Vær tilstede med barna

I sommer fylles strendene opp av familier som nyter lange sommerdager ved vannet, og mange små tar sine første svømmetak. Det er flott at barna får oppleve gleden av å bade, at de er aktive og lærer seg å bli trygge i vannet, men da er det også viktig at foreldre er ekstra observante.

– At barn leker i vannet er kjempepositivt! Invester tid med barna ute i vannet og sørg for at de så tidlig som mulig blir svømmedyktige. Da er det mye mindre risiko for at farlige situasjoner oppstår, sier Henrik Litland, fagansvarlig for redningsdykkertjenesten i Oslo brann- og redningsetat.

Litland understreker at det ikke er mange sekunder uoppmerksomhet som skal til før en potensiell farlig situasjon kan oppstå.

– Legg vekk mobilen og nettbrettet, og følg med på barna når de bader, oppfordrer han.

Vær tydelig – gjør avtaler

– Barna må selvfølgelig få lov til å leke i vannet, men du er nødt til og ha oversikt. I tillegg må du være tydelig. Selv om barna selv insisterer på at de kan svømme, er det ikke nødvendigvis slik at svømmeferdighetene er gode nok til at de kan klare seg uten flyteplagg. Det er det du som er voksen som må avgjøre, sier Litland.

For når mange barn bader sammen, kan det være uklart hvem av de voksne som faktisk følger med på barna. Det er viktig at foreldre er nøye med å avtale hvem som følger med når, slik at du alltid er sikker på at barna blir passet på.

Utforsk også badeområdet sammen med barna. Sjekk dybden i vannet før du hopper og stuper, og få oversikt over glatte steiner og fliser.

– Se på meg da, mamma

If oppfordrer foreldre til å kose deg sammen med barna i sommer, og være mer opptatt av å oppleve de gode stundene enn og dokumentere dem på sosiale medier. Det gir foreldre god oversikt og trygget for at både små og store har det bra.

– Sosiale medier har blitt en naturlig del av fritiden vår, så vi forstår godt at foreldre har lyst til å dele hyggelige ferieopplevelser med venner på Facebook og Snapchat. Men man må ikke glemme å leve i nuet og virkelig oppleve de herlige øyeblikkene. Og husk at mangel på fokus kan gjøre at du ikke får med deg eventuelle risikofylte situasjoner, sier Jon Berge i If.

Logg av – for barnas skyld

Men det er ikke bare på stranden eller ved bassengkanten det er viktig å være oppmerksom i sommer. En fersk undersøkelse fra USA viser nemlig at barn bekymrer seg dobbelt så mye om foreldrenes mobilbruk enn omvendt. Barna ønsker å prate med foreldrene sine uten og måtte konkurrere med mor eller fars mobiltelefon.

– De får ikke kontakt med foreldrene, de blir avvist og må vente. De føler at foreldrene synes det er viktigere å holde på med telefonen, noe som faktisk kan føre til at barna mistrives i samvær med mor og far, forteller barnepsykolog Tore Willy Mørch til TV2.

Selv om foreldre ønsker å fange ferieminnene på mobilen, kan det være lurt å prøve og bruke litt mindre tid på mobilen, og være tilstede i de etterlengtede sommerukene.

Hvorfor barneforsikring

En god barneforsikring supplerer offentlige støtteordninger, og gir økonomisk trygghet for hele familien.

Forsikre det viktigste du har

Å reise med små

Ferien trenger ikke bli et mareritt. Med enkle tips og triks blir både små og store fornøyde på tur.

Sett poden i feriemodus

Hvis ulykken er ute

Statistikken viser at de fleste skader og ulykker skjer i hjemmet, også for barn. Vær føre var, og sett deg inn i hva du skal gjøre hvis ulykken skjer. 

Les mer om førstehjelp