Syk baby - når bør du ringe legen?

Når småbarn er syke kan det være vanskelig å finne ut hvor syke de er, og om det er behov for lege. Her er ekspertenes beste råd når du skal vurdere hvor sykt barnet er.
Ta med lesesaker eller leker når dere skal til legen, så går tiden på venterommet litt raskere.

- Spesielt vanskelig kan det være å vurdere almenntilstanden for barn under ett år. Også for eldre barn kan det være vanskelig hvis du er uten medisinsk bakgrunn. Ved minste tvil må du ringe lege, og det gjelder spesielt for barn under 12 måneder, sier Ifs barnelege, Atle Hovd.

Ifs ansvarlig for barneforsikring, Malin Diesen-Kvamme har kjent på tvilen når datteren Julia på 13 måneder har hatt symptomer på sykdom.

- Jeg holdt på å ringe legen fordi jeg trodde årets første myggstikk var vannkopper, men jeg har også opplevd at det jeg trodde var en forkjølelse da jeg tok henne med til legen, endte opp med en kveld på sykehuset. Etter det lærte jeg at jeg heller ringer en gang for mye enn en gang for lite, sier Diesen-Kvamme.

Her er småbarnsfamiliens førstehjelpstips.

Sonja Magnerud, sykepleier hos Helsetelefonen.

Sykepleier Sonja Magnerud jobber for Helsetelefonen. Det er et gratis tilbud som alle Ifs kunder med personforsikring kan benytte seg av. Her sitter kompetente sykepleiere klar for å svare på If-kundenes helsespørsmål.

- Når foreldre ringer og sier at barnet har feber eller at de føler seg utrygge, sier jeg nesten alltid at de skal ta med barnet til legen for å finne årsaken. Dette til tross for at de hyppigste tilstandene gjerne er helt ufarlige virusinfeksjoner, men vi vet aldri sikkert.

Det er noen generelle råd som kan hjelpe deg å vurdere hvor sykt barnet er. Samtidig er det viktig å huske på at dette ikke er noen fasit. Det kan imidlertid være en pekepinn på om lege er nødvendig.

Dette må småbarnsfamiliene ha i medisinskapet

Oppkast og diare

Kommer det urin i bleien? Er slimhinnen i munnen tørr? Små barn blir langt lettere dehydrerte enn voksne. Derfor er det viktig å følge ekstra nøye med når småbarn er plaget med diare. I verste fall kan de bli dehydrerte etter et døgn. Spesielt alvorlig er det om den lille ikke vil drikke og almenntilstanden er dårlig. Innsunkne øyer, gråtone i huden og mørk urin er blant symptomene på dehydrering.

Feber

Moderat feber trenger ikke være farlig hos små barn. Deres temperaturregulering er nemlig mer ustabilt enn hos voksne. Samtidig er heller ikke fravær av feber nødvendigvis tegn på at barnet er friskt. Når febernedsettende medisiner ikke hjelper bør lege kontaktes. Er barnet dårlig selv etter at feberen har gått ned må også lege kontaktes. Husk også at febernedsettende faktisk kan skjule en underliggende og alvorlig sykdom.

Dårlig almenntilstand

Hvis du ikke får kontakt med barnet, for eksempel at trøst ved gråt ikke hjelper, eller at barnet ikke reagerer på kos eller småprat, er det et dårlig tegn. Er den lille fraværende, slapp, har liten matlyst og/eller lavt aktivitetsnivå er dette tegn på dårlig almenntilstand. I slike situasjoner må lege kontaktes. Husk at feber ikke er noe godt mål for hvor sykt et barn er!

Pustebesvær

Hvis barn puster fort og anstrengt bør lege kontaktes. Et vanlig spedbarn i «hvilemodus» puster cirka 40 ganger i minuttet. Er barnet ett år ligger pustefrekvensen på rundt 30. Øker dette mye, er det ofte et tegn på at noe ikke er som det skal. Symptomer som tyder på at barnet sliter med å puste kan være såkalte «inndragninger», at huden trekker seg inn mellom ribbena. Også hud i halsgropen som trekke inn ved pust, er tegn på at den lille anstrenger seg for å puste. Kontakt lege.

Smerter ved urinering

Dersom barnet har feber og smerter når det tisser, eller om det tisser veldig ofte, bør også lege konsulteres. Barn og urinveier er alltid skummelt, spesielt hos de yngste med uferdige nyrer.

Langvarig hoste

Hoste er en refleks hvor kroppen forsøker å fjerne fremmede elementer fra luftveiene. Dersom det kommer fremmedelementer som støv, fremmedlegemer, slim og puss i luftveiene, eller slimhinnen blir betent, så utløser dette hoste. Ved hoste og nedsatt allmenntilstand så ta kontakt med lege. Spesielt ved langvarig og kraftig hoste bør barnet undersøkes, blant annet for kikhoste.

Utslett

Har barnet utslett og nedsatt almenntilstand bør lege kontaktes. Husk at rødhet i huden kan være blødninger, ikke utslett. Det kan du lett undersøke ved å presse et glass ned mot det røde området. Forsvinner rødheten inni området er det utslett. Er det fortsatt rødt kan det tyde på blødninger under huden. Da må lege oppsøkes.

Nakke og ryggstivhet

Nakkestivhet er i medisinsk forstand noe annet enn stiv nakke. Ved nakkestivhet greier ikke den lille å bøye nakken. Ryggstivhet kan også sjekkes. Greier den lille å bøye seg forover? Ved begge disse tilstandene skal lege kontaktes. Dette kan være symptomer på hjernehinnebetennelse.

Hvorfor barneforsikring

En god barneforsikring supplerer offentlige støtteordninger, og gir økonomisk trygghet for hele familien.

Forsikre det viktigste du har

Barneforsikring

En barneforsikring gir deg og barnet økonomisk hjelp til å takle hverdagen hvis noe uforutsett skulle skje.

Les mer om barneforsikring