Dette må småbarnsfamiliene ha i medisinskapet

Det er ofte når uhellet er ute du innser at førstehjelpsskrinet har viktige mangler. Sammen med barnelegen til If, forteller If-Malin deg hva en småbarnsfamilie bør ha tilgjengelig.

- Den vanligste skaden babyer og små barn er utsatt for er brann- og etseskader. Alle med små barn bør derfor ha branngele eller lignende tilgjengelig. Det utgjør en forskjell dersom uhellet er ute, sier Ifs barnelege Atle Hovd.

Ifølge Folkehelseinstituttet siste rapport «Skadebildet i Norge» fra 2014 skjer faktisk så mange som 26 prosent av alle brann- og etseskader i den bittelille gruppen små barn mellom 0 og 4 år. Huden til de minste er langt tynnere enn huden til voksne. Det betyr også at barn kan få forbrenningsskader av en småvarm kopp med kaffe som velter.

Malin Diesen-Kvamme er ansvarlig i If for barneforsikring. Hun er også mamma til Julia på 1 år.

Pass på at førstehjelpsskrinet alltid er fylt, så du kan hjelpe barna når de blir syke.

- Ved mindre alvorlige sykdommer og skader kan det være en stor trygghet å snakke med noen som har kompetanse. Som førstegangsforeldre er alt veldig nytt, og selv høy feber kan skape usikkerhet. Etter at jeg fikk barn har jeg ringt Helsetelefonen til If flere ganger, med spørsmål på alt fra forkjølelse til høy feber og utslett. Hver gang har jeg fått gode råd og tips til hva jeg kan gjøre for Julia, og anbefalinger om vi burde ta henne til legen eller avvente og se an situasjonen, forteller Malin.

Helsetelefonen er et gratis tilbud som alle Ifs kunder med personforsikring kan benytte seg av. Her sitter kompetente sykepleiere klar for å svare på If-kundenes helsespørsmål.

Hun legger også spøkefullt til at det berømte plastertrikset ofte fungerer når de minste barna har slått seg.

- Det er lurt å ha plaster med barnas favorittfigur tilgjengelig. Kommer dette på plass hjelper det mot det meste av «vondter», sier hun.

Det finnes flere reseptfrie medisiner som er spesialtilpasset de yngste. Likevel er det en kjensgjerning at noen foreldre knekker en voksentablett når barnet trenger smertestillende. Det er helt ok ifølge barnelegen.

- En tablett på 500mg kan lett deles i to. Da passer den fint til et barn på 12 til 18 kg eller tre-fire år. Den kan for eksempel knuses og blandes med litt syltetøy. Deling av en paracet i fire til enda mindre barn går nok også, men blir fort litt mer krevende. Uansett er det enklest med mikstur eller stikkpiller til små barn, forklarer Atle Hovd.

Her er barnelege Atle Hovd og Malin Diesen-Kvammes beste tips for hva du bør ha i førstehjelpsskapet:

Malin Diesen-Kvamme, ansvarlig for barneforsikring i If

Dette må du ha i førstehjelpsskrinet

Paracetamol for barn (smertestillende, feberreduserende)

Ibuprofen for barn (smertestillende, feberreduserende og irritasjonsdempende)

Bakteriedrepende krem som bacymicin, brulidin eller pyrisept

Lidokain-salve (smertelindring ved insektbitt og mindre brannskader)

Brann-gel eller brannsalve

Kløestillende salve (Eurax)

Termometer

Reseptfri allergimedisin (hjelper om du har fått kløe eller stikk)

Kullmikstur (Kull binder legemidler og giftstoffer i kroppen. Ved mistanke om forgiftning må allikevel Giftinformasjonen eller lege kontaktes før dette gis)

Bandasje, også gjerne noen elastiske typer

Plaster

Plastertape

Saks og pinsett

Flåttfjerner

Sårvaskservietter (enklere sårrensing enn alternativet klorhexidin)

Øyeskyllevann og eventuelt øyeskylleglass

PS! Husk å pakke med deg eller kjøp et lite ekstra reiseapotek for ferieturen!

Her er småbarnsfamiliens viktigste førstehjelpstips!