Førstehjelp

Hvis ulykken er ute

Et barn skal ha skrubbsår, men hvis de større skadene inntreffer er det viktig å vite hvordan du skal reagere.

Sjekk barneforsikring

Småskader

Mindre skader som skrubbsår og små kuler blir raskt bedre med en voksen eller storesøster som trøster, og sjekker at det ikke er noen fare på ferde. Forsøk også Helsetelefonen på 02401 hvis du har personforsikringer hos oss. Her kan du raskt og enkelt få råd og informasjon om sykdom og helse fra erfarne sykepleiere – døgnet rundt. Ved brudd eller mer alvorlige ulykker og sykdomstilfeller, kontakt legevakten.

Et hett tips er å ha alltid en frysepose med erter i fryseren. Hvis uhellet er ute er den passelig kald, former seg etter kroppen og gir rask lindring. Spesielt aktuelt ved forstuinger, kuler i panna eller andre hevelser.

Åpne sår

Barn skal utforske og få skrubbsår og det kan man fint behandle selv. Det viktigste er å rense såret så raskt som mulig.

  • Vask såret med sårerensemiddel pyrisept eller mild såpe og dekk det til med ren bandasje eller porøst plaster.
  • Det er viktig å være renslig når såret renses for å unngå bakterier på det skadede området.

Dersom det er snakk om større blødninger, stanser man blødningen ved å legge direkte trykk på såret. Legg på trykkbandasje, eventuelt et rent tøystykke og hold det blødende området høyere enn resten av kroppen. Hvis barnet har mistet mye blod og gir tegn til å miste bevisstheten, kontakt ambulanse og legg barnet i stabilt sideleie, - pass på at luftveiene holdes frie.

Dra til sykehuset, legevakt eller ring 113 hvis du er usikker på tilstanden.

Dypere kutt som spriker eller hvor det er vanskelig å stoppe blødningen, bør sys av lege i løpet av noen timer. Går det for lang tid øker risikoen for infeksjon og stygge arr.

Brannskader

Når barnet har brent seg må du reagere raskt for å begrense virkningen av varmen på huden. Stans forbrenningen ved å kjøle ned brannskaden. Det er viktig å tenke på at nedkjølingen ikke må være så kraftig at det oppstår frostskade i tillegg – ikke bruk is eller iskaldt vann. Mange kjøler ned for mye. En alvorlig forbrenning trenger umiddelbar sykehusbehandling for å begrense ytterligere skader.

Også små brannskader kan gjøre veldig vondt. Hvis brannsåret sitter på et følsomt sted, for eksempel i ansiktet, eller hvis det blir blemmer og skaden er større enn barnets håndflate, bør du ringe legevakten eller kontakte sykehuset. Hvis huden bare er «solbrent-rød» skulle det ikke være nødvendig med legekontakt.

Akutt sykdom

Ved akutt sykdom og ulykkestilfeller der barnet viser tegn på nedsatt allmenntilstand, skal du alltid ringe 113 eller oppsøke sykehus. Det samme gjelder hvis barnet ditt viser tegn på akutt forgiftning.

Tegn på nedsatt bevissthet

Hvis barnet har besvimt, virker uvanlig trett eller klager på hodepine, svimmelhet eller kvalme skal du også ta kontakt med sykehus eller ringe 113.

Dersom du finner barnet ditt bevisstløst, kan det være nødvendig å starte hjerte-lungeredning.

Hjerte - lungeredning

Slik gjør du det

Barn (1 år og oppover) – spedbarn (0-1 år)