Hva bør du huske på under reisen

Bagasje på flyplasser

Pass godt på bagasjen på flyplassen, togstasjonen og lignende der det oppholder seg mange mennesker. Oppbevar dine verdisaker i lukket håndbagasje og ikke i innsjekket bagasje.

Under flyturen

Forebygg blodpropp ved å bevege deg mest mulig. Drikk vann og unngå kaffe og alkohol. Luften i flykabinen er oksygenfattig. Ta kontakt med lege før avreise dersom du er disponert for blodpropp, har hjerte- eller lungesykdom eller annen alvorlig sykdom. Elastiske kompresjonsstrømper som under flyturen er også et effektivt hjelpemiddel mot blodpropp og hjelper dessuten mot hevelse i beina.

Penger

Ikke ta med store kontantbeløp, bruk kredittkort mest mulig. Hvis mulig, benytt safe på hotellet for oppbevaring av penger og verdisaker. Dersom det ikke finnes safe, oppbevar pengene i låst skuff, skap o.l. Hvis ikke, bør du ta pengene med deg. Husk at hotellrommet også skal være låst. Gå ikke rundt med lommeboken i baklommen eller i ryggsekkens ytterlommer.

Verdigjenstander

Verdisaker du har med deg, og som ikke er i bruk skal du plassere under lås. Kostbare gjenstander kan det lønne seg å spesialforsikre da reiseforsikringen har en begrensning på 15 000 kroner samlet per skadetilfelle ved tap av/skade på verdigjenstander.

Leiebil i Europa

Vær oppmerksom på at reiseforsikringen ikke dekker ansvarsskade du pådrar deg som eier eller fører av motorkjøretøy. Vær derfor nøye med å sjekke at leiekontrakten inkluderer en god nok forsikring.

Trafikkulykke er omfattet av reiseforsikringen når det gjelder medisinske behandlingsutgifter og sykehusinnleggelse. Reiseforsikringens ulykkesforsikring omfatter også varig medisinsk invaliditet og dødsfall.

I Europa blir ikke føreren automatisk forsikret under ansvarsforsikringen i det enkelte land. De fleste land har lavere beløpsgrenser for personskadeerstatning, sammenliknet med Norge. Derfor er en solid ulykkesforsikring og forsikring som eventuelt dekker erversuførhet svært viktig. Denne problemstillingen gjelder også for deg som er moped- og MC-fører.

Parkeringstips

Når du skal parkere for natten, bruk i størst mulig grad bevoktet parkeringshus, eller f.eks. hotellets parkeringsområde i stedet for å parkere langs gaten eller på annet ubevoktet sted. Rasteplasser og parkeringsplasser er svært tyveriutsatte. Ved stopp på rasteplass, lås bilen selv om du bare oppholder deg noen meter unna.

Bagasje i bilen

Hvis du parkerer bilen for natten, ta med mest mulig inn på overnattingsstedet. Dersom dette er umulig, legg tingene dine i separat bagasjerom/låst skiboks.

Generelle tips

Unngå å spasere i "belastede" områder, ta heller taxi. Hold på vesken. Lommer bør alltid være lukket/kneppet. Kostbare eiendeler bør ikke bæres synlig. 

Mat og drikke

Kjøp vannflaske når du er på reise i land hvor du ikke er sikker på at vannet fra springen er rent. Frukt og grønnsaker bør vaskes før du spiser det. Spis kun godt stekt eller kokt mat og unngå rå fisk/rått kjøtt, selv om det kan være en lokal kulinarisk opplevelse. Vær oppmerksom på at isbiter oftes lages av det lokale springvannet.

På stranden

Pass på sakene dine når du ligger på stranden. Som regel er strendene fulle av mennesker, også tyver, og sakene dine forsvinner fort dersom ingen passer på dem. Ta bare med deg det du trenger for en dag på stranden. ​

Europeiske app

Last ned Europeiske App til mobilen, så har du alt du trenger av trygghet samlet på ett sted. I appen kan du hente ditt digitale reisekort, og blant annet få oversikt over nærmeste lege og sykehus som er godkjent av Europeiske.

Les mer om Europeiske app

  • Husk reiseforsikring

    Blir du syk på reisen som står vårt nettverk klart til å hjelpe deg. Helårs reiseforsikring dekker deg hver gang du går ut døra.

    Les mer om reiseforsikring