Huden til lille Sara (1) gikk i oppløsning

Sara Austad svevde mellom liv og død i to uker. Årsak: Kokende vann og to små brennkopper.
Sara Amelia Haji Austad (16 måneder) fikk alvorlige komplikasjoner etter å ha fått varm kyllingsuppe over seg. I dagevis kjempet legene og kirurgene for redde livet hennes.

Alt ligger an til en vakker høstdag i Moss. Været inviterer til uteaktiviteter, men sola må varme litt mer først. Klokka passerer halv ni, og det er fremdeles daff søndag innendørs, en slik en hvor dagen starter i joggebukse eller pysj. Helene Austad (29) er på kjøkkenet, og har satt en kjele med vann til oppvarming på komfyren. Rundt beina til mamma svinser datteren Sara på 15 måneder.

Minuttene teller

Noen sekunder med uoppmerksomhet er nok. Mamma hører et skrik, og ser Sara ligge i en brennhet dam på gulvet. Ved siden av ligger kasserollen, tom. Lille Sara har åpenbart grepet tak i hanken i et ubevoktet øyeblikk, og fått det varme innholdet over seg.

- Jeg vrenger klærne av Sara og holder henne under rennende vann med den ene armen, samtidig som jeg ringer jeg etter ambulanse med den andre, forteller Helene.

- Jeg ser at huden på høyre arm og deler av overkroppen bare er klumper, sier hun.

Heldigvis er legevakten rett i nærheten, og foreldreparet velger å kjøre Sara dit selv. Der må mamma sitte én time i dusjen med Sara. Legene slår fast at Sara har første- og andregrads skåldingsskader, og bilturen fortsetter i stor fart på E6 med egen bil. Det er raskere enn å vente på ambulanse.

På sykehuset i Sarpsborg blir jenta langt i narkose, og hudrestene på de skadde områdene blir forsiktig skrapt av med skalpell.

- Mens vi er på sykehuset tenker jeg med gru på hvordan Sara vil se ut etterpå. At hun vil få arr mange steder på kroppen, arr hun vil beholde livet ut, sier pappa Hoji Hussein Haji (30).

Mister hud på kroppen

Både mamma og pappa trekker et lettelsens sukk når legene forteller at de tror huden til Sara vil få minimalt med merker. Det er utrolig hvordan kroppen til et lite barn klarer å reparere seg selv.

Etter to døgn på sykehus forbereder familien seg på å dra hjem.

Her kunne historien sluttet lykkelig, men det er nå den virkelige dramatikken begynner.

- Sola er i ferd med å stå opp. Jeg skal stelle sårene til Sara. Hun er sløv og ynker seg, sier Helene.

Foreldrene og legene oppdager at på motsatt side av brannskaden på brystet er store deler av huden hennes er borte. Det samme på armen som ikke har skåldingsskader. Og all hud på ryggen er borte.

På sykehuset blir det slått full alarm. Et virrvarr av stemmer, hvite frakker og sykehusfolk løpende i hvite sandaler. Helene klarer ikke å få med seg alt.

Les mer: Angelica måtte kjempe for livet

Lagt i kunstig koma

Mamma Helene og pappa Hussein venter på et sparsomt møblert rom i nesten tre timer. Stillhet, fortvilelse, gråt. De skjønner at situasjonen er alvorlig.

Etterhvert får de beskjed fra legene og kirurgene som har vært i sving på operasjonsstua:

- Kan dere komme opp? Vi må snakke sammen.

Tilstanden til Sara er kritisk. Da hun fikk varmt vann over seg, hadde hun samtidig to små brennkopper. Egentlig ganske uskyldig. Brennkoppene har hun fått antibiotika mot i en uke. Uheldige omstendigheter gjør nå at kroppen hennes blir angrepet av et skummelt skåldingsvirus som har spredt seg via koppene. Viruset gjør at huden nærmest går i oppløsning og blir ødelagt, kroppsdel for kroppsdel.

Kroppstemperaturen til Sara er helt nede i 32 grader.

- Jeg spør legene om jenta mi vil overleve? De har ingen svar. Situasjonen er kritisk, og vi får vite at Sara er lagt i kunstig koma, forteller Helene.

Samtidig med at datteren deres mister mye av huden på overkroppen, i ansiktet og på beina, begynner mange av kroppens livsviktige organer å svikte.

Helene Austad (29), Sara Austad (16 måneder) og Hoji Hussein Haji (30) opplevde marerittaktige dager.

I ambulansefly til Bergen

Legene på Sykehuset Østfold Kalnes i Sarpsborg innser at den vanskelige oppgaven med å redde livet til den lille jenta må overlates til andre. Hvilket sykehus og hvilke medisinske eksperter i Norge kan takle den nye, vanskelige situasjonen? Hvor finnes det utstyr som kan ta best vare på Sara?

- Helene og jeg tenker at vi aldri kommer til å få se datteren vår i live, sier Haji.

Nå skjer ting raskt. Ambulanse med blålys i høy hastighet på E6. Kort stopp på Ullevål sykehus i Oslo. Så videre - fort, fort til Gardermoen. Ambulansefly som venter med motoren i gang. Over fjellene til Bergen og brannskadeavdelingen på Haukeland universitetssykehus.

Dagene i Bergen er dramatiske. Sara fortsetter å miste hud mens hun ligger i koma og er pakket inn i bandasjer som en mumie: Nesten all hud i ansiktet forsvinner, det samme med håndflatene, fingrene og tærne.

- Bak bandasjene ser vi bare øyne, nese og munn, og det lille vi ser, er bare rødt og blemmete, sier Helene.

Derfor er barneforsikring et ekstra sikkerhetsnett

«Har dere barneforsikring?»

Mammaen og pappaen til Sara er slitne og overtrøtte. Mens mamma Helene hylgriner igjen og igjen på sykehusgangen, holder pappa Haji følelsene inni seg. I Kurdistan, der han har vokst opp, er det ikke vanlig at menn gråter mens andre kan se. De to foreldrene har ikke lagt hodet på puta på to døgn. Legene gir dem medikamenter så de klarer å sove.

- Jeg kan ikke fullrose legene, kirurgene og sykepleierne på Haukeland nok. De brydde seg om oss som foreldre og skjønte hvordan vi hadde det. Alle tok seg god tid til å snakke med oss, gjerne lenge av gangen, sier Helene rørt.

Dagene går, tilstanden til Sara er fremdeles ustabil og kritisk.

- Vi har tatt inn på hotell. Det er dyrt i lengden, og pengene våre begynner å renne ut. Heldigvis spør sosialkuratoren på Haukeland om vi har barneforsikring, for den kan hjelpe til med det økonomiske i situasjoner som dette, sier Helene.

Bare noen måneder før har Saras bestemor kjøpt barneforsikring på barnebarnet Sara hos If, og hjelpen er bare en telefon unna. Ekstrabelastningen med hotellutgifter for begge foreldrene er en av de tingene som Ifs barneforsikring bidrar med når noe alvorlig skjer.

- Og det er superfint å ha bare én person å forholde seg til hos If mens det hele står på. Vi får et eget telefonnummer vi kan ringe dersom vi lurer på noe, og får svar på mange spørsmål, ikke bare om det økonomiske. Kontaktpersonen vår gir oss også veiledning om hva som skjer på sykehuset, sier Helene.

Les mer: Fortvilte foreldre ringer Marit

Hva med huden?

Etter sju dager på Haukeland stabiliserer kroppstemperaturen til Sara seg på 36 grader. Verdiene på prøvene går nedover, og det har begynt å legge seg en tynn hinne på kroppen, første steg på vei mot ny hud. Den lille jenta inni alle bandasjene begynner å puste selv.

På tolvte dag får familien lov til å reise hjem igjen til Moss. Sara er fortsatt svøpt inn i bandasjer, men hun er våken igjen - og hun kan smile til foreldrene. Sara er klar for turen tilbake over fjellet. Denne gang i setet på et vanlig rutefly.

Noen uker etter de skremmende hendelsene er Sara på vei tilbake til lek og moro barnehagen, steg for steg. Hun sover dårlig om nettene, og får angst hvis hun ikke ser mamma eller pappa i nærheten. Men Sara lever, og selv om det er mulig å se noen røde merker etter selve skåldingsskaden på den ene armen, er huden på resten av kroppen tilbake, glatt og fin. Det er nærmest et mirakel.

- I går gikk vi til fotograf for å ta ordentlige familiebilder sammen. Det hadde vi ikke før ulykken skjedde. Nå vet vi hvorfor disse fotoene og minnene er viktige for oss, kanskje mer enn noen kan ane, sier Helene.

Barneforsikring

En barneforsikring gir deg og barnet økonomisk hjelp til å takle hverdagen hvis noe uforutsett skulle skje.

Les mer om barneforsikring

Hvorfor barneforsikring

En god barneforsikring supplerer offentlige støtteordninger, og gir økonomisk trygghet for hele familien.

Forsikre det viktigste du har