Her er småbarnsfamiliens beste brannsikringsråd!

Visste du at barnas soverom ofte er en brannfelle? Slik sikrer du deg og din familie best mot brann!
Barnerommet inneholder ofte mye elektronikk. Husk å ta kveldssjekken og skru av alt elektronisk før du legger deg.

Hver tiende husbrann oppstår faktisk på soverommet, og ikke sjelden på et barnerom. 

- Her er det ofte PCer, disco-lys, ladbare leker, skjøteledninger og omformere som tar fyr. De blir ofte overopphetet før de kortslutter og til slutt antenner, sier Ifs fagsjef, Terje Hagelund.

Forbered hele familien

En undersøkelse gjort ved Ifs Sikkerhetssenter i Hobøl i samarbeid med Foreldre og Barn viste at mye av det som finnes på barnerommet også utgjør en risiko. Plastleker kan gi fra seg giftige gasser ved brann, fleece-tekstiler smelter og madrasser i skumplast (polyeter) kan også bidra til tykk og giftig røyk.

- Selvsagt er flammer farlige, men det er røyken som dreper. Det er derfor viktig å forberede hele familien på hva man skal gjøre ved en eventuell brann. For uansett hvor brannsikkert hjemmet ditt er, er det alltid en viss fare, råder Ifs fagsjef.

Brannleken

Derfor har If utviklet Brannleken. Dette er en lek som gjennomføres med mobilen, pc eller nettbrettet, som på en morsom måte skal lære alle i familien hva det er viktig å huske på dersom det oppstår en brann.

- Familien kan leke førstemann til brannslukkerapparatet, terpe på krabbeferdighetene og lære nummeret til brannvesenet. Selv om det oppleves som en lek, er det viktig læring, og vi anbefaler alle familier å leke brannleken. sier Ifs ansvarlige for barneforsikring Malin Diesen-Kvamme.

Hun er selv mor til Julia på ett år.

Her er barnefamiliens beste brannsikringsråd:

Reduser risikoen for brann på barnerommet:

 • Alle elektroniske/batteridrevne leker bør være slått av med av-knappen om natta, selv om de verken lyser eller lager lyd.
 • Vær forsiktig med bruk av for mange skjøteledninger på barnerom. Hold utkikk etter svimerker i støpsler, kontakter, lamper eller lignende.
 • Elektrisk utstyr som leker, mobiler og nettbrett skal bare lades når det er våkne voksne hjemme.
 • Se over barnerommet når du legger deg om kvelden. Trekk ut elektronikk til ladning. Sjekk at ingen varmekilder er tildekket og at elektronikk eller batteridrevne leker er slått av med av-knappen.
 • Løse vifteovner og oljeovner skal ikke stå på barnerom. Panelovner må ikke tildekkes med klær eller gardiner.

Sjekkliste for å redusere brannrisikoen:

 • Ha alltid en røykvarsler på soverommet, i stuen og i forbindelse med rømningsveien.
 • Mobiler og nettbrett bør ikke lades om natten. Vaskemaskiner og oppvaskmaskiner burde også få sove.
 • Rengjør fettfilter i ventilator og skru alltid av komfyr når du ikke bruker den. Med en komfyrvakt brytes strømmen automatisk når temperaturen blir for høy.
 • Sjekk sikringsskapet med jevne mellomrom. Se etter svimerker på sikringene og lukt. Nye sikringsskap er langt sikrere enn de gamle anleggene.
 • Se etter svimerker i ledninger, støpsler, kontakter og lamper. Vær spesielt påpasselig med kveiler av skjøteledninger. Det er klassiske brannfeller.
 • Har du vært bortreist i mer enn 14 dager er det lurt å sjekke røykvarslerne når du kommer hjem. De kan nemlig ha varslet om tomme batterier mens du har vært borte.

Slik gjennomfører du brannøvelse med barna:

 • Ta med hele familien og gjennomfør årets viktigste lek: Brannleken
 • Ha brannøvelse sammen med barna. Avtal en møteplass litt unna huset der familien samles om det skulle brenne eller røykvarsleren løser seg ut.
 • Har dere brannstige så la alle få prøve å klatre ned.
 • En bra huskeregel for å lære 1-1-0 er å synge "En brann er ikke tull, du må ringe 1-1-0" til melodien «Hvis dine ører henger ned».

Hvorfor barneforsikring

En god barneforsikring supplerer offentlige støtteordninger, og gir økonomisk trygghet for hele familien.

Forsikre det viktigste du har

Barneforsikring

En barneforsikring gir deg og barnet økonomisk hjelp til å takle hverdagen hvis noe uforutsett skulle skje.

Les mer om barneforsikring