Lyn og torden gjør skader for millioner

Lynnedslag gjør skader for millioner av kroner i norske hjem hvert år. I 2008 registrerte forsikringsselskapene 5100 boligbranner som følge av lynnedslag.

Heldigvis er det ikke vanlig at et bolighus blir direkte truffet av lyn. Det som derimot skjer ganske ofte er at overspenning fra lynnedslag i nærheten av huset kommer inn i bygningen via ledninger (strøm, telefon, TV-kabel eller antenne på taket). Det skal ikke mer til enn en spenningsstopp på ett sekund for at PC-er, flatskjermer og DVD-spillere skal bli ødelagt.

Den enkleste og billigste sikkerhetsforanstaltningen er å dra ut alle ledningene når det begynner å tordne. Problemet er at du ikke alltid er hjemme når dette skjer. Det sikreste er derfor å installere et overspenningsvern og en jordfeilbryter som automatisk slår av strømmen, sier Arne Lycke som er skadesjef i If.

Innboforsikringen dekker skader som følge av lynnedslag, men hvis du har mye elektronisk utstyr hjemme kan kostnadene likevel bli høye hvis for eksempel en gammel TV må erstattes med en helt ny.

- Tenk også på at det er viktig å kopiere de viktigste filene på PC-en. Familiebilder og annen viktig informasjon er ikke noe du får tilbake på forsikringen, sier Lycke.

Slik beskytter du hjemmet ditt i tordenvær:

  • Dra ut ledningene på alt elektronisk utstyr
  • Installer jordfeilbryter
  • Installer overspenningsvern. Det er en god måte å beskytte elektronisk utstyr i hjemmet og kan også brukes til å slå helt av apparater som står i ”stand-by”.
  • Kopier de viktigste datafilene og familiens digitale bilder