Her er de beste kulderådene for deg med småbarn!

Små barn og babyer er langt mer utsatt for forfrysninger enn voksne. Her er gode råd for å sikre at den lille takler vinter og kulde best mulig.
Med de rette forholdsreglene kan man nyte vinteren, både små og store.

- Barn under to år mister lett kroppstemperaturen, og det er ikke bra å puste inn iskald luft i lungene. Er det kaldere enn minus ti grader bør barnet derfor være inne, sier, rådgivende sykepleier i Helsetelefonen, Sonja Magnerud

Helsetelefonen er et gratis tilbud som alle Ifs kunder med personforsikring kan benytte seg av. Her sitter kompetente sykepleiere klar for å svare på If-kundenes helsespørsmål.

Vind og luftfuktighet spiller også en viktig rolle.

Litt vind og luftfuktighet gjør at en temperatur på rundt 0 grader raskt oppleves som minus 5. Det er spesielt ved soving ute i vogn og på trilleturer det kan være risikofylt dersom de blå kryper ned mot ti minusgrader.

- Datteren vår sin første vinter var heldigvis ikke en veldig kald en, og det var ikke så mange dager hvor gradestokken krøp under minus 10. Når vi skulle ut og kjøre var det gull verdt med en bilstolpose. Hun lå lunt og varmt fra ytterdøra og til bilen og det var godt og varm selv om bilen var kald. I tillegg lå hun trygt i bilstolen siden hun ikke trengte mye vinterklær. Selene lå derfor godt inntil kroppen hennes, sier Malin Kvamme Diesen.

Hun er ansvarlig for Ifs barneforsikring, og selv mor til lille Julia på ett år.

Les også: Unngå feilsikring av barn i bil

Kaldere nær bakken

- Husk også at det ofte er kaldere jo nærmere bakken du kommer. Det kan fort bli ubehagelig kaldt å sitte stille i en pulk eller bli dratt rundt i et akebrett selv om vi voksne «der oppe» ikke oppfatter temperaturen som spesielt lav, sier rådgivende sykepleier i Helsetelefonen, Sonja Magnerud

Ifølge Magnerud er det også viktig å kjenne etter hvor varmt eller kaldt barnet er. Et kjent råd er å kjenne etter i barnets nakke for å få en pekepinn om kroppstemperaturen. 

Her er de beste kulderådene for deg med småbarn:

  • Hold barnet inne dersom du er i tvil om det er for kaldt ute.
  • En bilstolpose som den lille kan ligge godt og varmt i på vei ut til bilen, er en smart investering. Denne sørger også for at den lille sitter trygt i bilen. Her kommer nemlig setebeltene tett inntil kroppen. For mye vinterklær på i barnesetet reduserer sikkerheten til barnet i bilstolen.
  • Er du usikker på om den lille er kald når dere er ute er det et godt tegn om barnet er blid og fornøyd.
  • Tørr hud i fjeset er ofte et resultat av å være ute i kald luft. Smør gjerne på en god kuldekrem uten vann før dere går ut.
  • Husk at små barn ofte er mer stillesittende enn voksne. De trenger derfor ofte et ekstra lag med tøy.
  • Husk at mye av kroppens varmetap skjer fra hode. Husk derfor en varm og vindtett lue.
  • Det er viktig å sørge for at bleien er tørr når barnet er ute i kulden.
  • Spesielt når det er kaldt og barnet skal sove ute er det viktig å sørge for at det skjer på et lunt sted og at barnet er godt beskyttet i vognen.
  • Skulle den lille bli veldig kald, forsøk å varm deres hud med din egen kroppsvarme. Ikke varm opp en kald kroppsdel med varmt vann og liknende.
  • Faren for nedkjøling, både hos voksne og barn, blir langt mindre dersom dere spiser godt før der går ut.

Barneforsikring

En barneforsikring gir deg og barnet økonomisk hjelp til å takle hverdagen hvis noe uforutsett skulle skje.

Les mer om barneforsikring

Hvorfor barneforsikring

En god barneforsikring supplerer offentlige støtteordninger, og gir økonomisk trygghet for hele familien.

Forsikre det viktigste du har