Nybegynnerdrømmer

Her finner du en gjeng med inspirerende personer som har gjort drømmene sine til virkelighet da de ble pensjonister. Et bevis på at det aldri er for sent å bli nybegynner.

Sverre Jensen (80 år) og Turid Langaas Jensen (76 år)

Sverre gikk av med pensjon som 72-åring. Før den tid utforsket han livet som sjømann, før han valgte som generasjonen før han – å drive et anleggsfirma i Kongsberg. Turid har jobbet innen reiselivet, lokalavisa og læreryrket før hun pensjonerte seg som 68-åring. 

Endelig ble det tid til å være impulsiv og følge drømmen

Sverre hadde aldri glemt frihetsfølelsen han fikk på sjøen. Heller ikke landet av muligheter, USA, som han besøkte som ung mann. Etter flere år i reiseliv, sto det heller ikke på eventyrlysten til Turid. Begge ville tilbake til USA.

Med oppsparte midler og salg av en hytte var reisekassen klar. De skulle nå utforske det myteomspunnende landet!

Bilturen startet i Florida og gikk videre nordvestover langs den legendariske Route 66. Det ble rom for både de store turistattraksjonene og impulsive eventyr. Hele magien var at de hadde hele to og en halv måned til rådighet og kun én dato å forholde seg til: hjemreisen 5. mars. Dessuten reiste de utenom turistsesongen. Det føltes dermed som om hele landet lå for deres føtter, og de ble møtt av en ubeskrivelig gjestfrihet hvor enn de reiste. Utgiftene ble holdt nede ved overnatting på moteller og bruk av rabattkuponger fra velkomstsentere i hver delstat.

Og veien tilbake? Den gikk 5. mars via cruise fra California gjennom Panamakanalen og tilbake til Florida. Sverre fikk endelig være tilbake i amerikanske farvann.

– Det er viktig å komme seg over dørstokkmila og ikke bli sittende i sofaen. Å finne seg en hobby eller to, benytte tiden til noe av det man aldri fikk tid til før. Min kjæreste hobby er slektsforskning og nå skriver jeg en grendebok om hjemstedet i Kongsberg, sier Turid.

Om sommeren reiser Sverre og Turid fra havn til havn med båt og besøker kjente fra et langt liv på norske- og svenskekysten.

Begge er også fysisk aktive. Sverre sykler og trener tre ganger i uka på treningsstudio for å kunne opprettholde sin alpin-hobby, mens Turid går mye i naturen. I 80-årsgave ble Sverre utfordret til å stå alpint i Val d’Isère av døtre, svigersønner og barnebarn. Sverre takket ja og ble et aldri så lite fenomen i skibakken. Han fikk gratis heiskort fordi han var over 74 år! Det ble også rom for å besøke toppen av Grande Motte, 3600 m.o.h – 40 år etter første gang han var der.

Deres råd til andre nybakte pensjonister er å hoppe ut i nye eventyr, uten å tenke for mye på det.

- Ikke planlegg for mye, våg å følge lysten nå som du endelig har tid, sier Sverre.

Gunilla Lindholm (71 år)

Som fersk pensjonist oppdaget Gunilla boksingen, og ble med i en boksegruppe. Med på kjøpet fikk hun en helt ny vennegjeng. Når jeg gikk av med pensjon, merket jeg behovet for å prøve noe nytt, forteller Gunilla. Jeg jobbet som førskolelærer de siste 25 årene, hvorav de siste fem årene var med flyktninger.

Jeg trivdes veldig bra, men mot slutten hadde jeg ikke lenger de samme kreftene

Når jeg pensjonerte meg i en alder av 66, ville jeg veldig gjerne studere og gjøre alt det jeg ikke hadde rukket å gjøre ennå. Så jeg hoppet på en masse kurs på Senioruniversitetet: filosofi, idéhistorie og astronomi. Fantastisk gøy!

Så en dag gikk jeg forbi en bokseklubb og ble umiddelbart inspirert. Jeg ringte til det svenske Bokseforbundet og de tipset om en nystartet gruppe for pensjonister. Slik fant jeg De grå panterne. I begynnelsen var vi en gjeng på 12 personer, både kvinner og menn, som trente sammen. Men ryktet spredte seg raskt og i dag er vi nærmere 40 pantere.

Jeg trener to økter på to timer i uka. Det blir mye fysisk trening og balanseøvelser, men fremfor alt trening i koordinasjon og strategisk tenkning. Boksing er litt som sjakk, man må hele tiden tenke på neste trekk. Det var vanskelig å bli svett tidligere når jeg tok andre treningstimer, men når jeg bokser blir jeg så svett at håret klistrer seg fast. Jeg trodde ikke jeg hadde noe aggresjon, men jeg tok tydeligvis feil. Det er helt nydelig å slå på sekker og få ut alt!

En fin ting med boksingen er samholdet i gruppen. Vi pleier alltid å drikke kaffe etter treningen – vårt stamsted er et konditori i nærheten av bokseklubben. Det er fantastisk å ha blitt kjent med disse menneskene, vi opplever så mye gøy sammen! Et høydepunkt for gruppen var da vi i fjor høst dro til USA for å trene på den legendariske Gleason’s Bokseklubb i Brooklyn. Der har alt fra Ingemar Johansson til Floyd Patterson trent.

Etter at jeg ble pensjonist har jeg tenkt mye på hvor viktig det er å ha venner. Utover alle gamle venner, har jeg via boksingen nå plutselig fått en tilstrømning av nye mennesker i livet mitt. Det er utrolig verdifullt.

Rolf Bergqvist (68 år)

Selv om Rolf har holdt på med idrett i hele sitt liv, er han nå nybegynner igjen – denne gangen i kitesurfing. Rolf har jobbet som entreprenør siden 90-tallet, de siste årene som konsulent for et stort byggefirma.

Nå har jeg gått av med pensjon, men har ikke helt lagt forretningene på hylla

– Jeg er nemlig med som deleier i et lokalt ølbryggeri. Det er et morsomt prosjekt som jeg og noen venner startet for noen år siden.

Idrett i ulike former har alltid vært tilstede i livet mitt. Jeg har gjort det meste: gått på ski, kjørt bil på bane og drevet med ulike typer vannsport. Så det å begynne med kitesurfing er egentlig helt i tråd med det jeg har gjort tidligere. Likevel er jeg nybegynner på akkurat dette, noe som føles spennende.

Det som er ekstra morsomt med akkurat kitesurfing, er at min 28-årige datter Michaela også skal begynne med dette. Vi hadde begge tenkt på det på hver vår kant, og nå ser det ut til at vi kommer til å surfe en del sammen.

Det virker som om kitesurferne har et bra miljø, og det er en sport som har en relativt kort lærefase, spesielt hvis du har surfet litt tidligere. Dessuten er det et perfekt påskudd for å dra til utlandet! Jeg har meldt meg på et kurs i Marokko nå i vinter, og planlegger å reise til Costa Rica og Cuba etterhvert.

Jeg har alltid syntes at det har vært morsomt å drive med sport og å reise, så å kombinere de to aktivitetene er perfekt for meg. Neste uke bærer det av gårde til Hokkaido i Japan for å gå på ski. Senere er det endelig debut for kitesurfingen.

Et aktivt liv som pensjonist

Nå har du sjansen til å fordype deg i hobbyen din. Eller kanskje prøve noe nytt? Her har vi samlet noen tips og ideer som kan hjelpe deg på vei.

Godt voksen - for deg over 60

En forsikring som gir deg både økonomisk hjelp og medisinsk rådgivning, dersom du skulle bli alvorlig syk eller skadet.

Husk reiseforsikring

Blir du syk på reisen som står vårt nettverk klart til å hjelpe deg. Helårs reiseforsikring dekker deg hver gang du går ut døra.