstedet, men det kan du behandle med en sårsalve. Danner det seg derimot et ringformet utslett rundt bittet, bør du oppsøke lege. Det kan være et tegn på sykdommen Lyme borreliose som behandles med antibiotika.

Kjekk å ha med på tur

Lite førstehjelpskitt for behandling av småskader. Inneholder også flåttfjerner.

Pass på deg selv og familien

Gode personforsikringer er minst like viktig som å forsikre alle eiendeler. Hos kan du forsikre både voksne og barn ved ulykke, sykdom og dødsfall.​