Smart pakking av bilen

Hvordan pakke bilen så sikkert som mulig? Hvor mye og hva kan jeg egentlig pakke i skiboksen? Tunge ting nederst og lette ting øverst er hovedregelen.

Husk at også små løse gjenstander blir fort tunge ved en bråbrems – bruk setelommer og hanskerom.

7 pakkeregler for korte eller lengre bilturer 

1. Pakk tunge gjenstander nederst og lette øverst

Legg det tunge så lavt og nærme bakseteryggen som mulig i bagasjerommet. Legg de letteste gjenstandene øverst, men bare opp til nakkestøttene.

2. Ikke overskrid bilens maksimale taklast eller maksimale totalvekt

Informasjon finner du i vognkortet. Husk at tung eller ustabil last kan endre bilens kjøreegenskaper dramatisk, spesielt i svinger.

3. Skiboks bør kun brukes til skiutstyr

Må du pakke andre gjenstander enn ski i skiboksen bør det kun være lette og myke ting som soveposer og klær. Ikke matvarer, mineralvann eller slalomstøvler. Bruk uansett lastestroppene for å holde innholdet på plass. Fyll ut med de myke gjenstandene mot veggene for å stabilisere.

4. Ikke ha løse gjenstander i kupeen eller på hattehyllen

Løse gjenstander som mobil, nettbrett eller vesker bør legges i hanskerommet, under setet eller pakkes ned. Ved bråstopp eller kollisjon kan disse bli prosjektiler med en kraft tilsvarende 25 ganger sin egen vekt bare ved 50 km/t. Det vil du unngå.

5. Store gjenstander plasseres og sikres i bagasjerommet

Har du gjenstander i bagasjerommet er det lurt å lukke igjen rullegardinen/dra opp gitteret mellom kupè og bagasjerom hvis du har det. Eventuelt bruk et pledd eller noe annet mykt for å dekke til mineralvannskasser, kurver og esker med løse gjenstander. Bruk gjerne også innebygde kroker der det finnes, for å hindre at tung last sklir inn i baksetet og ødelegger det.

6. Bruk godkjent takstativ hvis du transporterer større gjenstander på taket

Ha også gjerne med lastestropper i tilfelle impulskjøp av større ting.

7. Dyr må sikres i et eget transportbur eller i egen sele beregnet for transport av dyr i bil

Buret plasseres i bagasjerommet, frem mot ryggstøtte. Pass også på å feste buret.

Kilder: NAFTrygg TrafikkStatens vegvesen