Kastet all ris, mel og pasta

Sofia Hovden (3 1/2) elsker å lage all slags mat på lekekomfyren. På det virkelige kjøkkenet må mamma telle karbohydrater og passe nøye på hva Sofia får i seg. Det er livsviktig.
Rommet til Sofia Hovden har sin egen kjøkkenkrok. Der blir de deiligste retter tryllet fram fra komfyren.

Sofia fikk diagnosen diabetes type 1 for noen måneder siden. Hverdagen hjemme og i barnehagen er blitt en helt annen enn før innleggelsen på sykehuset.

- Sofia har spurt meg mange ganger: «Hvorfor må jeg sette sprøyte?» Jeg har svart at vi må hjelpe kroppen. Sofia har begynt å godta forklaringen, sier Malene Hovden (23) fra Fredrikstad.

Får hjelp i barnehagen

- Når jeg går rundt i matbutikkene, ser jeg ikke produkter i hyllene, men karbohydrater. Nesten hele tiden regner hodet mitt automatisk alle matvarer om til karbohydrater, ler Malene.

Selv om hun ser det humoristiske i det, er situasjonen alvorlig nok. Sofia må måle blodsukkeret og ta insulinsprøyter flere ganger om dagen for å holde nivået stabilt. Også de voksne i barnehagen må hjelpe til.

- De andre barna vet at jeg må få sprøyte av og til, forklarer Sofia, som tross sin unge alder vet imponerende mye om hva insulin er og hva diabetes innebærer.

- Hvor skal jeg sette insulinpennen på deg nå, Sofia? spør mamma.

Sofia trekker genseren opp på magen og peker. Selv om sykdommen er ganske ny for henne, har hun gjort dette mange ganger før.

Den lilla jenta er tapper, og sier hun ikke gruer seg til stikket fra insulinpennen. Likevel, i en brøkdel av et sekund, strammer det seg litt rundt øynene hennes, før hun igjen slapper av. Enda en av dagens mange doser med insulin er satt.

Raskt med barneforsikring

De siste månedene har vært fylt med dramatikk, massevis av læring om sykdommen og en hverdagskabal som har måttet bli lagt på andre måter enn før.

- Jeg er veldig glad for at vi hadde barneforsikring i If da dette skjedde, for ellers ville vi ikke hatt penger til å takle alt. Det tok lang tid å få støtte fra NAV og gå gjennom den offentlige kverna, mens pengene fra If kom raskt, sier Malene.

- Det koster litt i måneden å ha barneforsikring, men det er det virkelig verdt, sier hun. -Med støtten fra forsikringen var det mulig for meg å være hjemme med Sofia uten å være avhengig av vedtak om pleiepenger fra NAV. Det var godt å slippe økonomiske bekymringer på toppen i en periode hvor jeg naturlig nok bekymret meg mye for Sofia.

Les mer: Derfor er barneforsikring et ekstra sikkerhetsnett

Les mer om If sin barneforsikring

I det daglige må Malene føre logg over karbohydrater og insulin. Det tar rundt et år før situasjonen blir stabil, og det er viktig å finne ut av hvordan Sofia reagerer på ulik mat og aktiviteter. Målet er å holde blodsukkeret så stabilt som mulig.

Da Sofia ble dårlig, skikkelig dårlig, hadde kroppen gitt forhåndsvarsler noen dager.

Ingen tvil om at Malene og Sofia Hovden er glade i rosa! Diabetesen til Sofia gjør at hverdagen har blitt veldig annerledes enn den var bare noen måneder tilbake.

Til sykehus i ambulanse

- Hun drakk mye, og tisset ofte. En kveld bestemor passet henne, begynte hun å bli slapp og svimmel. Da bar det rett til legevakten. Som mammaer flest hadde jeg googlet symptomene hennes på nettet, og jeg sa at jeg trodde det var diabetes, forteller Malene.

På toppen av det hele hadde Sofia fått syreforgiftning og et kritisk høyt blodsukkernivå, som gjorde at hun måtte fraktes i ambulanse til sykehus. For å stabilisere Sofia, fikk hun insulin intravenøst og fikk ikke spise og drikke på et døgn.

Da Sofia og Malene kom hjem igjen fra sykehuset etter noen dager, kastet Malene alt de hadde hjemme av pasta, ris og hvitt mel. Karbohydratbomber.

Angelica (12) måtte kjempe for livet

Huden til Sara (1) gikk i oppløsning

Lært mye om diabetes

- Den første barnebursdagen var veldig tung. Alle de andre kunne spise og drikke hva de ville. Det kunne ikke Sofia. Heldigvis er hun veldig glad i vann, sier Malene.

Hverdagen kan være tøff til tider. Malene har ringt sykehuset mange ganger for å be om råd.

- Men jeg har lært meg veldig mye om diabetes, da, sier hun.

Snart skal lille Sofia begynne med insulinpumpe. Den må hun bære på kroppen de fleste av døgnets timer. Insulinnivået i kroppen til Sofia blir målt nærmest hele tiden, og pumpa gir insulin gjennom en kanyle.

Dagliglivet blir litt lettere, men diabetes har Sofia så lenge hun lever.

Hvorfor barneforsikring

En god barneforsikring supplerer offentlige støtteordninger, og gir økonomisk trygghet for hele familien.

Forsikre det viktigste du har

Barneforsikring

En barneforsikring gir deg og barnet økonomisk hjelp til å takle hverdagen hvis noe uforutsett skulle skje.

Les mer om barneforsikring